x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

01/2007 Půl na půl - rovné příležitosti žen a mužů

Cestou k úspěšné kariéře se manažerky stále střetávají s překážkami

29.12.2006, Kateřina Machovcová, Gender Studies, o.p.s.
Podle posledního výzkumu zajištěného Výzkumným ústavem práce a sociálních věcí, zkušenosti získané péčí o děti a domácnost přispívají k rozvoji organizačních a manažerských schopností žen. Ačkoliv se ženy-manažerky s dětmi často střetávají s přímou či nepřímou diskriminací, tuto skutečnost mohou využít ve vlastní prospěch. Je však nutné najít zaměstnavatele, který tyto schopnosti umí ocenit.

Podle posledního výzkumu zajištěného Výzkumným ústavem práce a sociálních věcí, zkušenosti získané péčí o děti a domácnost přispívají k rozvoji organizačních a manažerských schopností žen. Ačkoliv se ženy-manažerky s dětmi často střetávají s přímou či nepřímou diskriminací, tuto skutečnost mohou využít ve vlastní prospěch. Je však nutné najít zaměstnavatele, který tyto schopnosti umí ocenit.

V rámci projektu Gender v managementu, který zaštiťuje Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, letos vznikla další studie tentokrát kolektivu autorek Radka Dudová, Alena Křížková a Drahomíra Fischlová. Výchozí otázkou uskutečněného výzkumu je porozumět mechanismům ovlivňujícím profesní dráhu manažerů a manažerek a odhalit překážky, se kterými se střetávají ženy usilující o úspěch v manažerské kariéře. Přínosem výzkumu jsou i zjištění související se strategiemi, které ženám pomáhají situaci zvládat.

Výzkumu se zúčastnili manažeři a manažerky na středních a vysokých manažerských pozicích. Vzorek byl vybírán s cílem pokrýt tři typy organizací: pobočky velkých nadnárodních organizací operujících v ČR, menší firmy s původně českým kapitálem a nepodnikatelské subjekty fungující jako rozpočtové nebo příspěvkové organizace.

Přesvědčování se vyplácí

Kariéru žen mohou komplikovat rozšířené předpoklady týkající se jejich schopností a pracovní motivace. Jejich výkon v profesní oblasti je často podceňován. Jak ilustruje následující výrok, chce-li žena uspět, musí být velmi přesvědčivá a překonat počáteční nedůvěru.

"Když jsem to přinesla na vedení a říkám tomu logistickému řediteli, je tam problém, podívejte se na to, tak generální ředitel mi řekl, srovnej si napřed účetnictví a pak přijď. Mně trvalo tři měsíce, než jsem je přesvědčila, že jsme ztráceli každý měsíc deset miliónů. … Že hrozného úsilí, než opravdu mě poslechli. Končilo to tak, že po roce generální ředitel řekl, že jsem lepší finanční ředitel než ten předchozí. Ale byl to boj, získat ten respekt." (Pekařová, finanční ředitelka, 2 děti, 24 a 21 let, Gender v managementu: kvalitativní výzkum podmínek a nerovností v ČR, září 2006)

Péče o děti přispívá k manažerským kompetencím

Fakt, že to jsou převážně ženy, kdo přebírá hlavní zodpovědnost za péči o děti i domácnost, často přispívá k jejich diskriminaci a oslabenému postavení na trhu práce. Zkušenosti získané s péčí o ně, však mohou využít i ve svůj prospěch. Je však zapotřebí nalézt zaměstnavatele, který je schopen takový potenciál ocenit:

"Já to pořád vidím v dobrém slova smyslu. Za prvé - nic jiného vás nenaučí organizovat práci sobě i jiným, než když máte větší rodinu. U jedináčka to není až tak to, ale jakmile máte pohromadě tři děti, to si pište, že se naučíte organizovat úplně všechno a to je taky trošku i o logistickém problému jo, jak to zvládnout. Je to z hlediska pracovních vztahů, si myslím, taková ta hodně banální věc, ale mít děti, to je jak další záliba prostě. Je to něco, co z hlediska sociální inteligence a zejména pro týmovou práci, ale i pro vedení lidí, že je podle mě klíčová záležitost. Ono se o dobrých manažerech říká, že jejich největším kladem je individuální přístup k lidem, schopnost naslouchat. Kdo vás k tomu naučí nejlíp než děti a manžel." (Krotká, human resources manažerka, 3 děti, 26, 22 a 20 let, Gender v managementu: kvalitativní výzkum podmínek a nerovností v ČR, září 2006)

Významným přínosem studie je upozornění na fakt, že manažerská kariéra není genderově neutrální, ale podléhá různým stereotypům. Ženám jsou připisovány vlastnosti, které se neslučují se zastáváním vyšších pozic (např. citlivost či empatie). Navíc podmínky kariérního růstu upřednostňují osoby bez rodinných závazků, resp. osoby, které rodinné závazky přenesly na někoho jiného. Často se jedná o manželku, která vykovává neplacenou práci v domácnosti, zatímco se její partner intenzivně a nepřetržitě věnuje profesi. Výzkum vybízí zaměstnavatele k flexibilizaci standardů manažerské práce, tak aby bylo možné věnovat se profesnímu růstu i po případném přerušení.

Celá studie bude k dispozici ke stažení na internetových stránkách Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí: www.vupsv.cz.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *