x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

02/2016 O rodičích a dětech

Girls Day ukazuje, že technické obory nemusí být jen pánská záležitost

31.5.2016, Jitka Hausenblasová, Gender Studies o.p.s.
28. dubna proběhl další ročník akce Girls Day, během níž se studentky středních škol podívaly do technických firem a univerzit v Praze, Brně a Olomouci. Jejich zájem o účast každým rokem roste, letos se jich přihlásilo 230. Stejně tak firem se hlásí stále více, dívky vybíraly mezi jedenácti firmami a dvěma vysokými školami. Důvod, proč Gender Studies Girls Day už čtvrtým rokem organizuje, je jasný – ukázat dívkám, že technických oborů není třeba se bát a že mají spoustu možností, jak se v nich v budoucnu realizovat. Girls Day probíhá současně v mnoha zemích po celém světě, vždy na čtvrtý čtvrtek v dubnu totiž připadá Mezinárodní den dívek v informačních a telekomunikačních technologiích.

Jak konkrétně Girls Day probíhá? Každá firma a univerzita si program vymýšlí sama, zpravidla si studentky mohou vyzkoušet nějakou praktickou činnost, třeba programování nebo navrhování konstrukce budovy. Ale hlavně mluví s lidmi z nejrůznějších oborů, kteří je seznamují s tím, co konkrétně dělají, jak vypadá jejich typický pracovní den, jak se ke své práci dostali a co je na ní baví. Právě setkání s úspěšnými ženami a jejich osobní příběhy dívky oceňují nejvíc. Eliška, studentka druhého ročníku Gymnázia Jana Palacha v Praze, si vybrala T-Mobile a Girls Day okomentovala na školním webu: „Pro mě osobně byla celá akce i tento rok velmi vydařená. Chtěla bych proto ostatním studentkám naší školy akci rozhodně doporučit. Akce není určena jenom pro dívky, které už teď ví, že se IT budou věnovat i později ve svém životě. Je určena i pro dívky, které se teď cítí být spíš humanitně zaměřené (do této kategorie spadám shodou okolností i já). Pokud nevíte, jaké profesi se budete ve svém životě věnovat, je dobré se do jedné z firem jít podívat. Otevře vám to více možností pro budoucí práci i studium.“

Na Girls Day se mohou dívky přihlásit jednotlivě, nebo i prostřednictvím své školy. Například ze Střední průmyslové školy v Mělníce přijelo do Prahy 17 dívek, které se rozdělily do dvou skupin, část se vydala na Fakultu architektury ČVUT do Dejvic a druhá část do firmy Průmstav, stejně jako vloni, jen se skupiny vystřídaly, aby dívky nešly na stejná místa. Stavebnictví je vůbec z hlediska atraktivity pro dívky zajímavým oborem. Na Fakultě architektury v některých oborech dívky mezi studujícími dokonce začínají převládat, ve stavebních firmách v praxi jich je ale velmi málo. Čím to, lze snadno uhodnout. Historky žen stavbyvedoucích, které poprvé vkročily na stavbu, nejsou zrovna typem zážitku, který by chtěl kdokoliv první den v práci absolvovat. Nicméně řada firem už dnes proklamuje, že ženy z oboru zaměstnávat chce a cíleně je vyhledává. Podle Zuzany Přibilové z Oddělení rozvojových programů a komunikace z Průmstavu je Girls Day příležitost oslovit dívky v době, kdy přemýšlí o své budoucnosti a ukázat jim, že mohou najít uplatnění v technickém oboru a že není důvod se takového působení bát. „ Naopak, jsou to naše potenciální budoucí kolegyně. Zároveň je vždycky fajn slyšet, jak přemýšlí o své kariéře, jak by jednou chtěly nebo nechtěly pracovat a proč“, uzavírá Zuzana Přibylová.

Už teď, nedlouho po ukončení letošního ročníku, víme, že v příštím roce opět přibydou v programu další firmy a spolu s nimi doufáme, že i více dívek. Těšíme se proto na další Girls Day v dubnu 2017.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *