x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

11/2007 Úřad roku Půl na půl – respekt k rovným příležitostem

„Oceněné instituce bedlivě sledujeme,“ říká k soutěži Otevřeno x Zavřeno Monika Ladmanová

31.10.2007, Alena Králíková, Gender Studies, o.p.s.
Již pátým rokem je otevřenost či naopak nevstřícnost veřejné správy k poskytování informací o procesech, jež uplatňuje, jednáních, jež vede a jež mají nebo budou mít krátkodobý či dlouhodobá vliv na občany a občanky v dané obci, městě, městské části nebo regionu, pod drobnohledem Otevřené společnosti, o.p.s. Soutěž Otevřeno x Zavřeno si za dobu své existence vydobyla své místo, jak z pohledu oceněných úřadů a jejich představitelů, tak i z pohledu nominujících. Ředitelky této obecně prospěšné společnosti, Moniky Ladmanové, jsem se zeptala na výsledky aktuálního kola a na mnoho dalšího…

Již pátým rokem je otevřenost či naopak nevstřícnost veřejné správy k poskytování informací o procesech, jež uplatňuje, jednáních, jež vede a jež mají nebo budou mít krátkodobý či dlouhodobá vliv na občany a občanky v dané obci, městě, městské části nebo regionu, pod drobnohledem Otevřené společnosti, o.p.s. Soutěž Otevřeno x Zavřeno si za dobu své existence vydobyla své místo, jak z pohledu oceněných úřadů a jejich představitelů, tak i z pohledu nominujících. Ředitelky této obecně prospěšné společnosti, Moniky Ladmanové, jsem se zeptala na výsledky aktuálního kola a na mnoho dalšího…

Proč vznikla soutěž Otevřeno x Zavřeno a jaká jsou její východiska?

Soutěž je součástí aktivit programu Právo a otevřenost Otevřené společnosti, který se zaměřuje na téma otevřenosti veřejné správy. Projekty Otevřené společnosti směřují k zajištění zákonnosti a právního prostředí zejména s ohledem na přístup k informacím a transparentnost procesů ve veřejné správě. Soutěž má proto jednak veřejnosti vtisknout povědomí o principech otevřenosti, a zároveň motivovat zástupce veřejné správy k dodržování těchto principů.
Na základě nominací ze strany veřejnosti oceňujeme úřady a jejich zástupce či skupiny, které se určitým způsobem zachovaly ve vztahu k aplikaci zákona o svobodném přístupu k informacím. Buď šli určitým způsobem nad rámec toho, co jim ukládá zákon o svobodném přístupu k informacím. Například prostřednictvím informací zveřejněných na webové stránce zprůhlednili některé procesy, k čemuž nejsou ze zákona přímo povinni, a přispívají tak k větší transparentnosti, či jinak vycházejí občanům vstříc v poskytování služeb svého úřadu. Na druhé straně vyhodnocujeme ty, kteří se proti zákonu provinili a je potřeba na tento stav upozornit.

Letos se soutěž uskutečnila pátým rokem - s jakými výsledky?

Na prvním místě v kategorii Otevřeno se umístili zastupitelé Strany pro otevřenou společnost (zde bych jen ráda upozornila že jde o shodu názvu a s naší organizací nemá uvedená strana nic společného) města Šternberk za nadstandardní informování o své činnosti v zastupitelstvu. Zastupitelé SOS vytvořili zvláštní sekci na webové stránce města, v níž pravidelně informují o jednáních zastupitelstev, aktivitách zastupitelů atd. Je možné se v ní dozvědět nejen podrobné informace z jednání zastupitelstev Šternberka včetně výsledků hlasování, ale i komentáře a poznámky zastupitelů SOS k projednávaným bodům, případná zdůvodnění hlasování a také pár osobních informací o zastupitelích SOS včetně kontaktů.
Naproti tomu v kategorii Zavřeno "zvítězil" starosta jihomoravské obce Hajany za "celoživotní dílo": podařilo se mu ignorovat žádosti o informace týkající se jeho úřadu do té míry, že musel zasáhnout soud. Výsledkem bylo sedm žalob, z toho zatím čtyři pravomocné rozsudky, dva ve fázi exekučního řízení, dvě další exekuce se připravují. Jen na soudních nákladech a odměnách exekutorovi přijde starostova indolence obecní rozpočet na cca 100 tisíc korun a pokud to tak bude pokračovat, obec "zkrachuje".
O dalších oceněných je možné dočíst se na našich webových stránkách www.otevrete.cz.

Kdo zasedl v porotě soutěže a jak probíhá hodnocení?

Každoročně se v ní sejdou osobnosti, nezávislí odborníci a odbornice z neziskového sektoru, veřejné správy a akademie. V letošním roce to byli konkrétně: Jan Šolc, lektor etiky veřejné správy, Vladimír Smejkal, soudní znalec a univerzitní profesor v oboru právo informačních systémů, Adriana Krnáčová, ředitelka Transparency International CZ, novinář časopisu Týden Martin Fendrych, režisér Břetislav Rychlík, Peter Wilfling, právník slovenského sdružení Občan a demokracia, Vítězslav Dohnal, právník Ekologického právního servisu, Tomáš Holenda, ředitel odboru informatizace veřejné správy MV ČR, Jaroslav Winter, president sdružení BMI březen měsíc internetu, a MUDr. Pavel Vepřek, předseda občanského sdružení Občan zaměřeného na transparentní zdravotnictví.
Porota má k dispozici nominace, které oboduje podle zadaných kritérií a doplní komentářem. Výsledné pořadí je pak součtem bodových ohodnocení.

Podařilo se vám za dobu existence soutěže získat pozornost úřadů a institucí? "Napravují" se například ty, které v předchozích ročnících dostaly "nálepku" Zavřeno?


Ano, musím říci, že je překvapivé, jak dobře na naši soutěž reagují ti, kdo jsou oceněni - samozřejmě zejména v kategorii Otevřeno. Za pět let trvání soutěže jsme ocenili řadu významných institucí a jejich zástupců (např. nedávno odstoupivší ministryni školství Danu Kuchtovou, úřad Městské části Praha 6, Magistrát města Plzně apod.), které jsme zároveň upozornili na to, že je budeme bedlivě sledovat a v případě změny ve smyslu opačného chování, než je to "otevřené", jim cenu odebereme…
U těch, kteří naopak "vyhrávají" cenu za Zavřeno, jsme se občas setkali s výpady, obrannými reakcemi typu "podáme na vás žalobu" apod., zatím jsme se však žaloby nedočkali. Stalo se nám také, že jeden z úřadů oceněných Zavřeno se nám později sám ozval s informací o nápravě a domáhal se odebrání ceny… Naším zájmem je, aby úřady oceněné Zavřeno, pokud možno zanechali chování, jímž nedodržují principy otevřenosti: cena by je měla svým způsobem varovat a vyzvat k tomu, aby své chování změnili.
Zaznamenali jsme také vzrůstající zájem médií. Každoročně informují o vyhlašování ceny a k tématu otevřenosti veřejné správy zpracovávají reportáže. Zajímají se také o ty, kterým se dostalo ocenění Zavřeno, informují o nich a upozorňují tím na nežádoucí jevy.

Jak je možné úřady a instituce, nebo jednotlivce, nominovat?

Nominovat může kdokoli: nominace přijímáme celoročně. Stane-li se mu nebo jí, že při komunikaci s úřady narazí na situaci, kdy je mu upřeno právo na informace, nebo třeba jen zaznamená situaci, kterou se úřad či jeho zástupci a zástupkyně zpronevěřují principům otevřenosti a zákonnosti, či naopak - může zaslat svou nominaci emailem na informace@otevrete.cz.

Do jaké míry souvisí soutěž Otevřeno x zavřeno s principem rovných příležitostí? Snaží se jej soutěž nějakým způsobem akcentovat?

Soutěž podporuje a pomáhá prosazovat jeden z důležitých a neodmyslitelných principů demokratické správy státu; rovné příležitosti jsou dalším z takových principů. V tomto smyslu se oba vzájemně doplňují a je potřeba monitorovat jejich dodržování, případně upozorňovat na nedodržování a domáhat se nápravy.

Kdy bude vyhlášeno další kolo soutěže?

Soutěž je vyhlášena vždy poslední týden v září, je tomu tak v souvislosti s datem 28. září, který je celosvětovým "Dnem informací". Jelikož v České republice připadá na tento den státní svátek, vyhlašujeme výsledky soutěže vždy blízko k tomuto datu. Jak jsem již zmínila, nominovat je možné v podstatě nepřetržitě, pro další kolo tedy přijímáme nominace již nyní.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *