x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

09/2008 Rovné příležitosti v Evropské unii

Obchod se zdravím a… dětským koutkem!

30.8.2008, Markéta Štěpánová, Gender Studies, o.p.s.
Pro tentokrát jsem se rozhodla celkem netradičně upozornit na místo, které není primárně určeno k trávení času s dětmi. Ono totiž vůbec není určeno k trávení času. Jedná se o obchod - a tam jsme prostě občas nuceni zajít. Konkrétně jde o prodejnu zdravé výživy s názvem Medunka, kousek od stanice metra Palmovka, v ulici Na Hrázi.

Pro tentokrát jsem se rozhodla celkem netradičně upozornit na místo, které není primárně určeno k trávení času s dětmi. Ono totiž vůbec není určeno k trávení času. Jedná se o obchod - a tam jsme prostě občas nuceni zajít. Konkrétně jde o prodejnu zdravé výživy s názvem Medunka, kousek od stanice metra Palmovka, v ulici Na Hrázi.

Chodím sem poměrně často, a to nejen proto, že vegetariánské produkty se zatím v běžných obchodech příliš často sehnat nedají. Mám to tu ráda i kvůli dětskému koutku, který mého syna spolehlivě zabaví na celou dobu potřebnou k nakupování. Často by se jím rád nechal bavit i déle, což už je zase trochu na obtíž, nicméně zvládnout se to dá.

Prodejna je malá, přesto se do ní vejde stolek se dvěma židličkami. Na stolku jsou připraveny pastelky a omalovánky, dřevěná skládačka, nějaká autíčka a panáčci. Jako výzva se mi jeví jakýsi zvuky vydávající volant s tlačítky, který zkouší trpělivost jak prodávajících, tak nakupujících. Přestože tato hračka patří mezi synovy oblíbené (jak jinak), nikdy jsem se nesetkala s nelibostí personálu, ba naopak. Byla jsem ujištěna, že kdyby jim to vadilo, hračka by tam nebyla. Zní to samozřejmě logicky, ale vzhledem k tomu, že v restauracích s dětskými koutky jsou často děti to poslední, co v nich chtějí vidět, na logiku už se v otázkách týkajících se dětí nespoléhám.

Co se sortimentu v  obchodě týče, je celkem podobný jako v jiných prodejnách zdravé výživy. Pro děti tu mají velké množství různých obilninových křupek, které rodiče jistě znají, protože to bývá většinou to první, co dítěti dávají k jídlu do ruky, sucharů, sušeného ovoce v bio kvalitě. Prodávají tu také různé bonbóny, včetně oblíbených gumových medvídků slazených ovšem medem a bez barviv a konzervantů.

Mohla bych doporučit ještě řadu dalších pochoutek, ale to už by se příliš netýkalo dětského koutku. Pro mě je tato prodejna příkladem toho, jak lze myslet na děti i tam, kde to mnohé ještě nenapadlo, a i v rámci omezeného prostoru. Děti se u stolečku střídají jedno za druhým a pro jejich rodiče je nakupování jistě příjemnější, než kdyby tu stolek nebyl.

Více o iniciativě Místo přátelské rodině včetně seznamu oceněných míst naleznete zde.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *