x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

04/2009 Diverzita a média

EQ-TRAIN: platová nerovnost není hra, je to realita

31.3.2009, Gender Studies, o.p.s
Ve zpravodaji Rovné příležitosti do firem budeme pravidelně publikovat zpravodaj mezinárodního projektu EQ-TRAIN. Jeho hlavním cílem je informovat o problematice rovného odměňování žen a mužů a genderově citlivém kariérovém poradenství formou krátkých zpráv a informací.
Připravte svou dceru na pracovní trh – dejte jí menší kapesné než vašemu synovi!”

Ve zpravodaji Rovné příležitosti do firem budeme pravidelně publikovat zpravodaj mezinárodního projektu EQ-TRAIN. Jeho hlavním cílem je informovat o problematice rovného odměňování žen a mužů a genderově citlivém kariérovém poradenství formou krátkých zpráv a informací.

Připravte svou dceru na pracovní trh – dejte jí menší kapesné než vašemu synovi!” Tomuto sloganu z kampaně Britské komise pro rovné příležitosti je už několik let, ale aktuální je stále. Rozdíly v odměňování žen a mužů jsou hořkou realitou i ve 21. století. Objevují se už na počátku kariérní dráhy a zvyšují se v průběhu profesionálního života. Platové nerovnosti se pak promítají i do výše penzí.

Cílem aktivit projektu EQ-TRAIN je zvyšovat povědomí o platových nerovnostech, vyškolit odborníky a odbornice pro tuto oblast a testovat nové metody kariérního poradenství. Jednou z hlavních aktivit bude třídenní školení zaměřené na problematiku rovného odměňování, které se uskuteční na jaře 2010. Projekt se zaměří také na kariérní poradenství, protože volba povolání je jednou z příčin platových rozdílů mezi muži a ženami. Bohužel zatím tomuto faktu není věnována dostatečná pozornost. Aby se situace změnila, budou projektoví partneři z Rakouska, Itálie, Španělska, České republiky a Slovenska usilovat o propojení poznatků z oblasti kariérního poradenství a vzdělávání, trhu práce a rovného zacházení. Vedle hlavních projektových aktivit vznikne on-line kvíz na téma rovného odměňování.

Více informací o projektu a aktuální novinky najdete na webové stránce projektu.

Pokud máte zájem o podrobnější informace, kontaktujte nás na e-mailové adrese: linda.sokacova@genderstudies.cz.

Platová diskriminace není hra: Otestujte svou vnímavost.
Najdete rozdíl mezi těmito dvěma bagetami?
Ne?
Žena, která vyrobila pravou bagetu, vidí ten rozdíl každý měsíc na své výplatní pásce. Vydělává o 27 % méně než její kolega.
Platová diskriminace není hra.
Kampaň z Kanárských ostrovů proti genderovým platovým nerovnostem: www.equalariadna.org.

Lidé jsou stále znevýhodňováni na základě věku a pohlaví, myslí si polovina Čechů a Češek
Zhruba pětina zaměstnanců a zaměstnankyň (21%) si myslí, že se v jejich firmě s muži a ženami nezachází stejně. Největší rozdíly v zacházení s ženami a muži byly shledány v otázce platů. Téměř dvě pětiny žen (39%) a čtvrtina mužů (25%) se domnívají, že ženy nedostávají za stejnou práci stejný plat jako muži. Nerovné platy žen a mužů zmiňovaly ženy na odborných pozicích a v nižším a středním managementu dvakrát častěji než muži na těchto pozicích. Podobná struktura odpovědí byla i u otázky na možnosti kariérního růstu pro ženy a pro muže a šance na získání vedoucích postů.
Celý článek najdete zde: http://zpravodaj.feminismus.cz/clanek.shtml?x=2139437&als[nm]=2139204.

Italská ústava požaduje rovné odměňování
Italská ústava v článku 37 říká: “Pracující ženy mají stejná práva a mají nárok na stejný plat jako muži za práci stejné hodnoty.”

Jak vysvětlíte, že policista vydělává víc než zdravotní sestra?
Statistický úřad Slovenské republiky vydal nové statistiky, které ukazují, že v roce 2007 ženy vydělávaly v průměru o 27 % méně než muži. “Vezměme to obráceně”, říkají feministické ekonomky a ekonomové. “Muži vydělávají o 27 % víc než ženy.”

Ženy si zaslouží vydělávat víc!
V Rakousku dosahují rozdíly mezi platy mužů a žen až 45 %. Jedním z důvodů je to, že ženy vykonávají většinu neplacené domácí práce. Muži vykonávají jen 25 % domácích prací. Více informací zde: www.netzwerk-frauenberatung.at/KLARA.

Na projektu EQ-TRAIN spolupracuje 11 veřejných a soukromých organizací a institucí:

Das Netzwerk österreichischer Frauen- und Mädchenberatungsstellen (Síť rakouských poradenských center pro ženy a dívky) je střešní organizací sdružující na 50 poradenských organizací zaměřených na ženy a dívky v Rakousku. Koordinuje spolupráci a síťování různých organizací a institucí v oblasti ekonomiky a politiky na národní úrovni.

Aspekt je první feministickou organizací, která vznikla na Slovensku (1993). Už více než 15 let se zaměřuje na zvyšování povědomí o genderových otázkách ve společnosti. Vydává publikace a organizuje různé vzdělávací a informační kampaně.

Gender Studies je nevládní neziskovou organizací v České republice, která slouží především jako informační, konzultační a vzdělávací centrum v otázkách vztahů mužů a žen a jejich postavení ve společnosti. Cílem organizace je shromažďovat a dále zpracovávat a rozšiřovat informace související s genderovou tématikou. Prostřednictvím specifických projektů GS aktivně ovlivňuje změny týkající se rovných příležitostí v různých oblastech, jako jsou například institucionální mechanismy, trh práce, politická participace žen, informační technologie apod. GS také provozuje knihovnu obsahující množství publikací a materiálů k feminismu, gender studies, právům žen a mužů atp.

I.C.M. - Instituto Canario de la Mujer (Kanárský institut pro ženy) je vládní organizací, jejímž úkolem je prosazování politik rovných příležitostí žen a mužů na Kanárských ostrovech. Hlavním cílem je vytvářet nezbytné podmínky pro rovné zacházení a rovnost žen a mužů, aby fungovaly efektivně v každodenním životě.

SOFIA – Institut pro holistický a aplikovaný sociální výzkum je nezávislou interdisciplinární výzkumnou a poradenskou institucí zaměřující se na sociální studia a výzkum a na praktickou aplikaci získaných poznatků do vzdělávání s cílem propagace genderové demokracie.

Cramars je centrum pro kariérní poradenství. Pracuje hlavně na severovýchodě Itálie (Friuli) a nabízí vzdělávací kurzy pro mladé lidi a podporuje dospělé při hledání zaměstnání.

Strategičtí partneři projektu v Rakousku:

Bundeskanzleramt (Rakouské federální kancléřství)
Ombudsman: rovné zacházení
Rakouské federální ministerstvo vzdělávání, umění a kultury, Oddělení pro gender ve vzdělávání
Bunderarbeitskammer
Arbeitsmarktservice

EQ-Train projekt je financován z programu EU Leonardo da Vinci – celoživotní vzdělávání/ Transfer inovací a je dále podpořen rakouským Federálním ministerstvem vzdělávání, umění a kultury, Federálním kancléřstvím pro ženy. Projekt koordinuje Das Netzwerk österreichischer Frauen- und Mädchenberatungsstellen: hannah.steiner@netzwerk-frauenberatung.at.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *