x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

Zpravodaj 01/2024 Zapomenutá místa ženské historie

Online encyklopedie významných žen

31.3.2024, Marie Koval, Gender Studies, o.p.s.

Když se řekne české ženské hnutí, jaká jména se vám vybaví? Kdo byly zakladatelky feministických spolků, jejich členky a jak se podílely na dějinách emancipace? Jak vypadaly jejich aktivity a co dnes díky nim můžeme? Přesvědčte se, že encyklopedie nemusí být nuda, zvlášť, když je o ženách!

Internetová encyklopedie českého ženského hnutí

V rámci projektu Po stopách ženské vzdělanosti: Od Elišky Krásnohorské k Jiřině Šiklové jsme vytvořily*i novou online platformu https://zenymohou.cz/encyklopedie, kde se snažíme připomenout jména významných žen z dějin českého ženského hnutí. Chceme ukázat, že ženy jako Eliška Krásnohorská nebo Karolina Světlá, které pokud někdo zná, tak leda z literárních čítanek, toho vytvořily mnohem víc. Snažíme se také zviditelňovat příběhy žen, jejichž jména jsou stále málo známá, například Františka Plamínková, Karla Máchová, Albína Honzáková, Milada Petříková-Pavlíková nebo Anna Rypáčková. 

Zabrouzdejte tedy v naší encyklopedii, zjistěte, kdo byly průkopnice ženské vzdělanosti a feministického hnutí, a nechte se vtáhnout do historie, která nás ovlivňuje dodnes a o které se stále málo ví!

Pokud vás encyklopedie zaujala a máte chvilku čas, využijte příležitost a zapojte se. Vyberte nějakou zajímavou ženu a zkuste zpracovat heslo podle vzoru. Výsledný produkt nám pošlete na office@genderstudies.cz, a my se s vámi rády*i spojíme. 

Encyklopedie žen byla vytvořena v rámci projektu Od Elišky Krásnohorské k Jiřině Šiklové: po stopách ženské vzdělanosti. Projekt „KU-CH2-033 - Od Elišky Krásnohorské k Jiřině Šiklové - po stopách ženské vzdělanosti“ je podpořen Islandem, Lichtenštejnskem a Norskem prostřednictvím Fondů EHP (Program Kultura).

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *