x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

08/2006 Rovné příležitosti ve Velké Británii

Firmy, kde ženy rády pracují: PricewatershouseCoopers UK a podpora profesního rozvoje žen

31.7.2006, Kateřina Machovcová, Gender Studies, o.p.s.
Auditorská a poradenská společnost PricewatershouseCoopers (PwC) věnuje ve Velké Británii svému programu pro podporu růstu svých zaměstnanců neobvyklou pozornost. Zaměřuje se na řadu aspektů rozvoje, ale neopomíjí ani nutnou potřebu se zvláště věnovat firemní integritě a pracovnímu růstu žen.

Auditorská a poradenská společnost PricewatershouseCoopers (PwC) věnuje ve Velké Británii svému programu pro podporu růstu svých zaměstnanců neobvyklou pozornost. Zaměřuje se na řadu aspektů rozvoje, ale neopomíjí ani nutnou potřebu se zvláště věnovat firemní integritě a pracovnímu růstu žen.

PwC Women a mentoring pro ženy

PwC se v oblasti řízení lidských zdrojů zaměřuje na komplexní podporu rozvoje všech svých zaměstnaných, například formou e-learningového schématu "Můj rozvoj", který umožňuje sledovat kariérní zájmy a profesní cíle. Přesto byla vnímána potřeba realizovat konkrétní iniciativy zaměřené přímo na rozvoj žen a podporu jejich postupu na seniorské pozice. Jako důkaz zájmu o postavení žen byla vytvořena ženská síť, která má například zpřístupnit rolové modely pro ženy na juniorských pozicích. Intenzivní spolupráce mezi ženami též umožní vznik mentorských partnerství. Tedy vztahu mezi dvěmi ženami, který je založen na předávání zkušeností, postupů a informací mezi zkušenější mentorkou a mentee, která má potenciál rozvoje a potřebuje se v dané oblasti lépe zorientovat.

Ženská síť PwC Women (PwC Ženy) je podporována vedením firmy, například tím, že jeho členové a členky poskytují mentoring zkušeným manažerkám, které mají potenciál růstu na nejvyšší pozice. Partnerky a ředitelky firmy navíc nedávno vytvořily DVD, které se věnujme rozvoji žen a vyzdvihuje úspěšné ženy na seniorských pozicích. Postavení žen ve firmě má podporu nejen u žen na nejvyšších pozicích, ale vedení jako takového, což je klíčovým faktorem úspěchu a přijetí do programu.

Pracovní flexibilita

PwC podporuje také potřeby slaďování osobního a pracovního života. Právě nedostatečná flexibilita v této oblasti přináší velké problémy v uplatnění žen. Na druhou stranu je problematické vnímat potřebu slaďování pouze v souvislosti s mateřstvím. Proto je právo na flexibilní pracovní opatření určeno všem zaměstnaným bez ohledu na jejich rodinný status. Konkrétní podmínky včetně příkladů jsou všem zaměstnaným dostupné na intranetu, management má navíc k dispozici praktické manuály. Flexibilní opatření zahrnují především: zkrácené pracovní hodiny, zkrácené pracovní dny, konta pracovní doby a práci z domova. V období srpen 2004 - srpen 2005 bylo vyhověno 99% žádostí o nějakou formu pracovní flexibility.

Podpora etnické diverzity

PwC ve Velké Británii navíc v roce 2004 realizovala průzkum týkající se rovnosti odměňování a nezjistila v této oblasti žádné zásadní problémy. Jedná se o firmu, která podporuje a vytváří pracovní kulturu oceňující přínos všech zaměstnaných. PwC dbá na diverzitu pracovní síly, kterou podporuje aktivním odstraňováním bariér, které stojí ženám i etnickým skupinám a jiným minoritám v cestě k profesnímu uplatnění. Velká pozornost je věnována taktéž náboru z těchto skupin. V roce 2005 pocházelo 21% rekrutovaných osob z etnických menšin a 38% bylo žen. PwC nadále zlepšuje oblast přijímání zaměstnaných a cílený nábor doplňuje dalšími aktivitami. Jedná se například o spolupráci se školami, kde nabízí desetiletým dívkám možnost spolupráce s mentorkou, která dívkám pomáhá zvednout sebevědomí a podpořit jejich zájem o profesní růst.

PricewatershouseCoopers ve Velké Británii - základní informace:

Celkový počet zaměstnaných - 13900
Celkový počet zaměstnaných žen (%) - 50
Celkový počet členů představenstva - 10
Celkový počet žen v představenstvu (%) - 10
Celkový počet osob na postech senior manažerů - 3800
Celkový počet žen na postech senior manažerů - 31

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *