x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

06/2009 Péče o děti

Velká výzva: Hnutí DUHA navrhuje zákon, který podpoří inovace a moderní zodpovědné firmy

31.5.2009, Jiří Koželouh, Hnutí DUHA
Hnutí DUHA prosazuje nový zákon, který závazně stanoví, jak bude Česká republika snižovat exhalace skleníkových plynů o 2 % ročně – krok po kroku, rok po roku. Rozhýbe tak investice do moderních zelených řešení, jako je zateplování domů, čistá energie, pohodlná veřejná doprava, místní potraviny nebo snadná recyklace. K Velké výzvě Hnutí Duha se připojuje také obecně prospěšná společnost Gender Studies. Výzvu podpořili také např. Václav Havel, Eva Hauserová, Jan Budaři, Simona Stašová, Petr Vachler, Nesehnutí, Greenpeace nebo Národní divadlo.

Hnutí DUHA prosazuje nový zákon, který závazně stanoví, jak bude Česká republika snižovat exhalace skleníkových plynů o 2 % ročně – krok po kroku, rok po roku. Rozhýbe tak investice do moderních zelených řešení, jako je zateplování domů, čistá energie, pohodlná veřejná doprava, místní potraviny nebo snadná recyklace. K Velké výzvě Hnutí Duha se připojuje také obecně prospěšná společnost Gender Studies. Výzvu podpořili také např. Václav Havel, Eva Hauserová, Jan Budaři, Simona Stašová, Petr Vachler, Nesehnutí, Greenpeace nebo Národní divadlo.

Smutné rekordy, velké příležitosti

Česká republika může otevřít cestu inovacím, rozvoji zelených řešení a snížení energetické závislosti. Nemusí ani přicházet o peníze v připravovaném evropském systému obchodování s emisními povolenkami. Pokud nastoupí trend snižování emisí skleníkových plynů.

Jsou i další důvody proč to udělat. Česká republika je evropským rekordmanem v emisích skleníkových plynů. Na každého obyvatele je tu vyprodukováno ročně více než 12 tun oxidu uhličitého. Evropský průměr stejného ukazatele je kolem 10 tun[1]. Vyšší exhalace tedy nepřinášejí větší vyspělost. Právě naopak, nadprůměrné vypouštění oxidu uhličitého indikuje podprůměrnou energetickou efektivitu průmyslu a větší závislost na fosilních zdrojích energie a dovozu paliv. Dokonce, i pokud odečteme vliv energeticky náročných odvětví, která jsou u nás silně zastoupena, zůstává naše energetická náročnost o 50 % vyšší než je průměr EU[2]. Denně vynaložíme 390 milionů korun za dovoz ropy[3]. Zároveň české exhalace, řádově převyšující exhalace v rozvojových zemích, nastolují otázku odpovědnosti za dopady na globální změny podnebí. Chudé obyvatelstvo států Jihu je již dnes vystaveno přírodním hazardům zahrnujícím ničivá sucha, zvyšování mořské hladiny, šíření infekčních nemocí, nedostatek vody v řekách nebo naopak záplavy.[4]

Velká výzva, kampaň, která nabízí příležitosti

Hnutí DUHA spustilo kampaň Velká výzva, která má jednoduchý a jasný cíl. Prosadit zákon, který konkrétně stanoví, jak bude Česká republika snižovat emise skleníkových plynů. Postupně, rok po roce – o 2 %. Toto číslo vychází z propočtů odborníků[5][6] a zároveň reflektuje potřebu podniků připravit se na snižování emisí a nově nastavit své strategie, proto jde o mírnou ale trvalou a předvídatelnou redukci.

Snižování emisí tak nepředstavuje hrozbu pro prosperitu. Ekonomové spočetli, že zátěží jsou naopak náklady na odstraňování škod způsobených změnou klimatu[7]. A to bereme v úvahu jen ekonomickou stránku věci. Naopak rychlá reakce a závazná pravidla pro redukci skleníkových plynů otvírají nové možnosti a představují potřebný impuls pro moderní, čistou a výkonnou ekonomiku. Navrhovaná legislativní úprava je inspirovaná příkladem Velké Británie, kde se na zákoně shodlo celé politické spektrum a i podnikatelský sektor. Také český zákon, který Hnutí DUHA připravuje spolu s právními experty z Ekologického právního servisu, má ambice získat širokou podporu. Má totiž nezanedbatelné přínosy. Tento předpis by měl rozhýbat moderní, zelená řešení: čisté zdroje energie, zateplování domů, vysoce efektivní spotřebiče, recyklaci odpadu, rychlou a pohodlnou veřejnou dopravu a podobně. Sníží také závislost na dovozu paliv, srazí účty rodinám a zajistí zdravější život pro každého.

Akce nabírá na intenzitě a získává podporu

Kampaň se rozeběhla na konci března a již nyní si získává širokou podporu. Několik dnů po spuštění podpořila požadavek zákona ČSSD - ústy svého stínového ministra životního prostředí a ekologického experta Petra Petržílka. Návrh zákona uvítal i Bedřich Moldan, odborník na životní prostředí z ODS. Podporu zákonu slíbila Strana zelených.

Diskuse se však nerozbíhá jen v politických kruzích. Kampani poslal podpůrné poselství pan Václav Havel. Z dalších osobností ji podpořili například zpěvák a herec Jan Budař, herečka Táňa Fischerová, filmařka Linda Jablonská, předseda českého PEN klubu Jiří Dědeček, vedoucí katedry rozvojových studií Univerzity Palackého Pavel Nováček a další.

Zavedení závazného rozvrhu pro snižování emisí skleníkových plynů podporuje řada dalších ekologických organizací, ale také další důležité neziskové organizace: Gender Studies jako nejvýznamnější organizace zabývající se rovnými příležitostmi, Charita ČR jako největší nestátní poskytovatel sociálních služeb v České republice a významná humanitární organizace.

Hnutí DUHA usiluje také o rozpoutání diskuse s podnikatelským sektorem a zapojování firem do prosazování navrhovaného zákona. Po vzoru západní Evropy a USA, kde se firemní klimatická politika ve smyslu snižování emisí postupně stává znakem bonity a nutnou součástí strategie úspěšné firmy.

Většina veřejnosti pro zákon

V nezávislém reprezentativním průzkumu agentury Factum Invenio na otázku, zda by s takovou legislativní úpravou souhlasili, kladně odpovědělo 66 % dotázaných. Lidé aktivně vyjadřují zákonu podporu odesíláním dopisů a e-mailů poslancům a poslankyním ze stránky www.velkavyzva.cz.



[1] World Resource Institut: Earth Trends Environmental Information, http://earthtrends.wri.org/searchable_db/index.php?action=select_countries&theme=3&variable_ID=466, 14. 4. 2009.

[2] Jakubes, J., Truxa, J., Beranovský, J., Spitz, J., et Kačev, P.: Studie možností úspor energie v českém průmyslu, EkoWatt pro Greenpeace a Hnutí DUHA, Praha 2008.

[3] Český statistický úřad: Databáze zahraničního obchodu, http://dw.czso.cz/pls/stazo/STAZO.STAZO?jazyk=CS&prvni_pristup=, 19. 3. 2009.

[5] Zpráva nezávislé odborné komise pro posouzení energetických potřeb České republiky v dlouhodobém časovém horizontu, Úřad vlády ČR, Praha 2008.

[6] Havránek, M., Vácha a kol.: Stanovení cílových emisních hodnot skleníkových plynů pro Českou republiku v roce 2020 a 2050, Praha 2007.

[7] Stern, N., et al.: The economics of climate change: the Stern Review, Cambridge University Press, Cambridge 2007.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *