x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

06/2008 Management diverzity

Nový Prostor prosazuje různorodost jako výhodu

31.5.2008, Martin Hruban, Christian V.I.P.
Občanské sdružení Nový Prostor je obvykle spojováno s vydáváním stejnojmenného časopisu, který po Praze a dalších městech distribuují lidé v obtížné sociální situaci. Vedle tohoto projektu je v současnosti hlavní aktivitou Nového Prostoru i projekt H/R/D/I. Cílem H/R/D/I - Human Resources Development Interface (Prostředí pro rozvoj lidských zdrojů) je přispět k odstraňování všech forem diskriminace při přístupu na trh práce.

Občanské sdružení Nový Prostor je obvykle spojováno s vydáváním stejnojmenného časopisu, který po Praze a dalších městech distribuují lidé v obtížné sociální situaci. Vedle tohoto projektu je v současnosti hlavní aktivitou Nového Prostoru i projekt H/R/D/I. Cílem H/R/D/I - Human Resources Development Interface (Prostředí pro rozvoj lidských zdrojů) je přispět k odstraňování všech forem diskriminace při přístupu na trh práce.

Znevýhodněné skupiny často tvoří například zdravotně postižení, etnické menšiny, rodiče s malými dětmi, ženy, lidé vyššího věku a mnozí další. Všechny mohou při snaze najít odpovídající zaměstnání a uplatnit se ve společnosti narazit na problémy a bariéry. Projekt H/R/D/I se při prosazování politik rovných příležitostí soustřeďuje na tři klíčová témata: sociální ekonomiku, public procurement (nové trendy v zadávání veřejných zakázek) a diversity management (řízení různorodosti).

Nebojme se diversity

Diversity management, neboli řízení různorodosti, je novým manažerským přístupem, který prosazuje různorodost na pracovišti jako jeden z prostředků vyšší efektivity. Diverzita má přitom význam v mnoha oblastech. Jde například o pestré složení pracovního týmu, prostředí na pracovišti, či různé formy pracovních úvazků podporujících slaďování osobního a profesního života.

V projektu H/R/D/I se Nový Prostor snaží o co největší propagaci diversity managementu mezi odborníky, podnikateli, zástupci státní sféry i širokou veřejností. Za tímto účelem vznikly webové stránky www.diversity-management.cz, kde vycházejí články i odborné studie. Zájemci z řad personalistů, podnikatelů i široké veřejnosti zde najdou úspěšné příklady využití tohoto konceptu v praxi.

Víc (různých) hlav víc ví

Soubor základních informací o diverzitě soustředil Nový Prostor do publikace Víc (různých) hlav víc ví. Unikátní knihu obsahující řadu případových studií, mezi něž patří i příklady velkých společností jako jsou IBM nebo Škoda Auto, je možné zdarma objednat na webu projektu. Další formu propagace modelu rovných příležitosti představuje interaktivní komiks. Jeho prostřednictvím si může každý vyzkoušet výběr zaměstnanců pro fiktivní restauraci. Důraz je přitom kladen na volbu na základě schopností a kompetencí uchazečů, nikoli jejich charakteristik jako je věk, národnost nebo sexuální orientace.

Přednosti diversity managementu Nový Prostor představil v uplynulém období na několika odborných konferencích. Ty byly významným prostředkem posilování tohoto konceptu na úrovni státní sféry, lokálních autorit i samotných firem.

H/R/D/I je rozsáhlým projektem podpořeným v programu Iniciativy Společenství Equal, který využívá podporu Evropského sociálního fondu. Nový Prostor při realizaci aktivit H/R/D/I spojil síly s několika komerčními (Christian V.I.P. a MyAll Consulting) i neziskovými organizacemi (Aisis). Témata diversity managementu, public procurementu a sociální ekonomiky se mnohdy prolínají a vzájemně doplňují. Inspirativní publikace, materiály a příklady je možné nalézt i na dvou dalších webech projektu.

Témata projektu H/R/D/I

Diversity management

Prosazuje různorodost na pracovišti jako jeden z prostředků vyšší efektivity. Je založen na politice rovných příležitostí, jejíž uplatnění přináší lepší kvalitu zaměstnavateli. www.diversity-management.cz

Sociální ekonomika

Spojuje obecné zákonitosti podnikání s dalšími společenskými cíli. Může jimi být například zaměstnání znevýhodněných osob nebo podpora řešení šetrných k životnímu prostředí. www.socialni-ekonomika.cz


Public procurement

Veřejná zakázka může být prostředkem pro splnění dalších dlouhodobých cílů zadavatele. „Přidanou hodnotu“ tvoří například lokální snížení nezaměstnanosti nebo ekologický benefit. www.public-procurement.cz

 

Do češtiny se termín diverzita nejčastěji překládá jako různorodost. Původní anglický pojem diversity má ovšem širší význam: označuje koncept, jehož cílem je vytvořit ve společnosti a zejména v podnikatelské sféře takové podmínky, které umožní všem lidem, bez ohledu na jejich individuální odlišnosti, plně rozvinout jejich osobní potenciál.

Zdroj: Publikace Víc (různých) hlav víc ví

Jak se koncept diverzity liší od pravidel rovných příležitostí? Jednoduchá odpověď říká, že diverzita tvoří teoretickou i praktickou nadstavbu k rovným příležitostem. Termínem rovné příležitosti se totiž často rozumí jen dodržování zákonem stanovených norem, které se snaží zabránit znevýhodnění některých skupin občanů (např. žen, starších lidí, zdravotně postižených osob apod.). Zákon ovšem nepostihuje všechny formy diskriminace, takže pokud se např. organizace rozhodne najímat jen samé štíhlé blondýny, bude to sice absurdní, avšak naprosto legální. Filozofie diverzity proto k problematice přistupuje podstatně šířeji a zdůrazňuje přínosy cíleného prosazování pravidel různorodosti v organizaci.

Zdroj: Publikace Víc (různých) hlav víc ví

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *