x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

10/2006 Přístup k informačním a komunikačním technologiím

gitA představila svou činnost na tiskovém happeningu

29.9.2006, Andrea Cerqueirová, gitA
Tisková agentura gitA oficiálně představila svou činnost na tiskovém happeningu konaném v pražské restauraci Jam Café – byla představena coby projekt proFem, na jehož startu stála touha po naplno fungující agentuře, která by shromažďovala informace o dění v ženské a genderově neziskové sféře. Ředitelka obecně prospěšné společnosti proFem Saša Lienau, která je spolu se šéfredaktorkou gitY Kateřinou Jonášovou matkou tohoto projektu, v úvodu happeningu přiblížila jeho historii.

Zdroj: gitA

Tisková agentura gitA oficiálně představila svou činnost na tiskovém happeningu konaném v pražské restauraci Jam Café – byla představena coby projekt proFem, na jehož startu stála touha po naplno fungující agentuře, která by shromažďovala informace o dění v ženské a genderově neziskové sféře.

Ředitelka obecně prospěšné společnosti proFem Saša Lienau, která je spolu se šéfredaktorkou gitY Kateřinou Jonášovou matkou tohoto projektu, v úvodu happeningu přiblížila jeho historii. „Ta je velice krátká. gitA vznikla na základě delší tradice, portálu www.hlidacifena.cz. Tato stránka byla na základě dobrovolné práce a nesouhlasu s nerovností mezi ženami a muži v naší společnosti provozována několika málo lidmi asi čtyři roky. Vznikla před předcházejícími volbami. Nakonec jsme uvedly v život projekt gitA, ve který vkládáme naději,“

„Původní myšlenka byla taková, že tady chybí instance, která by nějakým velmi efektivním a srozumitelným způsobem shromažďovala informace o dění v ženské a genderově citlivé neziskové sféře. Nejenom v rámci organizací, ale i osob, které na tomto poli pracují. A tyto informace doplňovala o servis pro novináře a novinářky a v nějaké podobě předávala dál médiím,“ dodala Jonášová s tím, že projekt se poprvé zformuloval v prosinci 2005. Následně získal grant, podporu Evropského sociálního fondu, Evropské unie a rozpočtu České republiky. Díky tomu gitA vlastně mohla vzniknout. Zkušební provoz byl zahájen v dubnu 2006, ostrý nyní v září. Podle Jonášové vedle původní myšlenky gitU začaly zajímat i další věci – třeba jakým způsobem média o problematice genderu informují.

„Celý tým gitY bude určitě rád i za zpětnou vazbu,“ apelovala na novináře a novinářky redaktorka Magdalena Hort. Na skutečnost, že média vesměs řídí muži, kteří také rozhodují o tom, co se v nich zveřejní, následně upozornil přítomný spolupracovník gitY Petr Pavlík z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. Pozvánka na tiskový happening byla rozeslána všem poslankyním sněmovny - dostavila se pouze Kateřina Jacques ze Strany zelených. gitA představila svou činnost dvěma kauzami – poslankyně Aleny Páralové, která se přesto, že dlouhá léta působila coby stínová ministryně práce a sociálních věcí, nakonec opravdovou ministryní ve vládě Mirka Topolánka nestala (více další texty na této webové stránce) a Anny Čurdové, která přesto, že se dlouhodobě věnuje problematice rovných příležitostí nakonec nestala stínovou ministryní ČSSD pro ženu a rodinu, ale pouze její mluvčí (více další texty na této webové stránce).

Konference byla spojena s výtvarným happeningem patronky projektu Lenky Klodové. Veškeré další informace o gitĚ, včetně personálního obsazení, lze najít na této webové stránce.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *