x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

12/2008 Úřad roku Půl na půl 2008

Banskobystrický samosprávný kraj porazil na Slovensku soukromé zaměstnavatele

30.11.2008, Alexandra Jachanová Doleželová, Gender Studies, o.p.s
Na Slovensku vyhlašuje Ministerstvo práce, sociálních věcí a rodiny každý rok soutěž „Zamestnávateľ ústretový k rodine“, do této soutěže se mohou vedle soukromých zaměstnavatelů přihlásit také úřady veřejné i státní správy. V roce 2007 vyhrál v kategorii „Rovnost příležitostí žen a mužů“ Banskobystrický samosprávný kraj. Rozvoj genderové rovnosti je Banskobystrickém kraji podporovaný nejvyšším vedením jako integrální součást všech politik, opatření a dokumentů.

Na Slovensku vyhlašuje Ministerstvo práce, sociálních věcí a rodiny každý rok soutěž „Zamestnávateľ ústretový k rodine“, do této soutěže se mohou vedle soukromých zaměstnavatelů přihlásit také úřady veřejné i státní správy. V roce 2007 vyhrál v kategorii „Rovnost příležitostí žen a mužů“ Banskobystrický samosprávný kraj. Rozvoj genderové rovnosti je Banskobystrickém kraji podporovaný nejvyšším vedením jako integrální součást všech politik, opatření a dokumentů.

Kraj pořádá pravidelné přednášky a diskuze na témata jako skleněný strop a diskriminace. V organizační struktuře úřadu existuje oddělení na podporu rodiny, které se zabývá i genderovou rovností, rovnými příležitostmi a gender mainstreamingem. Banskobystrický kraj je nositelem a realizátorem projektu „Zriadenie Inštitútu výskumu rodovej rovnosti a starostlivosti o rodinu vo všetkých politikách BBSK“. Kraj se zaměřuje i na genderovou rovnost v lesním hospodářství. Pravidelně zasedá krajská expertní skupina k genderové rovnosti a rovným příležitostem.

Na rovnost příležitostí se zaměřuje také město Banská Bystrica, které se ale věnuje spíše rodinné politice, která je zakomponována do sociální politiky města. Banská Bystrica realizuje projekt „Město rodiny“, který se zaměřuje na rodiny v riziku ohrožení (chudoba, sociální vyloučení, dlouhodobá nezaměstnanost,aj.) a rodiny, kde se vyskytlo problémové jednání (týrání, zanedbávání nebo zneužívání dětí).

Banskobystrický samosprávný kraj provozuje internetové stránky, které nabízí mnoho užitečných informací o genderové rovnosti a aktivitách v kraji, včetně prezentací z konference z května 2008, která se věnovala implementaci rovných příležitostí v banskobystrickém kraji, najdete zde také výstupy krajské expertní skupiny k rovným příležitostem.

Více: http://www.vucbb.sk/ganet/vuc/bb/portal.nsf/pages/6897F1FAE628C641C125727F0047D8C1

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *