x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

07/2006 Podpora podnikání žen

Která česká politická strana je nejvíce otevřená ženám?

23.6.2006, Kristina Gotteltová, Fórum 50 %
Ve čtvrtek 22.6. v půl osmé v kavárně The Globe vyhlásilo občanské sdružení Fórum 50% poprvé vítězku soutěže "Strana otevřená ženám". Verdikt komise zní: ženám nejotevřenější je Strana zelených, druhé místo obsadila KSČM a třetí SNK-ED. Další pořadí je následující: ČSSD, US-DEU, KDU-ČSL a ODS.

Ve čtvrtek 22.6. v půl osmé v kavárně The Globe vyhlásilo občanské sdružení Fórum 50% poprvé vítězku soutěže "Strana otevřená ženám". Verdikt komise zní: ženám nejotevřenější je Strana zelených, druhé místo obsadila KSČM a třetí SNK-ED. Další pořadí je následující: ČSSD, US-DEU, KDU-ČSL a ODS.

"Šestičlenná odborná komise vyhodnotila sedm zúčastněných stran podle zastoupení žen na kandidátních listinách, zakotvení tématu rovných příležitostí pro ženy a muže ve volebních programech a vnitřní politice strany, podle počtu žen ve vedení a členské základně", říká Lenka Bennerová, ředitelka Fóra 50 %.

Strana zelených získala prvenství díky propracovanému volebnímu programu, který přímo obsahuje kapitolu o rovných příležitostech žen a mužů, povinným vnitrostranickým kvótám pro sestavování kandidátek a vnitrostranických orgánů. "To se také pozitivně projevilo v procentuálním zastoupení žen na kandidátkách do Poslanecké sněmovny", uvádí Jana Smiggels Kavková, členka odborné komise a pracovnice Fóra 50%. Umístění na páté, šesté a sedmé pozici bylo velmi těsné. US-DEU, KDU-ČSL a ODS takto skončily zejména díky absenci, nebo nedostatečnému adresování problematiky rovných příležitostí žen a mužů ve svých volebních programech a v rámci strany obecně. KDU-ČSL a ODS se propadly také díky velmi nízkému zastoupení žen na kandidátkách a zejména na jejich volitelných místech. Tyto strany navíc posilují existující genderové stereotypy, neboť roli ženy ztotožňují výhradně s rolí matky, a politiku rovných příležitostí redukují na podporu rodiny.

Všechny zúčastněné strany však mají stále co zlepšovat. Žádná z nich zatím například důsledně nepoužívá genderově senzitivní jazyk. To znamená, že všechny strany mají podle stanov či internetových stránek zatím jen "členy" a "poslance" nikoliv členy a členky, poslance a poslankyně. "Soutěž "Strana otevřená ženám" chceme letoškem počínaje vyhlašovat každoročně, bude tedy zajímavé porovnávat pokroky, které jednotlivé strany učiní či neučiní, jak se změní či nezmění pořadí," konstatuje Lenka Bennerová.

Podrobnější informace o soutěži, jejím hodnocení a výsledcích naleznete na www.padesatprocent.cz.

Občanské sdružení Fórum 50% usiluje o společnost s vyrovnaným zastoupením žen a mužů v politickém životě a veřejném životě obecně. Reaguje tak na situaci, kdy nerovnoměrné zastoupení žen a mužů ve veřejném a politickém životě ovlivňuje kvalitu demokracie a má dopad na vlastní fungování české společnosti. Fórum 50% je přísně nadstranické.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *