x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

Zpravodaj 04/2021 Feministická solidarita

Nenechte se rozložit. Ženy ženám, matky matkám!

30.11.2021, Anna Kotková, Gender Studies, o.p.s.

Gabriela Soukalová to nedávno schytala na sociálních sítích, když sdílela video z cesty autem, kde s partnerem vtipkovali o situaci se řvoucím miminkem, které právě vezli. Byla za matku-hyenu, která místo aby udělala vše pro pohodu svého dítěte, se radši baví na jeho úkor. Lidé měli jasno. Marně se ex post bránila a vyjmenovávala, kolikrát před nahráním videa zastavovali, kojila, nosila, vše neúspěšně. Matky sehrávají v podobných situacích marný boj často. Proč vlastně? A jak se nejlépe osvobodit?

Člověk by čekal alespoň od ostatních rodičů, kteří mají s malými dětmi zkušenost, solidaritu, pochopení, a přichází odsouzení a kritika. Jak je to možné? Zaprvé, tady většinou nejde o ve své podstatě o blaho dítěte ani o tu konkrétní situaci, i když to tak vypadá. Lidé si tady především potřebují potvrzovat svůj světařád, kam patří obraz matky obětavé, trpitelské, rezignující na svůj osobní život. Ženy si sobě samým i ostatním ženám často nevědomky znovu potvrzují svoji podřízenou roli, přestože je to pro ně v každodenním životě nevýhodné a obrací se to proti nim. Někam chcete jet a dítě musíte vzít sebou? Smůla, máte radši sedět doma, protože dítě něčím trpí, i když nevíte čím a vyčerpali jste všechny způsoby, kterými mu umíte pomoct. Když i přesto jedete, protože prostě chcete nebo musíte, a ještě si ze situace děláte srandu, abyste se trochu uvolnili ze stresu, svět už pro ně není takový, jaký má být, není v pořádku. Můžete si říct, že je vám jedno, co si myslí, ale ruku na srdce, kdo tohle s klidem opravdu umí? Chce to trénink. Tady je pár tipů, jak to zvládnout, hlavně když máte čelíte nevítané kritice, a nejen na Facebooku.

Věřte, že feministická cesta je cesta tolerance, respektu a solidarity. Nejen žen k ženám, ale v tomto případě především. Vědomí, že všechny děláme, co můžeme. A každá z nás může uvnitř svádět bitvy, o kterých my ostatní nemáme ani tušení, proto buďme laskavé.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *