x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

06/2011 Slaďování z pohledu generace 50+

Rodinná politika by neměla mít za svůj prvotní cíl zvýšení populace

31.5.2011, Alexandra Jachanová Doleželová, Gender Studies, o.p.s.
… zaznělo jako jeden z hlavních závěrů semináře Mateřství a otcovství: politiky slaďování, kterou 15. dubna v Barceloně pořádala španělská nadace Rafaela Campalanse společně s Foundation for European Progressive Studies (Nadace pro Evropská progresivní studia), nadací fungující pod Stranou Evropských socialistů. Jako místopředsedkyně Evropské ženské lobby jsem se této akce zúčastnila a ve svém příspěvku představila propojení konceptu sladění práce a rodiny s prosazování rovnosti žen a mužů.

… zaznělo jako jeden z hlavních závěrů semináře Mateřství a otcovství: politiky slaďování, kterou 15. dubna v Barceloně pořádala španělská nadace Rafaela Campalanse společně s Foundation for European Progressive Studies (Nadace pro Evropská progresivní studia), nadací fungující pod Stranou Evropských socialistů. Jako místopředsedkyně Evropské ženské lobby jsem se této akce zúčastnila a ve svém příspěvku představila propojení konceptu sladění práce a rodiny s prosazování rovnosti žen a mužů.

Konferenci zahájila Zita Gurmai, předsedkyně ženské frakce Evropských socialistů (PES – Party of European Socialists) a poslankyně Evropského parlamentu, která varovala nad narůstajícím konzervatizmem v Evropské politice. Jako příklad uvedla nově schválenou maďarskou ústavu, která omezuje právo stávky, zpochybňuje svobodnou volbu v případě reprodukčních práv a stanovuje jiný status pro děti, které se narodí v manželství a mimo něj. Dále upozornila na to, že socialistické strany v Evropě mohou rozšířit svou volební základnu pouze tehdy, pokud se navrátí ke svým původním hodnotám, jako je důraz na sociální začleňování, lidská práva a rovnost (nejen) žen a mužů.

Index zaměstnavatele odpovědného k rodině

Výzkumník Marc Grau z International Center for Work and Family IESE Business School (Mezinárodní centrum pro práci a rodinu) na Univerzitě v Navaře představil Index zaměstnavatele odpovědného k rodině. Tento systém měření sleduje ve firmách opatření pozitivní flexibility a podpory:

Marc Grau zdůraznil, že jednotlivá opatření jsou důležitá pro podporu ekonomické nezávislosti žen v souvislosti s tzv. sendvičovou generací, kdy ženy pracují na plný úvazek a při tom pečují o malé děti a nemocné rodiče.

Evropská ženská lobby: Možnosti skloubení práce a rodiny jsou základem k dosažení rovnosti žen a mužů

Ve svém příspěvku jsem se snažila upozornit na často opomíjenou oblast, a to skloubení práce s péčí o osobu blízkou, např. starší nemocné rodiče a na podporu konceptu sladění práce a rodiny nikoliv z důvodu zvýšení porodnosti, ale z cílem prosazení rovnosti žen a mužů a dosažení ekonomické nezávislosti žen. Rodinná politika musí být tvořena ruku v ruce s prosazováním genderové rovnosti a neopomíjet tyto oblasti:

- řešení genderových nerovností a nerovných vztahů v rodině,

- odstranění násilí na ženách v rodině,

- rozšíření rodinné politiky na různé typy rodin (stejnopohlavní páry, samoživitelky/samoživitelé, rodiny bez dětí/ rodiny s více dětmi, rodiny migrantů/migrantek a etnických menšin, pečující o osobu blízkou) a zabránění diskriminaci,

- prosazování opatření podporujících skloubení osobního a pracovního života s důrazem na rozložení odpovědnosti mezi ženy, muže a společnost.

„Více a více se setkáváme s tím, že muži se zapojují do péče o malé děti, ale zatím se nestává, že by si muži brali volno v zaměstnání, aby mohli pečovat o nemocné rodiče. Péče by ale neměla být pouze individuální odpovědností, ale odpovědností celé společnosti. Bez poskytování péče by nemohla společnost fungovat a tato oblast je nosnou součástí celé ekonomiky.“

Snížení pracovní doby

Celkem revolučním závěrem semináře bylo doporučení k plošnému snížení pracovní doby. Zkušenosti z výzkumů ukazují, že země, kde se pracuje nejvíce hodin, zdaleka nepatří mezi nejproduktivnější. Z hlediska možností skloubit osobní a pracovní život jak pro ženy, tak muže se ukazuje jako zásadní snížení počtu hodin v plném pracovním úvazku. To totiž nemusí vždy znamenat omezení vykonané práce.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *