x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

01/2009 Firma roku: Rovné příležitosti 2008

Do Nového roku s antidiskriminačním zákonem nevstoupíme

31.12.2008, Gender Studies, o.p.s.
Již 61 organizací podpořilo Výzvu nevládních organizací poslankyním a poslancům k antidiskriminačnímu zákonu. Česká republika je poslední členskou zemí Evropské unie, kde se obětem nedostává účinné ochrany před diskriminací. Navíc Evropský soudní dvůr odsoudil Českou republiku za nedostatečné normy v oblasti rovnosti žen a mužů. Ani v době českého předsednictví v Evropské unii nebudeme mít implementovány všechny evropské směrnice.

Již 61 organizací podpořilo Výzvu nevládních organizací poslankyním a poslancům k antidiskriminačnímu zákonu. Česká republika je poslední členskou zemí Evropské unie, kde se obětem nedostává účinné ochrany před diskriminací. Navíc Evropský soudní dvůr odsoudil Českou republiku za nedostatečné normy v oblasti rovnosti žen a mužů. Ani v době českého předsednictví v Evropské unii nebudeme mít implementovány všechny evropské směrnice.

Česká republika měla zákon na ochranu před diskriminací mít už při svém vstupu do EU. Na jeho přijetí čeká jako poslední stát sedmadvacítky. Za toto prodlení a neplnění povinností proti ní již bylo zahájeno řízení ze strany Evropské komise a dokonce jí za to hrozí i finanční sankce.

Proč Česká republika potřebuje antidiskriminační zákon a co přinese obětem diskriminace?

► Přijetí antidiskriminačního zákona je jasným signálem do společnosti, že se Česká republika nejen otevřeně hlásí k ideám rovnosti a nediskriminace, ale že zároveň usiluje o skutečné naplňování těchto ideálů v každodenním životě, a že diskriminační jednání je netolerovatelné. Bude tedy měnit společenské klima pozitivním směrem.

► Antidiskriminační zákon přesně vymezí, v jakých situacích, komu a jakým způsobem bude ochrana před diskriminací poskytována. Antidiskriminační zákon zakáže diskriminaci z důvodu pohlaví, věku, zdravotního postižení, rasy, etnického původu, národnosti, sexuální orientace, náboženského vyznání či víry a světového názoru. Diskriminace bude zakázána v zaměstnání, v přístupu k zaměstnání, v přístupu ke vzdělávání, v přístupu ke zdravotní péči, při přiznání a poskytování sociálních výhod a při poskytování zboží a služeb, včetně bydlení.

► Antidiskriminační zákon dá obětem diskriminace do rukou účinné nástroje, jak se diskriminačnímu jednání bránit. Oběti diskriminace se u soudu budou moci domáhat upuštění od diskriminace, odstranění následků diskriminace, přiměřeného zadostiučinění (např. omluva), případně náhrady nemajetkové újmy v penězích (tzv. odškodné).

► Antidiskriminační zákon přesně vymezí a definuje právní pojmy spojené s diskriminací, především definuje co je to diskriminace. V současné době se nezřídka jako diskriminační označuje každé nespravedlivé jednání, které sice nezákonné může být, ale s diskriminací nemá nic společného. Toto nadužívání pojmu diskriminace pak vede k tomu, že závažnost a důležitost tohoto problému se ve společnosti snižuje a tím se zhoršuje postavení skutečných obětí diskriminačního jednání.

► Bude vytvořen antidiskriminační orgán, kterým se stane Veřejný ochránce práv; ten se bude rovností a antidiskriminací systematicky zabývat, a na něj se budou moci oběti diskriminace obracet s žádostí o pomoc.

► Antidiskriminační zákon podpoří také všechny, kdo se chtějí zařadit do společnosti, ale předsudky a stereotypní myšlení jim v tom často brání a vyřazují je na okraj společnosti.

Antidiskriminační zákon, který prošel Poslaneckou sněmovnou i Senátem, byl vetován prezidentem. Za současné politické situace ale koalice nejspíš nemá potřebných 101 hlasů, aby veto prezidenta přehlasovala. Zákon byl tedy několikrát z jednání sněmovny stáhnut a poslední pravidelná schůze PSP, na které měl být projednáván se nekonala.

Gender Studies poslalo poslankyním a poslancům PF pohlednici, ve které je vyzývá, aby hlasovali pro antidiskriminační zákon. „Právo na rovné zacházení, které je pilířem moderní společnosti, patří k základním lidským právům každého člověka. S nikým by nemělo být zacházeno rozdílně pro jeho věk, pohlaví, barvu jeho kůže, zdravotní postižení, sexuální orientaci apod.,“ píše se v pohlednici. Také poslankyně Evropského parlamentu Viktória Mohácsi vyzvala poslance a poslankyně Poslanecké sněmovny, aby zákon podpořili. Text dopisu naleznete zde.

Evropská unie již navrhla novou antidiskriminační směrnici, která se týká nediskriminace mimo oblast zaměstnání. Je s podivem, že v době, kdy Evropská unie postupuje ve vytváření dalších nástrojů pro potírání diskriminace, Česká republika stále čeká na schválení základního právního předpisu v této oblasti, kterým je antidiskriminační zákon.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *