x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

12/2008 Úřad roku Půl na půl 2008

Nechte se inspirovat opatřeními jiných úřadů

30.11.2008, Eva Ferrarová, Ministerstvo vnitra ČR
Od roku 2007 organizuje Gender Studies, o.p.s. ve spolupráci s Ministerstvem vnitra ČR soutěž Úřad roku „Půl na půl"- respekt k rovným příležitostem, jejímž cílem je zvýšení citlivosti úřadů k  problematice rovnosti žen a mužů a podpora zavedení principů gender mainstreamingu a opatření zaměřených na vyrovnání šancí žen a mužů do práce a praxe úřadů. V následujícím článku vás seznámíme s příklady dobré praxe, které ze soutěže vyplynuly.

Od roku 2007 organizuje Gender Studies, o.p.s. ve spolupráci s Ministerstvem vnitra ČR soutěž Úřad roku „Půl na půl"- respekt k rovným příležitostem, jejímž cílem je zvýšení citlivosti úřadů k  problematice rovnosti žen a mužů a podpora zavedení principů gender mainstreamingu a opatření zaměřených na vyrovnání šancí žen a mužů do práce a praxe úřadů. V následujícím článku vás seznámíme s příklady dobré praxe, které ze soutěže vyplynuly.  

Antidiskriminační opatření uvnitř úřadu

Úřady jsou velmi aktivní v prevenci diskriminačního chování na pracovišti. Svědčí o tom nařízení ředitele Magistrátu hl. m. Prahy k zajištění rovného zacházení a zamezení diskriminace a existence antidiskriminačního týmu, příkaz tajemníka městské části Praha 18 a nařízení upravující postup při výběrových řízeních na více úřadech.

Zohlednění aspektů rovnosti v interních dokumentech

Princip rovného zacházení je zohledněn téměř na všech úřadech především v pracovním řádu, v etických kodexech, v kolektivní smlouvě, v kolektivní smlouvě krajského úřadu Ústeckého kraje je dokonce ujednáno přednostní respektování potřeb rodičů dětí do 15 let. Krajský úřad Jihomoravského kraje požaduje dodržování principů rovnosti také ve směrnici týkající se přijímání do pracovního poměru nových úředníků/úřednic a zaměstnanců/zaměstnankyň, ve vnitřním platovém předpisu a v každoroční zprávě o personální činnosti.

Zohlednění aspektů rovnosti v dokumentech zaměřených na veřejnost

Krajský úřad Jihomoravského kraje zohlednil gender mainstreaming ve vizi kraje, ve Strategii rozvoje kraje i v Programovém prohlášení Rady kraje. Karlovarský kraj má pracovní skupinu pro rovné příležitosti v rámci rozvoje kraje a aspekty rovnosti jsou zahrnuty jak ve vizi, tak ve Strategii rozvoje lidských zdrojů kraje.

Vzdělávání zaměstnanců a zaměstnankyň v oblasti genderové rovnosti

E-learningový kurz ministerstva vnitra využívá cca třetina přihlášených úřadů. Kromě toho absolvovali úředníci a úřednice krajského úřadu Jihomoravského kraje kurz Genderfactor, v Karlovarském kraji to byl kurz genderového rozpočtování, Magistrát hl. m. Prahy a kraj Vysočina má rovné příležitosti žen a mužů zakomponovány ve vstupním vzdělávání a povinném vzdělávání vedoucích úředníků. V Královéhradeckém kraji se na toto téma pro zaměstnance a zaměstnankyně pořádají semináře, úřad městské části Praha 10 má svůj vzdělávací modul o rovném přístupu zaměstnanců a zaměstnankyň k občanům, a městský úřad Jihlava má elektronický vzdělávací portál, kde jsou zastoupeny i rovné příležitosti.

Slaďování rodinného/osobního a pracovního života uvnitř úřadu

1. Zařízení péče o děti na úřadě

Krajský úřad Karlovarského kraje zřizuje během letních prázdnin mateřskou školku/družinu pro děti zaměstnanců a zaměstnankyň a podporuje akci Celoroční tábor pro dobu školního volna a prázdnin. Magistrát hl. m. Prahy během krátkodobých prázdnin organizuje kulturně vzdělávací celodenní akce pro děti zaměstnanců/zaměstnankyň, městský úřad Židlochovice poskytuje 2 dny v roce volno pro zaměstnance a zaměstnankyně s dětmi či pečující o osobu blízkou, havířovští úředníci a úřednice mají možnost čerpat jedenkrát měsíčně neplacené volno pro rodiče, obecní úřad Zdechovice zřídil družinku pro děti svých pracovníků a pracovnic.

2. Prodlužování rodičovské dovolené

Téměř všechny úřady prodlužují rodičovskou dovolenou na 4 roky, pokud o to zaměstnankyně či zaměstnanec požádá.

3. Udržování kontaktu se zaměstnankyněmi na mateřské nebo rodičovské dovolené

Krajský úřad Jihomoravského kraje zasílá zaměstnancům/kyním na MD nebo RD informace o změnách v pracovněprávních vztazích, platové výměry apod. V Praze 10 mohou komunikovat zaměstnankyně a zaměstnanci na MD/RD s úřadem i na www stránkách.

4. Pružná pracovní doba a alternativní formy zaměstnání

Téměř všechny krajské úřady a většina úřadů obcí III. typu mají zavedenou pružnou pracovní dobu a nabízejí možnost zkrácených úvazků. Krajský úřad Jihomoravského kraje poskytuje pracovní volno s náhradou platu (10 pracovních dnů) pro činnost zaměstnanců/zaměstnankyň na táborech pro děti a mládež. Téměř všechny úřady zaměstnávají zaměstnance/zaměstnankyně na mateřské či rodičovské dovolené na dohody o provedení práce. Cca 10% úřadů umožňuje práci z domova.

5. Genderové statistiky a průzkumy spokojenosti

Genderové statistiky související s prací úřadu a jeho chodem shromažďují a vyhodnocují krajské úřady Jihomoravského, Karlovarského a Ústeckého kraje, úřad Praha 10, město Jihlava. Průzkumy spokojenosti zaměstnanců a zaměstnankyň provádějí především ty úřady, které pracují s některým ze systémů řízení kvality (CAF), což je přibližně třetina zúčastněných úřadů.

6. Zásady genderového rozpočtování v práci úřadu

Zásady genderového rozpočtování aplikuje krajský úřad Karlovarského kraje a to v rámci sociálního fondu. Městský úřad v Táboře při zpracování studie dětských hřišť zohlednil počet chlapců a dívek v částech města a Liberecký kraj při optimalizaci středního školství provedl průzkum míry účasti chlapců a dívek na vzdělání v různých oborech.

7. Sociální fond

Většina krajů umožňuje čerpání ze sociálního fondu také zaměstnankyním (zaměstnancům) na mateřské či rodičovské dovolené. Městský úřad Žlutice hradí zaměstnancům a zaměstnankyním dokonce i preventivní prohlídky: mamografické vyšetření/vyšetření prostaty a poskytuje zaměstnancům/zaměstnankyním bezplatnou právní poradnu.

Podpora opatření zaměřených na slaďování rodinného/osobního a pracovního života směrem k veřejnosti

1. Vzdělávání obyvatel a internet zdarma

Jihomoravský kraj poskytuje obyvatelstvu možnost vzdělávat se na odborných kurzech a zavedl internet zdarma do 75 obcí – kraj dodal zdarma i PC. Karlovarský kraj zavedl v krajské knihovně poradenskou službu pro nezaměstnané či rodiče, kteří se vrací z MD/RD. Liberecký kraj umožňuje odborné praxe osobám po absolvování rekvalifikačních kurzů na úřadech práce. Kraj Vysočina také pořádá vzdělávací akce pro občany zdarma. Středočeský kraj zavedl internet zdarma ve 42 obcích. Královéhradecký kraj pořádá semináře v genderové problematice. Město Tábor organizuje Akademii třetího věku. Jihlava má pilotní projekt internetu pro seniory a seniorky. Vsetín realizuje vzdělávací projekty pro začlenění matek po mateřské do pracovního procesu a pravidelně vzdělává občany včetně seniorů a seniorek. Obec Milovice pořádá vzdělávací akce pro seniory a seniorky, nezaměstnané, matky na MD, pro seniorky organizuje kurzy cvičení pro dlouhověkost. Město Bochov organizuje školení pro důchodce a důchodkyně v počítačových dovednostech. Město Lysice organizuje vzdělávání pro občany (PC a internet). Většina městských a obecních úřadů zřídila bezplatná internetová místa.

Genderově orientované průzkumy obyvatelstva

Jihomoravský kraj pravidelně provádí genderově orientované průzkumy zaměstnanosti, průzkum spokojenosti tajemníků a starostů obcí a předsedů mikroregionů. Karlovarský i Zlínský kraje pravidelně provádějí průzkumy spokojenosti obyvatelstva. Praha 10 provedla genderově zaměřenou analýzu potřeb uživatelů a uživatelek sociálních služeb.

Podpora zařízení péče o děti, zařízení sociálních služeb

V rámci svých kompetencí podporují všechny krajské, městské i obecní úřady mateřské školky a další formy zařízení péče o děti a zařízení sociálních služeb. Rozdíl je v množství podporovaných subjektů. Mnoho samospráv podporuje mateřská centra.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *