x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

04/2009 Diverzita a média

V OSN jednala komise zaměřená na postavení žen

31.3.2009, Alexandra Jachanová Doleželová, Gender Studies, o.p.s
Na začátku března (2.-12.3) se v New Yorku sešla Komise Organizace spojených národů (OSN) o postavení žen na svém 53. zasedání. Téma komise pro rok 2009 bylo Rovné sdílení odpovědností mezi ženami a muži, včetně poskytování péče v kontextu HIV/AIDS. Komise byla založena v roce 1946, aby prosazovala práva žen po celém světě. Vedle státních delegací jsou na zasedání přítomny i neziskové organizace.

Na začátku března (2.-12.3) se v New Yorku sešla Komise Organizace spojených národů (OSN) o postavení žen na svém 53. zasedání. Téma komise pro rok 2009 bylo Rovné sdílení odpovědností mezi ženami a muži, včetně poskytování péče v kontextu HIV/AIDS. Komise byla založena v roce 1946, aby prosazovala práva žen po celém světě. Vedle státních delegací jsou na zasedání přítomny i neziskové organizace.

Každý rok nové závěry

Komise přichází každý rok s úmluvami a globálními doporučeními resp. závěry k dosažení rovnosti žen a mužů (tzv. Agreed Conclusions). Tyto závěry jsou hlavním výstupem zasedání Komise OSN o postavení žen. Jedná se o doporučení vládám, mezivládním orgánům, občanské společnosti a ostatním zúčastněným stranám, která by měla být prováděna na mezinárodní, národní, regionální i místní úrovni.

Závěry se vztahují vždy k tématu, které se v daný rok projednává. V minulosti to byla témata jako Financování genderové rovnosti a posílení žen, Role mužů a chlapců v dosahování rovnosti žen a mužů, Potírání všech forem diskriminace a násilí na dívkách, Rovné zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích na všech úrovních, aj. Letos se doporučení zaměřila na Rovné sdílení odpovědností mezi ženami a muži, včetně poskytování péče v kontextu HIV/AIDS což je téma velice rozsáhlé.

Letošní závěry pokrývají oblasti jako rozdělení rodičovských a pracovních povinností mezi oba rodiče, dočasná pozitivní opatření, která podpoří rovné postavení žen v rozhodovacích pozicích (jako jeden z prostředků k rovnému sdílení odpovědností mezi muži a ženami), zavedení zákonů, které zakazují diskriminaci, realizaci kroků, které odstraní dětskou práci, začlenění genderové perspektivy do národních programů a projektů, které jsou zaměřeny na HIV/AIDS, rozvoj genderově senzitivního vzdělávání, aj. Závěry opět neobsahují, jakým způsobem budou monitorovány. Zůstává tedy otázkou, zda se jimi budou členské státy řídit, či skončí v úřednické přihrádce.

Celý text doporučení za rok 2009, které by země OSN měly v oblasti žen a mužů reflektovat, si můžete stáhnout v pdf zde.

Komise přijímá každý rok usnesení, která reflektují prioritní oblasti, kterými by se OSN mělo v tématice zrovnoprávnění žen věnovat. Letos se jednalo o usnesení na tato témata: ženy, dívky a HIV a AIDS; pomoc palestinským ženám; posílení činnosti Mezinárodního výzkumného a vzdělávacího institutu OSN pro posílení postavení žen a dvě rezoluce týkající se budoucí práce Komise o postavení žen.

Posílení struktury OSN v oblasti podporování rovnosti žen a mužů

Jedním z hlavních témat, která se prolínala jak setkáními neziskového sektoru, tak vládních delegací, je kampaň pro reformu struktury politiky OSN zaměřené na rovnost pohlaví. Připravovanou reformou by mělo být docíleno, aby se OSN kontinuálně a ve větší míře věnovalo postavení žen ve společnosti a vytvořilo instituci – s relevantními pravomocemi a rozpočtem, která se bude postavením žen ve společnosti prakticky zabývat. Tato instituce bude v hierarchii OSN na dostatečně vysoké úrovni, aby vedle realizovaných projektů mohla ovlivňovat směr a aktivity celé organizace. Instituce by měla sdružovat již existující sekce (Rozvojový fond pro ženy – UNIFEM, Kancelář speciálního poradce pro rovnost žen a mužů a Oddělení pro zlepšení postavení žen), které se postavením žen zabývají a realizují projekty (rozpočet ale nemají dostatečně vysoký a v hierarchii OSN jsou velmi nízko).
Kampaň představily neziskové organizace po roce 2006, kdy Kofi Anan, tehdejší generální tajemník, představil reformu struktury OSN, která ovšem genderový rozměr neměla. Neziskové organizace se začaly okamžitě scházet, reagovat a jednat s vládami a s relevantními institucemi OSN. Výsledkem je návrh, jakým způsobem reformovat OSN tak, aby rovnost žen a mužů ve společnosti byla posílena. O uskutečnění reformy bude jednat Valné shromáždění, které se sejde v září tohoto roku.

Zasedání jsem se účastnila v rámci delegace Evropské ženské lobby, díky podpoře CEE Trustu a Evropské ženské lobby.

Financováno z grantu od nadace „Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe“ a Evropskou ženskou lobby.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *