x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

09/2008 Rovné příležitosti v Evropské unii

Evropská komise posiluje antidiskriminační legislativu

31.8.2008, Linda Sokačová, Gender Studies, o.p.s.
V České republice po prezidentském vetu stále neplatí antidiskriminační zákon. Přesto však byl na evropské úrovni představen nový návrh antidiskriminační směrnice, která má posílit ochranu před diskriminací ve společnosti a pomoci jejím obětem. Návrh Evropské komise reaguje na aktuální vývoj v Evropské unii. Podle průzkumu Eurobarometru se v loňském roce s diskriminací setkalo 15 % občanů EU přímo a 29 % bylo jejími svědky.

V České republice po prezidentském vetu stále neplatí antidiskriminační zákon. Přesto však byl na evropské úrovni představen nový návrh antidiskriminační směrnice, která má posílit ochranu před diskriminací ve společnosti a pomoci jejím obětem. Návrh Evropské komise reaguje na aktuální vývoj v Evropské unii. Podle průzkumu Eurobarometru se v loňském roce s diskriminací setkalo 15 % občanů EU přímo a 29 % bylo jejími svědky.

Na začátku července Evropská komise představila návrh nových sociálních opatření, jejichž součástí je i návrh nové antidiskriminační směrnice o zákazu diskriminace na základě věku, zdravotního postižení, sexuální orientace a náboženského vyznání nebo víry mimo oblast zaměstnání. Protože však samotné legislativní opatření k nápravě situace nestačí, návrh doprovází také aktivní strategie prosazující rovné příležitosti. Sem patří různá pozitivní opatření, která vyrovnávají postavení znevýdňovaných skupin obyvatelstva, zvyšování informovanosti a vzdělání v oblasti antidiskriminačních opatření a rovných příležitostí a rozvoj dialogu o pozitivních přínosech rovných příležitostí a diverzity na pracovištích.

Podle Franzisky Brantner, německé odbornice na rovné příležitosti a antidiskriminaci, jsou taková právní opatření důležitá, protože ukazují, v jaké společnosti chceme žít a také mají konkrétní pozitivní dopady na život každého z nás.

Nová sociální agenda klade zvýšený důraz na postavení Rómů ve společnosti. „Situace Rómů je v současné době obzvláště znepokojující a je charakterizována přetrvávající individuální a institucionální diskriminací a rozsáhlým sociálním vyloučením. Odsouvání milionů lidí na okraj společnosti je nepřípustné zejména z hlediska rovnosti a účinného požívání lidských práv. A v neposlední řadě je rozsáhlá nezaměstnanost takové velké skupiny obyvatel ekonomickou ztrátou,“ konstatují představitelé Evropské komise.

Návrh nové směrnice a především pak aktivní strategie prosazování rovných příležitostí a antidiskriminace může zlepšit postavení diskriminovaných osob v EU i v České republice. Vždyť právě naše země se potýká s vysokou diskriminací lidí, kteří jsou ve společnosti považování za staré a neproduktivní. Zkušenosti z bezplatné právní linky Gender Studies a poradenských služeb ukazují, že dnes jsou touto nálepkou označování už lidé nad 45 let. Podobně závažná situace je v ČR i v postavení Rómů ve společnosti.

I přestože návrh nové směrnice a dalších doprovodných programů reaguje na problémy různých sociální skupin – zdravotně postižených, Rómů, mladé i starší generace atd. – a může přinést řadu pozitivních dopadů, už teď se proti ní objevuje řada protestních hlasů. Ty říkají, že další antidiskriminační opatření na evropské úrovni nejsou potřeba, a že se problematika diskriminace přeceňuje.

Franziska Brantner, která v Německu založila iniciativu mladých na podporu této směrnice, je přesvědčená, že toto opatření má odpůrce především proto, že každá směrnice EU musí být členskými státy přejata do zákonodárství a taková opatření není pak možné rušit na úrovni jednotlivých členských zemí. A dodává: „Směrnice musí být přijaty do zákonů členských zemí, a právě to ochraňuje lidi před diskriminací. Je možné se obrátit na soud, ale můžeme doufat také v to, že jednotlivé instituce a firmy budou zákon respektovat. A proto už se těžko stane, že člověk na vozíku se nebude moct zúčastnit prohlídky muzea, protože to bude muset být přístupné pro všechny“.

K návrhu antidiskriminační směrnice připravuje Gender Studies kulatý stůl, který se bude konat 30. října 2008. Podrobnější informace uvedeme v příštím zpravodaji a budou uveřejněny na http://www.genderstudies.cz.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *