x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

01/2009 Firma roku: Rovné příležitosti 2008

Novinky ve feministickém internetovém knihkupectví

18.12.2008, Gender Studies, o.p.s.
Ve specializovaném knihkupectví Gender Studies najdete řadu nových titulů z genderové oblasti. Doporučujeme především novou knihu ze Sociologického nakladatelství Práce a péče. Proměny "rodičovské" v České republice a kontext EU kolektivu autorek z oddělení Gender a sociologie AV ČR. Kniha se tématu péče o děti věnuje z hlediska legislativního a institucionálního rámce podpory péče o děti a genderových důsledků současného společenského nastavení v České republice, jakož i v kontextu současného směrování politiky péče v jiných evropských zemích. Další (a ne osamocenou) novinkou je kniha Obrazy ženství v náboženských kulturách od Blanky Knotkové – Čapkové, kterou vydalo nakladatelství Paseka.

Ve specializovaném knihkupectví Gender Studies najdete řadu nových titulů z genderové oblasti. Doporučujeme především novou knihu ze Sociologického nakladatelství Práce a péče. Proměny "rodičovské" v České republice a kontext EU kolektivu autorek z oddělení Gender a sociologie AV ČR. Kniha se tématu péče o děti věnuje z hlediska legislativního a institucionálního rámce podpory péče o děti a genderových důsledků současného společenského nastavení v České republice, jakož i v kontextu současného směrování politiky péče v jiných evropských zemích. Další (a ne osamocenou) novinkou je kniha Obrazy ženství v náboženských kulturách od Blanky Knotkové – Čapkové, kterou vydalo nakladatelství Paseka.

Obrazy ženství v náboženských kulturách: Blanka Knotková - Čapková

V české odborné literatuře o náboženských systémech se dosud věnovala jen minimální pozornost "genderovému" hledisku (pojem "gender" znamená způsob, jak je konstruováno ženství či mužství nebo pojetí rodovosti obecně). Kniha se soustřeďuje na obrazy ženství v rovině božské i lidské, poněvadž dosud stály spíše ve stínu badatelské pozornosti, především pod vlivem nepřesného ztotožňování mužství s lidstvím obecně. Vybírá náboženské systémy, které svým významem přesáhly hranice i dobu svého vzniku a vytvořily modelové obrazy ženství a mužství. Ideové působení těchto modelů ilustrují příklady z literatury a výtvarného umění.

Práce a péče. Proměny "rodičovské" v České republice a kontext EU: Křížková Alena, R. Dudová, H. Hašková, H. Maříková a Z. Uhde (eds.)

Péče a konkrétně péče o děti je v současné době velmi diskutované téma, a to jak v českém, tak v evropském kontextu. Tato kniha se tématu péče o děti věnuje z hlediska legislativního a institucionálního rámce podpory péče o děti a genderových důsledků současného společenského nastavení v České republice, jakož i v kontextu současného směrování politiky péče v jiných evropských zemích. Jejím cílem je především zprostředkování výsledků empirických výzkumů a analýz v této oblasti široké veřejnosti a upozornění na některá koncepční pochybení v současném směrování politiky péče u nás.

Polyfonie: Julie Kristeva

Polyfonie představuje analýzu různých zkušeností symbolizace: dětská řeč, adolescence, ženství ... které vytvářejí modernitu prostřednictvím způsobů, jimiž k nim přistupují současné "humanitní vědy": lingvistika, sémiotika, literární teorie, filozofie, psychoanalýza.
Julia Kristeva, narozená v Bulharsku, je lingvistka, spisovatelka a psychoanalytička. Vyučuje na univerzitě Paris Diderot - Paris 7, kde vede doktorský seminář "Jazyk, literatura, obraz". Je ředitelkou Centre Roland Barthes. Roku 2004 získala v Norsku Holbergovu cenu a roku 2006 v Brémách cenu Hannah Arendtové za politické myšlení.

Rodina a společnost: Ivo Možný

Kniha přináší úvod do sociologického pohledu na rodinu. Vychází z autorovy monografie Sociologie rodiny (1999 a 2002), ale podstatně rozšiřuje a aktualizuje její text – a především ho orientuje jako učebnici s propracovanou didaktickou podporou. V první části knihy (kapitoly 1 až 3) autor podává přehled o vývoji teoretického uvažování o rodině od jeho počátku v 19. století, přes stále inspirující velké teorie z poloviny minulého století až po nové, často převratné vidění rodiny a jejího otřeseného postavení na konci moderního věku. V druhé, rozsáhlejší části (kapitoly 4 až 9) přináší systematický přehled o stavu poznání takových jevů, jako jsou fungování rodiny v systému majetkové a sociální nerovnosti, mechanismy vzájemného výběru partnerů, změny v povaze rodičovství a dětství ve vyspělých společnostech, vliv všeobecné zaměstnanosti žen na rodinné chování obou partnerů a další.

Domácí násilí v českém právu z pohledu žen - 2. přepracované vydání

Zcela přepracovaná publikace je určena odborné a zainteresované veřejnosti. Širší pohled na problematiku z kriminologického, viktimologického a genderového hlediska, současný právní stav v ČR včetně dosavadních zákonodárných kroků, ale výhledy „de lege ferenda“ s možností dalších úprav, srovnání s právními přístupy jiných států a mezinárodně platnými předpisy z ní dělají i komplexní studijní příručku studentek a studentů práv a sociálně-právních oborů.
Autorky: JUDr. Jiřina Voňková, CSc., Mgr. Ivana Spoustová.

Proměny reprezentace zájmů po vstupu do Evropské unie: Mansfeldová Zdenka a Kroupa Aleš (eds.)

Publikace se snaží podat empiricky podloženou a vědecky fundovanou výpověď o proměnách politicko-právního institucionálního rámce České republiky, o existujících institucionálních strukturách prostředkování zájmů, o faktorech, které ovlivňují vytváření podmínek pro rozvoj a formování otevřené občanské společnosti, participaci obyvatel na politickém a sociálním životě a prostředkování zájmů mezi jedinci, sociálními skupinami a státem. Projekt zachycuje situaci v době vstupu do EU a změny, ke kterým vlivem členství v EU jako nezávislé proměnné dochází. Časový horizont, k němuž se analýza vztahuje, je tvořen přibližně lety 2002 až 2007. Změny, které přinesl vstup do Evropské unie, stále užší spolupráce mezi státy, propojení domácí a evropské politiky, znamenají velkou výzvu pro společenskovědní výzkum. Evropeizace představuje zcela novou výzkumnou agendu a teoretické koncepty.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *