x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

11/2007 Úřad roku Půl na půl – respekt k rovným příležitostem

Soutěž Úřad roku bude pokračovat i v příštím roce

31.10.2007, Eva Ferrarová, Gender Studies, o.p.s.
Soutěž Úřad roku podporuje zavádění politiky rovnosti žen a mužů a principu gender mainstreamingu do práce úřadů veřejné správy. Každý úřad veřejné správy by měl do své politiky začlenit priority vlády při prosazování rovnosti žen a mužů a to nejméně ve dvou základních směrech: dovnitř vlastního úřadu, tedy směrem k zaměstnancům a zaměstnankyním, ale i vzhledem k obyvatelstvu, které v daném územně správním celku žije.

Soutěž Úřad roku podporuje zavádění politiky rovnosti žen a mužů a principu gender mainstreamingu do práce úřadů veřejné správy. Každý úřad veřejné správy by měl do své politiky začlenit priority vlády při prosazování rovnosti žen a mužů a to nejméně ve dvou základních směrech: dovnitř vlastního úřadu, tedy směrem k zaměstnancům a zaměstnankyním, ale i vzhledem k obyvatelstvu, které v daném územně správním celku žije.

Mezi opatření, která by každý úřad měl přijmout směrem dovnitř, patří:

Úřad by měl také přijmout taková opatření, která by jeho zaměstnankyním a zaměstnancům umožnila lépe slaďovat rodinný a pracovní život. Jako příklad lze uvést pružnou pracovní dobu, možnosti práce z domova, zkrácené pracovní úvazky pro rodiče s malými dětmi, přednost při přidělování obecních bytů samoživitelkám a samoživitelům, zřízení školek na úřadu a podobně.

Směrem navenek by úřad měl provádět pravidelné průzkumy potřeb obyvatelstva a spolupracovat s ženskými organizacemi a akademickou sférou na tom, jak umožnit ženám a mužům, kteří v obci, městě či kraji žijí, lépe sladit osobní a pracovní život. Měl by dbát o dostatečné zajištění občanů a občanek v otázkách bytové výstavby, sociální a zdravotní oblasti, ve školní i předškolní výchově, dopravě, i vzdělávání dospělých. V této souvislosti je důležité zavedení principů genderového rozpočtování již do přípravy rozpočtu.

Pouze v případě, že úřad taková opatření přijme, je schopen uskutečňovat politiku rovných příležitostí žen a mužů a ve svých rozhodnutích uplatňovat principy gender mainstreamingu.

Evropská inspirace?

Ve starých členských zemích Evropské unie již politika a praxe v oblasti rovnosti žen a mužů na úrovni územních samosprávných celků funguje a stala se součástí práce úřadů. V Německu, Skandinávii, Rakousku a Itálii na úřadech veřejné správy existují oddělení, která mají rovné příležitosti žen a mužů na starosti.
Obvykle mívají v popisu práce vytváření a analýzu genderových statistik, které poskytují přehled o tom, kolik na úřadu pracuje žen a mužů, na jakých jsou pozicích a mají-li ženy a muži za stejnou práci stejné mzdy. Pokud tomu tak není, je takové oddělení povoláno k tomu, aby na nerovnosti poukazovalo a požadovalo změnu. Velmi často se oddělení pro rovnost zabývá otázkami diskriminace na úřadu, dohlíží na prevenci diskriminačního jednání a případně řeší případy diskriminace na pracovišti. Toto oddělení je také povinným připomínkovým místem pro jakékoliv návrhy rozhodnutí, která chce daný úřad veřejné správy přijmout. Na menších úřadech bývá činnost oddělení zaměřena na interní fungování instituce. Existují však i úřady - především ve velkých evropských městech - které princip rovných příležitostí žen a mužů a uplatňování principů gender mainstreamingu prosazují také směrem ven.

Principy gender mainstreamingu a politika rovnosti žen a mužů představují klíčové koncepty, které by měly být zavedeny právě ve státní a veřejné správě. Ta totiž vytváří politiku, rozhoduje o tom, jaké bude mít stát, kraj, město nebo obec priority a na ně pak ve svých rozpočtech alokuje finanční prostředky.

Rovné příležitosti na úřadech v roce 2008

První ročník soutěže (navazující na letošní nultý) Úřad roku "Půl na půl" - respekt k rovným příležitostem vyhlášený Ministerstvem vnitra České republiky a Gender Studies, o.p.s. v Olomouci 6. září 2007 se zaměří zejména na zavádění opatření podporující slaďování osobního a pracovního života zaměstnanců a zaměstnankyň úřadu i obyvatel, kteří žijí na území územně samosprávného celku.

Dotazník, který zpracovávají zástupci a zástupkyně Gender Studies, Ministerstva vnitra ČR, Ministerstva práce a sociálních věcí ČR a úřadů veřejné správy, pokryje kritéria týkající se existence opatření zaměřených na slaďování v práci a praxi jednotlivých úřadů. Dotazník bude rozeslán úřadům do konce ledna 2008.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *