x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

11/2007 Úřad roku Půl na půl – respekt k rovným příležitostem

Rovné příležitosti a zkušenosti z veřejné správy

31.10.2007, Eva Ferrarová, Kateřina Machovcová, Gender Studies, o.p.s.
Nultý ročník ocenění Úřad roku "Půl na půl" - respekt k rovným příležitostem přinesl inspirativní příklady toho, jak je možné chápat uplatňování rovných příležitostí na úrovni veřejné správy. Zmiňme konkrétní kroky, které přinesly úspěch vítězným institucím, kterými jsou Krajský úřad Karlovarského kraje, Městský úřad Přelouč a Město Němčice nad Hanou.
Nultý ročník ocenění Úřad roku "Půl na půl" - respekt k rovným příležitostem přinesl inspirativní příklady toho, jak je možné chápat uplatňování rovných příležitostí na úrovni veřejné správy. Zmiňme konkrétní kroky, které přinesly úspěch vítězným institucím, kterými jsou Krajský úřad Karlovarského kraje, Městský úřad Přelouč a Město Němčice nad Hanou.

Zastoupení žen a mužů

Vítězné úřady monitorují zastoupení žen v organizaci a jejich pozice v hierarchii instituce. Na vedoucích pozicích mají okolo 60% žen, což zhruba odpovídá optimálnímu zastoupení pohlaví (tzn. zaručená minimální účast 40% osob každého pohlaví). Specifická opatření na podporu žen do vyšších pozic tedy nejsou uplatňována. K dispozici nejsou údaje týkající se rozdělení do typicky „mužských“ a „ženských“ oblastí, což by do budoucna určitě představovalo zajímavé zaměření.

Normy a etické kodexy

Vnitřní předpisy vždy obsahují závazek korektního jednání. Například na karlovarském krajském úřadu jsou zaměstnanci/zaměstnankyně podporováni v tom, aby se vyjadřovali k rozhodnutím, která považují za neetická. K psaným materiálům je třeba dodat, že přetrvávajícím problémem je genderově necitlivý jazyk: často se objevují generická maskulina (použití mužského jazykového rodu i pro osoby ženského pohlaví, které se tak stávají v textech neviditelnými). To je třeba odbourat zejména v souvislosti s náborem nových zaměstnanců a zaměstnankyň, kdy je jazyková necitlivost vnímána jako diskriminace.

Slaďování osobního a pracovního života

Ukazuje se, že pozornost potřebám rodičů je důležitou složkou podpory rovnosti. Oceněné úřady běžně umožňují práci na dohodu o pracovní činnosti, nebrání se zkráceným úvazkům či pružné pracovní době. Při Krajském úřadu v Karlových Varech navíc nabízejí letní mateřskou školku, podporu vzdělávání či širokou nabídku společenských akcí, na něž jsou zváni i rodiče, kteří se zrovna naplno starají o děti. Obecně je podporován i průběžný kontakt s osobami, které jsou dočasně mimo aktivní zaměstnání.

Pro komunitu

Organizace pracují s průzkumy spokojenosti občanů a občanek a na jejich základě přistupují k opatřením, mezi něž patří možnost řešit úřední záležitosti mimo oficiální hodiny, úpravy otevírací doby školek či obecněji rozvoj školství, podpora volnočasových aktivit nebo například v Přelouči zkvalitňování pečovatelských služeb. V Němčicích zase otázku rovných příležitostí zahrnují přímo do komunitního plánování.
Nedílnou součástí podpory rovnosti se stávají i projekty financované z prostředků EU. Nejen opatřeními v souvislosti s horizontálními prioritami, což jsou průřezová témata, která by měl uplatňovat každý projekt podpořený z evropských zdrojů – v současné době jsou těmito prioritami právě rovné příležitosti a udržitelný rozvoj, ale i realizací cílených aktivit například na podporu profesního vzdělávání či rozvoje počítačových dovedností, jak je tomu v Karlovarském kraji.

Na závěr

Rovné příležitosti jsou chápány v komplexní perspektivě a paralelně jsou řešeny potřeby různých skupin. Potvrzuje to pan Roman Pokůsek, ředitel Krajského úřadu Karlovarského kraje: „Vítám vyhlášení soutěže s touto tématikou, neboť upozorní nás všechny, že princip „stejné startovní čáry“ pro všechny skupiny bez ohledu na věk, pohlaví či zdravotní stav by měl být v dnešní době samozřejmou součástí politiky všech úřadů.“

Je povzbuzující, že oceněné úřady mají s prosazováním rovnosti dobré zkušenosti. Nezbývá než jim přát hodně energie do dalších aktivit a věřit, že jejich příklady budou výzvou pro ostatní, kteří s realizací podobných programů ještě váhají. Paní Vítková, vedoucí personálního a mzdového oddělení v Přelouči, k začátkům říká: „Nejedná se o okamžité rozhodnutí k nějakému datu, ale o přirozený vývoj v posledních letech. Snažíme se dávat důraz na rovné příležitosti ve všech oblastech života zaměstnanců i občanů našeho města. Seznamujeme se postupně s trendy v této oblasti a v příštích letech plánujeme tento přístup zachovat.“ A jak postupují v Němčicích? „Nesnažíme se žádná opatření prosazovat silou. Každý z našich zaměstnanců chápe, že dobrá spolupráce v kolektivu je zásadou pro kvalitně odvedenou práci,“ upozorňuje Emilie Výmolová, tajemnice úřadu.

Příklady dobré praxe mezi úřady:

  • Město Přelouč připravuje průzkumové dotazníky pro ženy i muže – jak je obyvatelstvo spokojeno s úrovní života (sleduje se poměr odpovědí od žen a mužů), podporuje předškolní i školní zařízení a rozšiřuje jejich kapacitu.
  • Zaměstnanci a zaměstnankyně Městského úřadu Nový Bor konzultují možnosti umístění dětí přímo s mateřskými školami, jejichž zřizovatelem je město. Nový Bor vytváří bezplatná internetová místa pro občany. V případě přidělování bytů zohledňuje město skutečnost, zda se jedná o zdravotně postiženého občana, samoživitele apod.
  • Komunitní centrum města Přeštice pomáhá mj. matkám vracejícím se z mateřské a rodičům vracejícím se z rodičovské dovolené k obnovení či získání kvalifikace v kurzech, ovládání PC, jazykových kurzech apod.
  • Magistrát města Mostu zřídil na úřadě dětský koutek a na frekventovaných pracovištích je provoz bez polední přestávky s tím, že jsou přednostně odbavovány matky s dětmi, těhotné ženy apod.
  • V Němčicích nad Hanou je pracovní doba v mateřské škole přizpůsobena potřebám občanů a úřad poskytuje možnost rodičům, aby se vzdělávali: mají k dispozici počítačovou učebnu a přístup na internet.
  • Krajský úřad Karlovarského kraje nabízí zaměstnancům mj. letní mateřskou školku v areálu úřadu a stálý kontakt s kolegy a úřadem po dobu mateřské/ rodičovské dovolené.
  • Krajský úřad Středočeského kraje poskytuje svým zaměstnancům a zaměstnankyním neplacené pracovní volno k péči o děti v době školních prázdnin v délce 2 týdnů.
  • Krajský úřad kraje Vysočina zpracovává údaje o rovném postavení mužů a žen; genderové statistiky a problematika rovnosti je zahrnuta do vzdělávání zaměstnanců.

Soutěž Úřad roku pořádá Gender Studies, o.p.s. ve spolupráci s Ministerstvem vnitra ČR. Zeptali jsme se jejich, co je k vyhlášení soutěže motivovalo:

Za Gender Studies, o.p.s. odpovídá Linda Sokačová, ředitelka pro rozvoj a strategii: "Gender Studies už několik let spolupracuje s firmami - pořádáme Soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi v České republice. Ze spolupráce s firmami víme, že hledají vzory a podněty pro svůj rozvoj. A to nejen u konkurence, ale zajímá je také veřejná a státní správa. Neméně důležité je v této souvislosti i to, že jsme se podíleli na různých vzdělávacích projektech pro veřejnou správu a víme, že úřady dělají často velmi zajímavé věci, na něž chceme upozorňovat a motivovat tak ostatní."

Za druhou stranu podílející se na soutěži, tedy Ministerstvo vnitra ČR, jsme odpověď získali od Miroslavy Holubové z odboru lidských zdrojů ve veřejné správě: "Myšlenky rovných příležitostí byly implementovány do vstupního vzdělávání úředníků územních samosprávných celků a do vzdělávání vedoucích úředníků. Ve spolupráci s Gender Studies a firmou Rentel byla problematika rovných příležitostí rovněž zpracována v e-learningové podobě, která je úředníkům dosud k dispozici. Ministerstvo také se zájmem sledovalo soutěž organizovanou Gender Studies v rámci soukromého sektoru o genderově nejférovější firmu a bylo pouze otázkou času, kdy se soutěž podobného typu rozšíří i na úřady veřejné správy.

Pro odbor rozvoje lidských zdrojů ve veřejné správě představoval proběhnuvší nultý ročník soutěže Úřad roku "Půl na půl" - respekt k rovným příležitostem výchozí monitoring situace rovných příležitostí pro ženy a muže na různých úrovních veřejné správy s tím, že očekáváme, že v příštích letech a ročnících soutěže se počet zúčastněných úřadů bude zvyšovat a vyplněné dotazníky budou obsahovat více a více zajímavých skutečností svědčících o tom, jak se jednotlivé úřady s danou problematikou úspěšně vyrovnávají."

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *