x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

Zpravodaj 03/2022 Gender pay gap

Gender Studies dostalo Cenu Františky Plamínkové!

31.10.2022, Marie Koval, Gender Studies, o.p.s.

Na slavnostním večeru v rámci Feministické konference, kterou pořádal na konci září brněnský feministický kolektiv Sdruženy, jsme obdržely*i Cenu Františky Plamínkové za rok 2022 za mimořádný přínos feministickému boji v rámci Česka a Slovenska! A je rozhodně co slavit!

Cenu Františky Plamínkové udílí každoročně kolektiv Sdruženy na základě nominací veřejnosti, a oceňuje tak kolektivy i jednotlivé osobnosti, které se “mimořádně zapojily do feministických témat”. 

„Gender Studies, o.p.s. letos oslavilo 30 let své existence. Už 30 let tak vykonává důležitou osvětovou činnost v oblastech vzdělávání, nerovností na trhu práce či kultury, a zásadně tak přispívá k genderové rovnosti v ČR. Coby jedno z českých “ostrůvků pozitivní feministické deviace” je iniciátorem mnoha debat, společenských změn a spoluprací. Jeho Knihovna Jiřiny Šiklové je navíc největší feministickou knihovnou ve střední Evropě. Při příležitosti 30 let svého působení Gender Studies, o.p.s. vydalo knihu s názvem Hnízdo feminismu, kterou editorsky připravila Pavla Frýdlová s Kateřinou Jonášovou. Kniha je založena na deseti orálněhistorických rozhovorech s významnými feministkami a je určena nejmladší generaci, které ukazuje vývoj a kontinuitu českého feministického hnutí (od 90. let do současnosti. Tím připomíná, že české feministky a feministé mají na co navazovat a čím se inspirovat.“

Po třiceti letech fungování je to pro nás vítaný signál z aktivistické scény, že ještě nenadešel čas, abychom odešly*i, jak slibujeme v našem mottu.

Stále tu jsme,

Spoluoceněno bylo dalších šest kolektivů a osobností: Jako doma, safe space kolektiv, Queer spaces network, Šárka Homfray, Michael D. Jettmar a Zuzana Maďarová. Z ocenění máme velkou radost, velmi si jej vážíme a Sdruženám děkujeme. Rovněž gratulujeme všem dalším spoluoceněným! A přejeme (nám všem) hodně sil a inspirace do dalších let!

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *