x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

09/2008 Rovné příležitosti v Evropské unii

Evropský sociální fond podporuje rovné příležitosti

30.8.2008, Kateřina Machovcová, Alexandra Jachanová Doleželová, Gender Studies, o.p.s.
Již několik let existuje i v České republice – stejně jako v dalších evropských zemích – možnost čerpat finanční podporu na aktivity zaměřené na podporu rovných šancí, především na trhu práce. V našem článku vám představíme dva úspěšné projekty, jeden z Prahy a druhý z Vídně.

Již několik let existuje i v České republice – stejně jako v dalších evropských zemích – možnost čerpat finanční podporu na aktivity zaměřené na podporu rovných šancí, především na trhu práce. V našem článku vám představíme dva úspěšné projekty, jeden z Prahy a druhý z Vídně.

Návrat vysokoškolsky vzdělaných žen

Mateřská a rodičovská dovolená obvykle znamenají určitou ztrátu kvalifikace, a to i pro ty, kdo dosáhli vysokoškolského vzdělání. Na ně možná doléhá tato ztráta ještě více: pohybují se totiž v zaměstnáních plných změn a rychlého vývoje. Na tuto situaci se rozhodla reagovat Provozně ekonomická fakulta České zemědělské univerzity v Praze, která vytvořila projekt EVYNA založený na kurzech pokročilé úrovně. Vzdělávání je možné absolvovat i formou e-learningu a s využitím online konzultací, což je velmi vstřícné opatření právě pro osoby na rodičovské dovolené.

Vybrané oblasti zahrnují témata blízká zaměření fakulty: organizace a řízení, právo, účetnictví a daně, ekonomika, informatika, komunikace, občanská gramotnost a anglický jazyk. Potenciál instituce je tak efektivně využíván i pro skupinu osob, která se na trhu práce potýká s mnohými nerovnostmi.

Pro účastnice je navíc výhodou možnost získat certifikát ČZU, jímž se mohou prokazovat při hledání zaměstnání. Vedoucí projektu Jan Jarolímek dosažené úspěchy komentuje slovy: „Několik našich absolventek prokazatelně získalo zaměstnání díky obdrženému certifikátu. Pro ostatní platí, že jim vzdělávání napomohlo v ujasnění vlastní hodnoty na trhu práce, což považujeme za velmi důležité.“

Propojení rodičovské dovolené a kariéry

Rozsáhlý projekt Karenz und Karriere (Rodičovská dovolená a kariéra) zaměřený na souvislosti mezi pracovním a rodinných životem je unikátní svým ohledem na život v lokální komunitě. Poskytuje například jednoduché tipy pro restaurace a kavárny, aby byly připraveny na návštěvu rodičů s malými hosty. Dalším zajímavým příkladem je propojení různých služeb, například kurzů němčiny pro migranty a migrantky se zajištěním péče o malé děti i děti ve školním věku. Pozornost neminula ani zaměstnavatele: například provedením analýzy zacílené na aktivní otcovství a firemní mechanismy podpory čerpání otcovského volna. Christian Kusmitsch z konzultační agentury unlimited.ideas, partnerské organizace, vysvětluje, proč a jak se projekt věnoval aktivnímu otcovství: „Studie prokazují, že firemní kultura přátelská k rodinnému životu má příznivý dopad na zisk dané firmy. Na druhou stranu ale mít kariéru ve firmě často rodinný život ohrožuje. Být aktivním otcem se zdá celkem nemožné v kultuře dlouhých hodin strávených v práci. Ženám naopak čas, který musejí strávit starostmi o rodinu, často v kariéře brání. Náš přístup se snaží měřit postoje různých společností k rodině a kariéře a vliv společenského prostředí na tyto postoje. K získání kvalitativních dat byly uskutečněny rozhovory s managementem a zaměstnanci. K získání dat kvantitativních byly použity dotazníky pro zaměstnance. Naším cílem je přinést návrhy na prolomení propasti mezi potřebami sladění práce a rodiny a podnikovými zdroji a navrhnout opatření ke zlepšení sladění osobního a pracovního života. Součástí projektu byla mj. kampaň zaměřená na emocionální a informační prvky cest firem k dosažení tzv. work-life balance.“

Opakovaně se ukazuje, že postavení otců není nijak systematicky ošetřeno: žádost otců o rodičovské volno je stále vnímána jako nečekaná. Projekt na tato zjištění reagoval rozvojem vzdělávacích modulů a školením školitelů v oblasti slaďování práce a kariéry. Školení bylo nabídnuto různým úředníkům a úřednicím, zejména z úřadů práce a obdobných institucí, a personalistům a personalistkám. Spolu s kampaněmi na podporu aktivního otcovství tak projekt systematicky usiloval o dlouhodobé společenské změny. Rodičům byly určeny online „testy“ před návratem do zaměstnání. Ve spolupráci s firmami dále fungovala nabídka kompetenčního centra, které poskytovalo expertízu soustředěnou na strategický management rodičovské dovolené.

Evropský sociální fond (ESF) je jedním ze tří strukturálních fondů. Je klíčovým finančním nástrojem pro realizování Evropské strategie zaměstnanosti. Hlavním posláním ESF je rozvíjení zaměstnanosti, snižování nezaměstnanosti, podpora sociálního začleňování osob a rovných příležitostí se zaměřením na rozvoj trhu práce a lidských zdrojů. Více informací získáte a o dalších podpořených projektech se dočtete zde:

http://www.esfcr.cz/clanek.php?lg=1&id=1

http://ec.europa.eu/employment_social/esf/index_en.htm

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *