x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

09/2008 Rovné příležitosti v Evropské unii

Svět objektivem Annie Leibovitz

31.8.2008, Magdalena Hornová, Gender Studies, o.p.s.
Dokument Annie Leibovitz: Život objektivem vznikl v roce 2006; jeho režisérkou i scénáristkou je Anniina sestra, Barbara Leibovitz. Česká premiéra proběhne v pražském kině Světozor 3. září 2008. Osobní dokument nabízí výpovědi slavných lidí, za všechny jmenujme Michaila Baryšnikova, Hillary Rodham Clinton, Whoopi Goldberg, Micka Jaggera, Demi Moore, Yoko Ono, Keithe Richardse, Arnolda Schwarzeneggera, Patti Smith, Glorie Steinem, Janna Wennera, Annu Wintour; i jejích nejbližších, díky nimž se divák či divačka dostává pod kůži silné ženě, která si vždy pevně stojí za svým a zároveň zůstává srdečnou a přátelskou bytostí.

Dokument Annie Leibovitz: Život objektivem vznikl v roce 2006; jeho režisérkou i scénáristkou je Anniina sestra, Barbara Leibovitz. Česká premiéra proběhne v pražském kině Světozor 3. září 2008.

Osobní dokument nabízí výpovědi slavných lidí, za všechny jmenujme Michaila Baryšnikova, Hillary Rodham Clinton, Whoopi Goldberg, Micka Jaggera, Demi Moore, Yoko Ono, Keithe Richardse, Arnolda Schwarzeneggera, Patti Smith, Glorie Steinem, Janna Wennera, Annu Wintour; i jejích nejbližších, díky nimž se divák či divačka dostává pod kůži silné ženě, která si vždy pevně stojí za svým a zároveň zůstává srdečnou a přátelskou bytostí.

Annie Leibovitz se narodila jako třetí ze šesti dětí v rodině podplukovníka letectva Americké armády a učitelky moderního tance ve Waterbury v Connecticutu. Otec byl během války ve Vietnamu povolán na americkou základnu na Filipínách, kde náctiletá Annie vytvořila svou první fotografii. Ovlivněna svou matkou umělkyní se ale rozhodla věnovat hudbě a psaní.

Nespokojená se životem na vojenské základně si vybrala univerzitu v San Francisku. Oba rodiče ji ve výběru školy podpořili, protože považovali San Francisco za klidné město, kde o Annie nemusí mít strach… – píše se rok 1969. Leibovitz se účastní protestních akcí proti válce ve Vietnamu, kdy také začíná její snaha o zachycení okolního světa fotoaparátem. Zároveň si užívá volnosti života květinových dětí.

Fotografie, které vznikly v tomto období, jí přinesly nabídku vydavatele stylového hudebního časopisu Rolling Stone Janna Wennera. Annie pro Rolling Stone pracovala 10 let – v letech 1973-1983. Vytvořila řadu intimních fotografií amerických celebrit a určovala tak styl celému časopisu. Její kariéra fotografky pokračovala v módním Vanity Fair, pro nějž nafotila svá nejznámější díla. Nefotografovala pouze slavné a bohaté osobnosti, ale podala i výpověď o válečných konfliktech v Jugoslávii a v africké Rwandě. Film je od začátku do konce velmi otevřený: Annie mluví o svém romantickém vztahu se Susan Sontag, která výrazně inspirovala její tvorbu; tematizuje i své mateřství… Diváci a divačky mohou ve filmu sledovat její umělecké postupy při komponování fotografií přímo v akci. Pohlédnout na svět objektivem Annie Leibovitz stojí za to…

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *