x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

09/2007 Rovné příležitosti žen a mužů ve firemní praxi

eBay Irsko: slaďování práce a osobního života při 24-hodinovém nasazení

31.8.2007, Alena Králíková, Gender Studies, o.p.s.
eBay, nejznámější internetová aukční síň, je v provozu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a 365 dní v roce a má zákazníky po celém světě. Důsledkem toho je, že i zaměstnanci kontaktních center společnosti musejí být připraveni reagovat na potřeby klientů doslova kdykoli.

eBay, nejznámější internetová aukční síň, je v provozu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a 365 dní v roce a má zákazníky po celém světě. Důsledkem toho je, že i zaměstnanci kontaktních center společnosti musejí být připraveni reagovat na potřeby klientů doslova kdykoli.

Zájem o zaměstnance

Manažeři eBay Irsko naštěstí neustále dokazují to, že si uvědomují důležitost slaďování osobního a pracovního života svých 341 zaměstnanců. Prostřednictvím celé řady programů dává společnost svým zaměstnancům jasně najevo, že je respektuje a že jejich práce přispívá rozvoji firmy. Zároveň tak dosahuje toho, že zaměstnanci přicházejí do práce v pohodě a odpočatí.

"eBay se, podle mé zkušenosti, skutečně zajímá o holistický přístup k pracovnímu životu," tvrdí ve svém komentáři jeden z jeho zaměstnanců v letošním průzkumu institutu Great Place to Work©, a dodává: "Vyšší management věnuje hodně času, úsilí a peněz na opatření a aktivity, které mají pomoci zaměstnancům využívat zdravého přístupu ke slaďování práce s osobním životem."

eBay si uvědomuje, že slaďování osobního a profesního života je výzvou o mnoha úrovních, a proto vytvořil široký rámec možností, které je možné využít. Tento rámec bere v úvahu individuální proměnné, například jejich cíle - osobní i profesní, a očekávání, stejně jako časové možnosti včetně určování priorit, delegování práce, vedení jednání, reagování na e-maily a podobně. Zahrnuje ale také témata související s firemními principy, mezi něž patří i stanovení kulturních hodnot, například: "Na lidech záleží."

Konkrétní podoby slaďování

V roce 2005 vytvořil eBay Irsko v odpovědi na zpětnou vazbu zaměstnanců příručku o slaďování osobního a pracovního života, která zahrnuje škálu metod a odkazů na zdroje informací, ale i nejčastěji kladené otázky ze strany zaměstnanců týkající se principů slaďování a odpovědi na ně. Mezi otázkami například zaznělo: "Bude management opravdu podporovat lepší možnosti slaďování práce a osobního života zaměstnanců eBay?" nebo "Může někdo s dobrou strategií slaďování vůbec v eBay uspět?" Manažeři v eBay jsou v této oblasti cíleně školeni a dostává se jim ocenění za to, umožňují-li svému týmu nacházet efektivní rovnováhu mezi osobním životem a pracovním nasazením.

V souladu se svými kořeny v internetové komunitě eBay Irsko využívá průzkumů k získání návrhů a nápadů k tématům jako je mateřská dovolená, nemocenská atp. Vedení společnosti výsledky průzkumů a návrhy týmu, který s nimi pracuje, přímo vyhodnocuje a tím pádem chápe to, že lidé potřebují pracovní volno z obrovské škály důvodů. Výsledkem toho je opatření, že všichni zaměstnanci mají bez ohledu na svou pozici 25-denní placenou dovolenou, na níž mají nárok kdykoli ode dne nástupu do zaměstnání.

eBay Irsko zaměstnancům nabízí také různou strukturu pracovních směn: mohou buď pracovat 5 dní ze 7 za sebou a mít posléze 2 volné dny, nebo 4 po sobě jdoucí dny zahrnující víkend a následné tři dny pracovního týdne využít volna. Zaměstnanci si sami volí strukturu pracovní doby s tím, že si stanoví dvě přijatelné možnosti, z nichž jim je posléze jedna určena. V případě, že rozvrh směn neodpovídá potřebám některého ze zaměstnanců, firma je připravena poskytnout jim speciální uspořádání. V minulosti byly například výjimky poskytnuty studentům tak, aby mohli docházet na výuku, nebo rodičům, aby mohli odvádět děti do zařízení péče o děti. Potvrzuje to i jeden ze zaměstnanců v průzkumu: "Potřeboval jsem upravit svou pracovní dobu z důvodů komplikované dopravy do zaměstnání - pokaždé to bylo vyřešeno bez jakýchkoli problémů."

V polovině roku 2005 vytvořil eBay program "sabbatical". Zaměstnanci, kteří působili ve firmě 5 let a více, mají nárok na 4 týdny placeného volna navíc. Za prvních 10 měsíců této nové příležitosti využilo 425 zaměstnanců. Jeden absolvoval šestidenní cestu napříč Alpami na motorce a pronajal si byt v Praze. Jiná zaměstnankyně jednoduše strávila všechen čas se svými dětmi. Další zase odjela s rodinou na cestu po Spojených státech a v průzkumu napsala: "Počasí bylo skvělé, prostředí dokonalé. Bylo příjemné odjet na cestu a nestrachovat se o návrat do práce."

Přidané hodnoty

Princip slaďování osobního a pracovního života znamená i více zábavy přímo na pracovišti. Letos společnost uspořádala "Otevřený den" v atriu svého sídla a vyzvala všechny zaměstnance, aby přivedli své rodiny a přátele. Všichni byli provedeni prostorami budovy - děti tak měly možnost vidět, kde pracuje jejich "maminka a tatínek". eBay pravidelně pořádá i letní a vánoční večírky. Aby firma ušetřila svým zaměstnancům čas, poskytuje jim celou řadu výhodných služeb. Kavárna přímo v sídle společnosti nabízí teplé obědy a večeře sedm dní v týdnu. Za zlomkovou cenu si mohou všichni koupit čerstvou kávu značky Starbucks, stejně jako sendviče a polévku kdykoli v týdnu. Na každém patře je všem k dispozici prostor k odpočinku a popovídání s kolegy, ale i možnost dát si zdarma kávu nebo čaj.

Dalším místem, které šetří čas, zmírňuje stres a zlepšuje zdraví je tělocvična, kterou eBay Irsko vybudoval přímo v budově: nabízí celou řadu přístrojů na běhání, posilování, snižování váhy a zlepšování fyzické kondice, i několik televizí, při jejichž sledování mohou lidé spalovat kalorie. Členství je zdarma pro všechny, kdo při své první návštěvě absolvují setkání s místním trenérem. Přibližně 30% zaměstnanců je členy klubu a asi dvě třetiny z nich využívá jeho služeb pravidelně.

Slaďování práce s osobním životem je o zábavě a pocitu pohody přímo na pracovišti. Proto byly všechny konferenční místnosti v eBay Irsko vymalovány a vybaveny zaměstnanci pro zaměstnance. Někteří se proto potkávají v místnosti "Simpsonů", jiní dávají přednost místnosti "deštný prales" nebo "poušť", případně volí ty inspirované irskými tradicemi.

"Každý z nás je zodpovědný - nemusíme být pod neustálým dohledem managementu, protože nám důvěřuje," říká jeden ze zaměstnanců a doplňuje: "Je to příjemné pracovní prostředí a v týmu nejsou jen kolegové z práce, ale přátelé."

Podle EBay Case Story poskytnuté Pallem Ellemannem Knudsenem, ředitelem dánské pobočky Great Place to Work Institute, přeložila a zpracovala Alena Králíková.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *