x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

08/2008 Netradiční volby povolání

Kašleme na stereotypy. A co Vy?

31.7.2008, Genderové informační centrum NORA o.p.s.
Cyklus fotografií "Kašleme na stereotypy. A co Vy?" byl vytvořen pro výroční zprávu Genderového informačního centra NORA o.p.s. Jeho cílem bylo ukázat, že řada lidí vybočuje z tradičních představ o tom, jací a jaké by měli muži a ženy být. V portrétním cyklu se představují mladí lidé s pro jejich gender neobvyklými koníčky nebo profesemi jako například fotbalistka, řidička, pařanka počítačových her, novinářka s ambicí stát se válečnou reportérkou a pilotkou nebo muž v povolání zdravotní sestry, kterých mimochodem v českém zdravotnictví není vůbec tak málo, jak by se mohlo zdát.

Cyklus fotografií "Kašleme na stereotypy. A co Vy?" byl vytvořen pro výroční zprávu Genderového informačního centra NORA o.p.s. Jeho cílem bylo ukázat, že řada lidí vybočuje z tradičních představ o tom, jací a jaké by měli muži a ženy být. Fotografie si můžete prohlédnout ve následující fotoreportáži.

Fotografka Kateřina Pelánová o projektu říká: "Jako malí máme ještě poměrně svobodné představy o tom, čím chceme být nebo co nás baví. Postupně nás ale společnost utváří natolik, že se těchto představ vzdáváme, neodpovídají-li našemu genderu. Ti, co opravdu vydrží a nenechají se zviklat tlakem, co je pro holky a kluky vhodné a co nikoli, si jistě zaslouží obdiv."

V portrétním cyklu se představují mladí lidé s pro jejich gender neobvyklými koníčky nebo profesemi jako například fotbalistka, řidička, pařanka počítačových her, novinářka s ambicí stát se válečnou reportérkou a pilotkou nebo muž v povolání zdravotní sestry, kterých mimochodem v českém zdravotnictví není vůbec tak málo, jak by se mohlo zdát.

Fotbalistka

Řidička

Pařanka počítačových her

Novinářka s ambicí stát se válečnou reportérkou a pilotkou

Muž v povolání zdravotní sestry

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *