x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

Zpravodaj 02/2021 Tělesná autonomie

Čtení pro malé feministky a feministy

31.5.2021, Kateřina Čopjaková, literární a komiksová kritička týdeníku Respekt a Rádia Wave

Přinášíme čtenářské tipy pro děti i dospívající, které nezúží jejich pohled na svět na modrou, nebo růžovou, na tituly pro kluky, nebo pro holky. Barev je na světě mnohem víc, není třeba si žádnou z nich zakázat. Feministické smýšlení po přečtení nezaručujeme, ale širší rozhled slíbit určitě můžeme. Knihy vybírá a celou rubriku připravuje Kateřina Čopjaková, literární a komiksová kritička týdeníku Respekt a Radia Wave.

📖 Projít zrcadlem: Bouře ozvěn je poslední díl fantasy tetralogie francouzské spisovatelky Christelle Dabos. Opět se setkáváme s Ofelií a Thornem, kteří jsou tentokrát nuceni vydat se do hloubi světa Babylonu i vlastní paměti. Série Dabos je inspirována povídkou Marcela Aymé „Muž, který procházel zdí“, autora, který psal pro děti i dospělé a jehož humorná až absurdní díla byla doceněna až po smrti. Jednoduše mnohovrstevnaté fantasy, které není radno podceňovat.

Doporučený věk: 12+

📖 Portugalka Any Pêgo se ve své populárně-naučné knize Plasticus maritimus, invazivní druh snaží najít odpověď na jednu z nejpalčivějších otázek dneška: Jak omezit plasty? Soustředí se především na oceány a moře, ve kterých tyto materiály končí a zabíjí rostliny i zvířata. Tahle knížka vám dá jasnou představu o škodlivosti plastů v přírodě i přesný návod, jak je omezit ve vlastním životě. A pokud vám to nebude stačit, mrkněte do stejnojmenné skupiny na Facebooku, kde najdete další doporučení, jak se k přírodě chovat s respektem. Je sice v portugalštině, ale s překladačem to nebude žádná potíž.

FB skupina Plasticus maritimus 

Doporučený věk: 10+

📖 Město pro každého od architekta Osamy Okamury a výtvarníků Davida Böhma a Jiřího Franty vám ukáže, jak jinak přemýšlet o místech, která si myslíme, že známe jako své boty. Populárně-naučná kniha, vlastně takový urbanistický manuál pro začínající, je doplněn plastickými celostránkovými ilustracemi, které jsou propracované do nejmenších detailů. Vznikaly tak, že dvojice výtvarníků nejprve vystavěla vlastní město, a to následně nafotila pro knížku. 

Tady video z jejich spolupráce.

Doporučený věk: 8+

📖 Vúdúlínek je zatím poslední knihou kmenové autorky nakladatelství Meander, Daniely Fischerové. Vypráví o zlobivém klukovi očarovaném černou magií, který ale nemůže přestat zlobit, dokud se nenapraví jeho rodiče. V mnoha ohledech současná pohádková knížka, která se nebojí ztracených mobilů, přilehlých dálnic ani krachujících firem, a přitom oplývá velmi osobitou romantikou podpořenou krásnými ilustracemi Jakuba Kouřila. 

Doporučený věk: 5+

📖 Karlíkovo dobrodružství od německé bestselleristky pro nejmenší děti Rotrauty Susanny Berner vypráví o dvou králíčcích, kteří se při běžné cestě do města začali nudit, a když se jejich maminky zapovídaly, vydali se raději na vlastní průzkum. Velké obrázky se zajímavými detaily doplněné jen krátkým textem přímo vyzývají k vlastnímu vyprávění. 

Doporučený věk: 1+

 

ČTENÁŘSKÁ RECENZE

(Autorkou recenze je Hanka Šejcová (12) z Prahy. Pokud i vy máte doma mladého čtenáře nebo čtenářku, který/á by k nám rád/a napsal/a recenzi na aktuální knihu, ozvěte se nám nebo na nezletilikritici@gmail.com.)

Vítám vás u mojí recenze na komiks Rváčov od scénáristy Džiana Babana a výtvarníka Richarda Fischera. Vyprávění začíná třemi otevřenými příběhy o teenagerovských partách, které pokračují ve skautském životě a hrají si na Vonty. Nacházejí si neobydlené půdy a jiná místa, aby měly své klubovny, kde se mohou scházet a vymýšlet si nová dobrodružství. O jejich činnosti se dozví i Jaroslav Foglar, ale nechce je podporovat, aby nedával komunistické moci záminku ho pronásledovat (či jeho příznivce*kyně). Mezi lidmi ale stále kolují oblíbené “foglarovky” a udržuje se vontské hnutí na Starém Městě pražském. Jednoho dne se objeví tajemný muž v masce, který dětem pomáhá najít indicie a mrtvé schránky, v nichž jsou stopy vedoucí k tajnému deníku. To, co vypadá jako hra, se nakonec stává nebezpečným dobrodružstvím. Příběh končí 17. listopadu 1989. Na závěr je napsáno “Konec 1. dílu” - bude tedy další!

Přiznám se, že jsem byla ze začátku zmatená ze tří dějových linek, které se odehrávají pokaždé v jiné době. Neměla jsem po pár stránkách chuť komiks dál číst. Vydržela jsem ale, a pak nemohla odtrhnout oči od knihy. Příběhy se na konci propojí a vše je vysvětleno.

Ilustrace jsou velmi zajímavé, moc se mi líbí. Text je barvitý, občas sprostý a někdy něco nedopadne dobře. Je dobré znát příběh Rychlých Šípů a Vontů, pomáhá to pochopit vyprávění. Pokud jej neznáte, ke Rváčovu je přiložený slovníček základních pojmů. Za mě tedy bych dala komiksu 9/10. Kniha se mi moc líbila, příběh zajímavý, ilustrace moc krásné, ale nevím, jestli knihu pochopí všechny děti. S mamkou jsme se shodly, že je možná knížka vhodnější pro dospělé a starší teenager/k/y nebo pro společné čtení rodičů s dětmi, aby jim příběh mohli dovysvětlit.

Džian Baban & Richard Fischer, 176 stran, vydalo nakladatelství Lipnik (2020).

 

SETKÁNÍ

Galerie a muzea jsou opět otevřena, a tak se můžeme vrátit k doporučování kulturních a literárních událostí. V Centru současného umění DOX můžete do 29. srpna zhlédnout výstavu Fenomeander, která mapuje tvorbu výtvarníků spojených s nakladatelstvím Meander. To letos slaví 25. narozeniny. Blahopřejeme!

Více info: https://www.dox.cz/program/fenomeander#pokracovani

 

SLOVNÍK dnešních čtenářů a čtenářek

F-antasy je sice starší než naši nezletilí čtenáři, ale protože se aktuálně jedná v rámci literatury pro děti a mládež o jeden z nejmocnějších žánrů, není od věci si jej připomenout. Současný úspěch žánru, který se neobejde bez magie, kouzel a bájných, bytostí, nastartovala globálně slavná série o kouzelnickém učni Harrym Potterovi. Svět fantasy je obvykle zcela nezávislý na našem a platí v něm vlastní pravidla. Samotný žánr navazuje na nejstarší příběhy světa – mýty a pohádky.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *