x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

02/2016 O rodičích a dětech

Nenechte se rozložit kybernásilím

31.5.2016,
Plakátovou kampaň s názvem Nenechte se rozložit můžete vidět v těchto týdnech v Praze, Brně a Ostravě. Jejím cílem je upozornit na bezplatnou právní poradnu www.stopkybersikane.cz zaměřenou na problematiku on-line násilí mezi dospělými. Kampaň zároveň poukazuje na fakt, že násilí ve virtuálním prostoru je velmi často podceňováno nebo zjednodušováno. Příčinou je samotná povaha internetu. Ten se jeví jako anonymní a protože různé formy virtuálního násilí postrádají fyzickou podobu, je často obtížné je jako násilí chápat. Gender Studies, o. p. s., která kampaň vytvořila, upozorňuje na to, že i ve virtuální sféře se stále jedná o násilí, které může mít velmi konkrétní dopady na jedince a dokonce i na celou společnost.

Poradna Stop kybernásilí je dostupná na www.stopkybersikane.cz, kde lze položit diskrétní či veřejný dotaz, nebo na tel.: 774 913 350. Linka je v provozu každé úterý od 9 a 11 hod a pátek mezi 16:30 a 18:30 hod. Služby poradny jsou bezplatné a anonymní.

Poradíme vám v případech, když někdo:

•    vystupuje na sociálních sítích pod vaší identitou
•    manipuluje s vaším profilem na sociální síti
•    pověsil na internet vaše fotografie nebo videa bez vašeho svolení posílá vám zprávy, které vás obtěžují, nebo vás uráží, nebo vás jimi někdo vydírá
•    umisťuje na internet lživé inzeráty s vaším jménem a kontaktními údaji (např. na erotické služby)
•    šíří o vás lživé informace, pomluvy, drby s cílem vás poškodit

Konzultovat s námi můžete také:

•    založení účtu na sociálních sítích nebo jiných platformách
•    podmínky poskytovatelů internetových služeb (mohou po mně chtít při registraci rodné číslo, fotografii, atp.?)
•    jak odstranit informaci na internetu, která poškozuje vás nebo osobu blízkou (nevhodný obsah)
•    případy řešení problémů právní cestou


Kampaň a provoz právní poradny je součástí projektu Stop kybernásilí na ženách a mužích, v rámci kterého vznikla série výzkumných studií. Naleznete v nich odpovědi na celou řadu otázek:
Zajímá vás, jaký je rozdíl mezi kyberšikanou a kybernásilím? Kdo je na internetu nejvíce vystaven některým formám násilí? A jaký je genderový rozměr násilí, které je spojené s informačními a komunikačními technologiemi?

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *