x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

10/2008 Flexibilní pracovní uspořádání

Agenturní zaměstnávání lidí ohrožených vyloučením

30.9.2008, Kateřina Machovcová, Gender Studies, o.p.s.
Dočasné zaměstnání prostřednictvím pracovních agentur je často považováno za poměrně negativní jev současného trhu práce, protože pro klienty a klientky znamená velkou míru nejistoty. Rakouská agentura Flexwork, ve spolupráci s dalšími sociálními partnery, funguje jako nezisková organizace a lidem ohroženým vyloučením nabízí agenturní zaměstnání za přijatelných podmínek.

Dočasné zaměstnání prostřednictvím pracovních agentur je často považováno za poměrně negativní jev současného trhu práce, protože pro klienty a klientky znamená velkou míru nejistoty. Rakouská agentura Flexwork, ve spolupráci s dalšími sociálními partnery, funguje jako nezisková organizace a lidem ohroženým vyloučením nabízí agenturní zaměstnání za přijatelných podmínek.

Konkurenceschopná nezisková organizace

Ačkoliv je agentura Flexwork podporována z vídeňského Fondu na podporu zaměstnaných, musí se účastnit konkurenčního boje vládnoucího na trhu práce. Zaměstnává zhruba 300-450 dočasných zaměstnaných a přibližně 30 osob personálu. Nejvíce se zaměřuje na nekvalifikované pracovní činnosti, což odpovídá schopnostem dané pracovní síly. Zhruba třetinu klientely tvoří ženy, což je v tomto typu zaměstnávání poměrně mnoho. Zaměstnaní mají trvalý kontrakt a 98 % jich pracuje na plný úvazek; vzájemný vztah je založen na intenzivní spolupráci.

Flexwork v oblasti tohoto typu zaměstnávání působí od roku 1996 s cílem vytvořit nové způsoby integrace nezaměstnaných lidí na trh práce, zejména těch, kdo se potýkají se sociálními těžkostmi. Nabízí velmi vstřícné podmínky pro agenturní zaměstnání a zároveň se snaží o zapojení svých pracovníků a pracovnic jako plnohodnotných zaměstnaných v klientských firmách.

V nabídce pro firmy jsou tři typy dočasné agenturní práce:

Služby pokrývají více než 100 pracovních pozic: nekvalifikované i kvalifikované, administrativní, technické a pečovatelské. Oproti běžné praxi nemusejí zaměstnavatelé, kteří budou chtít osobu „dodanou“ agenturou zaměstnat, hradit žádné poplatky.

Agentuře se daří svým cílům dostát. V letech 1997 – 2006 pro ni pracovalo 4 400 osob, z nichž 1 800 získalo stálé zaměstnání. Okolo 60 % klientely není vyučeno, zhruba 40 % je buď mladších nebo starších než 25-45 let. Služby jsou nabízeny více než 500 firmám, což znamená, že Flexwork je jednou z organizací stabilně integrovaných na vídeňském trhu pracovních agentur.

V období mezi prací pro klientské firmy Flexwork nabízí různé tréninkové akce, které zahrnují další odborné vzdělávání a podporu v jeho praktické aplikaci. Nejčastěji realizovanými kurzy jsou informační technologie a němčina jako druhý jazyk. V nabídce nechybí ani kurzy speciální, týkající se problémů, s nimiž se setkávají lidé ohrožení sociálním vyloučením: zdraví, gramotnost, zacházení s dluhy, osobní finanční plánování atp.

Prevence diskriminace

Flexwork poukazuje na to, jak je možné kombinovat politiku aktivní zaměstnanosti s tržními principy. Hlavním kladem práce této organizace je úspěšná integrace osob do plnohodnotného zaměstnání, kterou provází možnost dlouhodobého agenturního zaměstnání za akceptovatelných podmínek.

Jedním z klíčových faktorů úspěchu je cílené předcházení předsudkům. Flexwork v tomto ohledu slouží jako most mezi klientskou firmou a zaměstnanci a svými aktivitami si získal reputaci důvěryhodného poskytovatele. Díky zprostředkování náboru se daří vyloučit diskriminující praktiky spojené s přímou žádostí o zaměstnání. Uchazeči a uchazečky se totiž často dozvídají, že bariérou v získání zaměstnání je např. dlouhodobá nezaměstnanost, věk, pohlaví, etnický původ a kriminalita. Prostřednictvím dočasné agenturní práce dostávají šanci prokázat svoje schopnosti a motivaci. Na povrch se tak dostanou jejich pozitivní vlastnosti, které mohou vést k získání stálého zaměstnání. Krátkodobé zaměstnání je též nabízeno mladým lidem bez předchozích pracovních zkušeností.

Upraveno podle:
Flexwork, Austria: Integration into the labour market of people at risk of exclusion

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *