x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

6/2007 Finanční odměňování žen a mužů

Dne 19. června slavíme Den rovnosti žen a mužů

13.6.2007, Gender Studies, o.p.s.
V loňském roce byl 19. června poprvé vyhlášen Den rovnosti žen a mužů. Letos jej opět oslavíme. Den rovnosti žen a mužů vyhlásil projekt Půl na půl - rovné příležitosti žen a mužů ve spolupráci s partnerskými projekty v Dánsku, Lotyšsku, Polsku, Rakousku a Španělsku. V letošním roce se přidaly další neziskové organizace a rozvojová partnerství sdružená v rámci projektů EU EQUAL.

V loňském roce byl 19. června poprvé vyhlášen Den rovnosti žen a mužů. Letos jej opět oslavíme. Den rovnosti žen a mužů vyhlásil projekt Půl na půl - rovné příležitosti žen a mužů ve spolupráci s partnerskými projekty v Dánsku, Lotyšsku, Polsku, Rakousku a Španělsku. V letošním roce se přidaly další neziskové organizace a rozvojová partnerství sdružená v rámci projektů EU EQUAL.

Rovnost žen a mužů otevírá svět všem bez rozdílu. Za rovné příležitosti žen a mužů je odpovědný každý z nás. Den rovnosti žen a mužů je příležitostí k diskuzi o tom, co se za pojmem rovnost žen a mužů skrývá. Může jít například o různé formy slaďování osobního a pracovního života, zapojení otců do péče o děti či kariéru žen. Ti, kdo respektují rovnost mezi mužem a ženou, slaví 19. červen jako Den rovnosti žen a mužů. Mnozí z nich se svou ideou vycházejí do ulic řady evropských měst.

Letošní rok budou v České republice probíhat následující aktivity:

17.6.
Zahájení oslav mezinárodního dne - představení skupiny Decalages "Posedlost" - pohybová koláž na téma neslučitelnosti ženského a mužského elementu a stálého hledání dokonalé harmonie. Program otevře náměstkyně primátora hlavního města Prahy Markéta Reedová. Palác Akropolis ve 20:00.

18.6.
Vernisáž fotografické výstavy "Aktivní otcovství aneb když pečují tátové" (pro Nesehnutí nafotili Radim Šašinka, Zora Javorská, Zdeňka Řezbová), v 15:00 v sídle Gender Studies, Gorazdova 20, Praha 2.

"Ze šuplíku na veřejnost…moje vlastní genderová tvorba" - veřejné čtení vlastní tvorby v prostorách knihovny Gender Studies, Gorazdova 20, Praha 2, v 17:00h.

Informační stánek "Půl na půl - rovné příležitosti žen a mužů" - 18. června v trutnovských ulicích.

19.6.
Konference: "Rovné příležitosti ve firemní praxi", Clamm - Gallasův palác Praha, 10:00h - 15:00h.

Informační stánky na třech místech v Praze, dále pak v Brně, Liberci a Trutnově.

"Kamera je rodu ženského" - filmový maratón v kině Světozor, filmové projekce k Mezinárodnímu dni rovnosti žen a mužů, od 9,00h do 18,00h.

Český svaz žen slavnostně vyhlásí výsledky novinářské soutěže "Kariéra je ženského rodu" o nejvýstižnější článek, reportáž, rozhovor s tématikou týkající se rovných šancí žen ve společnosti, v pracovním zařazení a v rodině, otištěný v centrálních novinách a časopisech, v pražských denících nebo odvysílaný v rozhlase či televizi.

Na Praze 2 budeme hodnotit Místo přátelské rodině (pro další informace sledujte www.genderstudies.cz).

Promítání dokumentárního filmu To všechno z lásky (27 min., režie Tomáš Kudrna, ČR, 2004) - příběhy tří žen, obětí domácího násilí a beseda s Mgr. Ivo Brátem, koordinátorem Intervenčního centra pro osoby ohrožené domácím násilím v Libereckém kraji (v 18:30h Krajská vědecká knihovna v Liberci).

Záštitu nad pražskými oslavami převzala náměstkyně primátora hlavního města Prahy Markéta Reedová.

Proč jsme se rozhodli pro Den rovnosti žen a mužů, když už máme Mezinárodní den žen?

Mezi těmito dvěma významnými dny cítíme rozdíl:
Mezinárodní den žen oceňuje dlouhodobé a dodnes trvající úsilí aktivistek za prosazení práv žen. Připomíná demonstrace za hlasovací právo žen či za rovné příležitosti žen na trhu práce. V neposlední řadě pak posiluje společenskou, politickou i ekonomickou pozici ženy.

Naproti tomu Den rovnosti žen a mužů vyjadřuje respekt k genderové rovnosti, respektive k rovnosti žen a mužů převážně zvyšováním povědomí společnosti a informováním široké veřejnosti o relevanci problému. Cílem je kladně zobrazovat partnerství mezi muži a ženami a podpořit rovné příležitosti mezi nimi. Den rovnosti žen a mužů je zaměřen jak na ženy, tak na muže: snaží se pojem "rovné příležitosti" vztáhnout na obě pohlaví, protože víme, že i muži mohou být diskriminováni či znevýhodněni.

Oba významné dny jsou důležité v dosahování rovných práv a příležitostí pro ženy a muže.

Rok rovných příležitostí pro všechny bychom chtěli využít k ustanovení Dne rovnosti žen a mužů významným dnem Evropské unie. Tím chceme zdůraznit význam rovných příležitostí pro ženy a muže, konceptu genderové rovnosti a související genderové perspektivy celé společnosti. Hlavní myšlenkou je ukázat, že rovné příležitosti se týkají jak žen, tak i mužů, a dotýkají se jejich společenské, ekonomické a kulturní situace, stejně jako věku, etnického původu, rasy a jiných hodnot ovlivňujících jejich život. Současně poukazuje na význam kladený na rovnost příležitostí žen a mužů ve strategiích evropských institucí, ale i jednotlivých zemí, jež jsou členy Evropské unie, resp. vytvářejí bohatý kulturní a společenský kontext Evropy.

Iniciativu nad zařazením Dne rovnosti žen a mužů do "Evropského kalendáře" převzala poslankyně Evropského parlamentu Věra Flasarová, která o Dni rovnosti žen a mužů v EP promluvila 28. března a představila ideu poslancům a poslankyním EP. Ti mají v současnosti možnost podepsat prohlášení podporující tento den.

Program Dne rovnosti žen a mužů bude pravidelně aktualizován na stránkách www.feminismus.cz a www.rovneprilezitosti.cz.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *