x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

04/2008 Ženy ve vědě a výzkumu

Jak na diskriminaci na trhu práce?

31.3.2008, Kristýna Ciprová, Gender Studies, o.p.s.
Institucionální podpora rovnosti žen a mužů v České republice zaostává za proklamovaným pozitivním stavem. Jistě tedy nebude překvapivým zjištěním, že diskriminace na základě pohlaví je zde podceňována, odsouvána na okraj zájmu. Tento přístup se projevuje i na pracovním trhu. Diskriminice na trhu práce je hlavním tématem závěrečné konference projektu Půl na půl, která se koná 28. dubna v Novoměstské radnici na Karlově náměstí v Praze. Záštitu nad konferencí převzala ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková.

Současná institucionální podpora rovnosti žen a mužů v České republice zaostává v mnoha ohledech za proklamovaným pozitivním stavem. Jistě tedy nebude překvapivým zjištěním, že diskriminace na základě pohlaví je v našich krajích podceňována, odsouvána na okraj zájmu, případně chápána jako důsledek přirozených vlastností a schopností mužů a žen. Tento přístup se projevuje i na pracovním trhu. Diskriminice na trhu práce je hlavním tématem závěrečné konference projektu Půl na půl, která se koná 28. dubna 2008 v Novoměstské radnici na Karlově náměstí v Praze. Záštitu nad konferencí převzala ministryně vlády České republiky pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková.

Diskriminace na základě pohlaví je na pracovním trhu umocňována dalšími faktory, mezi něž patří věk, etnicita, zdravotní stav a další. Hledání nástrojů, jak diskriminaci předcházet, jak o ní informovat a vzdělávat nejen zaměstnavatelské subjekty, ale i samotné zaměstnané, bylo jedním ze základních úkolů projektu „Půl na půl – Rovné příležitosti žen a mužů“. V průběhu tří let Gender Studies a partnerské organizace realizovaly mediální, vzdělávací, výzkumné, poradenské a lobbyingové aktivity, které přinesly přímý prospěch ohroženým skupinám na trhu práce (do nichž nespadají pouze ženy, neboť diskriminace není jednosměrná a může se týkat i mužů, ač v jiných ohledech než žen) a také tvůrcům politik.

Téma diskriminace a konkrétních možností, jak proti ní postupovat, se stalo logickou náplní závěrečné konference, kterou Gender Studies organizuje 28. dubna 2008. Již zmíněné a zcela zásadní ne/fungování institucionální podpory budou probírat odborníci a odbornice v panelu zaměřeném na role státních institucí a nevládních organizací v boji proti diskriminaci. Vzhledem k tomu, že v českém kontextu roli státních orgánů na poli diskriminace ve většině případů suplují neziskové organizace, bude nepochybně velice zajímavé srovnání se situací na Slovensku: v každém panelu proto zasedne odbornice ze Slovenska. Stav slovenského institucionálního zabezpečení zhodnotí přednáška bývalé zástupkyně Slovenského národného strediska pre ľudské práva a současné zaměstnankyně slovenského Úřadu vlády. Slovensko, na rozdíl od Česka, disponuje funkčním (u nás tolik diskutovaným a stále nepřijatým) antidiskriminačním zákonem, a především samostatným státním orgánem s odpovědností za rovnost mužů a žen (jehož vytvoření ukládá dokonce evropská směrnice z roku 2002).

Důležitost antidiskriminačního zákona a funkčnost konkrétních institucí bude provázet i druhou panelovou diskuzi, jež zhodnotí možné akce proti přímé a nepřímé diskriminaci z hlediska ohrožených skupin. Vzhledem k tomu, že Gender Studies reflektuje násobení diskriminace na základě různých faktorů, rádi bychom v diskuzi otevřeli i méně tematizované souvislosti, tj. již zmíněnou diskriminaci na základě věku, etnicity nebo sexuální orientace, čemuž odpovídal výběr pozvaných diskutujících.

Diskriminaci na základě věku se bude důkladněji věnovat i jeden z odpoledních interaktivních workshopů. Nastíněný pesimismus nad současným stavem snad pomohou rozbít další workshopy, které představí dosavadní činnost Gender Studies a partnerských organizací. Jejich obsah je jistě inspirativní: workshop k mediálním a informačním kampaním ukáže konkrétní možnosti a nástroje při těchto aktivitách; další workshop se soustředí na právní poradenství a kauzy, které se k diskriminaci váží.

Těšíme se na Vaši aktivní účast! Více informací a přihlášku na konferenci v nejbližší době naleznete na www.rovneprilezitosti.cz nebo nás můžete kontaktovat na emailu pulnapul@genderstudies.cz.

Program konference si můžete stáhnout zde.

Konference se koná v rámci projektu EU Equal „Půl na půl – rovné příležitosti žen a mužů“, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *