x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

6/2007 Finanční odměňování žen a mužů

Počítač a mobilní telefon usnadňuje návrat do pracovního života

29.5.2007, Linda a Světlana Sokačovy
Rozhovor s počítačovou lektorkou Jitkou Polákovou.
Síť mateřských center v ČR a obecně prospěšná společnost Gender Studies nabízejív rámci projektu Společnost přátelská rodině bezplatné vzdělávací kurzy zaměřené na zvyšování znalostí počítačů, internetu a rozvoj dovedností důležitých pro podnikání. Jeden z kurů je určen pro začátečníky a začátečnice. Jeho lektorkou je Jitka Poláková, s kterou jsme si povídaly o vzdělávání žen a vzrůstajícím významu informačních a komunikačních technologií v našich každodenních životech.

Rozhovor s počítačovou lektorkou Jitkou Polákovou.
Síť mateřských center v ČR a obecně prospěšná společnost Gender Studies nabízejív rámci projektu Společnost přátelská rodině bezplatné vzdělávací kurzy zaměřené na zvyšování znalostí počítačů, internetu a rozvoj dovedností důležitých pro podnikání. Jeden z kurů je určen pro začátečníky a začátečnice. Jeho lektorkou je Jitka Poláková, s kterou jsme si povídaly o vzdělávání žen a vzrůstajícím významu informačních a komunikačních technologií v našich každodenních životech.

Proč si myslíš, že je v současné době kladen takový důraz na informační a komunikační technologie? Nepřehání se to trochu?

V dnešní době je přístup k informačním technologiím velmi důležitý. Počítače se používají snad skoro ve většině pracovních oblastí. V obchodě, u doktora, ve škole, na úřadě a na mnoha dalších místech lidé pracují a vzdělávají se s pomocí počítačů. Nejen v pracovním životě, ale i v soukromém hrají počítače všeobecně důležitou roli. Fotky z dovolené pošlete své tetě přes půl světa během chvíle. Chcete vyrazit z malé vesnice za kulturou? Pustíte si počítač a najdete si, co večer dávají v divadle a zda ještě mají volné lístky.
A jestli se to trochu nepřehání? Rozhodně ne. Jsou pro náš život někdy nezbytné, ale také nám ho i ulehčí, když se je naučíme používat a přestaneme se jich bát.

Působíš jako lektorka v oblasti počítačové výuky žen. Existují tady nějaká specifika? Je to jiné učit muže a ženy?

Já učím převážně ženy, které jsou na mateřské nebo v předdůchodovém a důchodovém věku. Ženy na mateřské, které jsou tři, šest nebo i více let mimo svou profesi, mají velké problémy při návratu. Často se nevracejí na své původní pracoviště, ale do nového prostředí. Ty, které byly na mateřské déle, počítač ani při své práci neměly, nebo používaly ještě programy, které už dnes na počítači nenajdete (např. T602). Ve chvíli, kdy se chtějí opět vrátit do práce, je pro ně nutné začít počítač používat nebo si obnovit předchozí znalosti. Leckdy i různé věci na počítači zvládnou, ale podceňují se a navíc se bojí, že třeba něco důležitého omylem vymažou. Manžel na otázky ohledně počítače reaguje nevrle a děti nemají třeba tu trpělivost něco vysvětlit, nebo se dokonce matce vysmívají. Ženy vidí na kurzu, že nejsou samy, které obavu z počítače řeší. Myslím, že je důležité hodně ženy podporovat, aby nabyly více sebevědomí.

Jaké jsou podle tebe největší přínosy informačních a komunikačních technologií do našich každodenních životů?

Odpověď na tuhle otázku by mohla mít několik stránek. Pro každého je to jiné. Ale pro mě je to přístup k informacím, snadná komunikace prostřednictvím e-mailové pošty, ovládání bankovního účtu prostřednictvím počítače a mnohé další. Ale samozřejmě se to týká i vzdělávání a kulturního vyžití. Například žena na mateřské dovolené sleduje pořad Sama doma. V pořadu je psycholožka, které je možné po chatu poslat dotaz ohledně výchovy problémového dítěte. A televize vlastně ani nenabízí jinou možnost než tu s dotyčnou osobou si chatovat. Nemluvě o situaci, kdy hledáte zaměstnání. Na počítači si napíšete strukturovaný životopis, na internetu naleznete nabídky zaměstnání a pomocí elektronické pošty se o vybrané zaměstnání ucházíte.

Mohou podle tebe informační a komunikační technologie přispět k rozvoji slaďování osobního a pracovního života? Jak se vůbec na harmonizaci pracovního a soukromého života díváš?

Vzhledem k tomu, že mám sama dvě malé děti a navíc bydlím na malé vesnici, tak se mě tato otázka týká osobně. Díky počítači můžu být nejen v kontaktu se svou rodinou a přáteli, ale zároveň se můžu nadále aktivně podílet na přípravě a realizaci projektů jako koordinátorka v rámci mého zaměstnání, které jsem vykonávala před mým nástupem na mateřskou dovolenou. Prostřednictvím IT udržuji pracovní poměr bez toho, abych každý den dojížděla do kanceláře. Bez počítače a telefonu bych na šest let vypadla z pracovního procesu a při dnešním tempu rozvoje technologií se vracela velmi těžko.

Co říkáš na projekt Společnost přátelská rodině?

Těch pozitivních dopadů je mnoho. Ženy se naučí základům práce s počítačem, zdokonalí se ve svých znalostech. Podstatné je i to, že kurzy jsou bezplatné. To je určitě pro ženy s minimálními příjmy důležité. Další výhodou je neocenitelná možnost spolehlivého hlídání dětí.
Ženy mohou nabýt více sebedůvěry, že když budou chtít, s počítačem si mohou porozumět a nemají se čeho bát. Jak si poradit, když nastane na počítači nějaký problém, který neumí vyřešit. Naučí se, jak si napsat dopis a pak ho místo Českou poštou poslat přes počítač. Zkrátka udělají první důležitý krok pro vstup do světa informačních a komunikačních technologií.

Jitka Poláková
Vystudovala Střední průmyslovou školu stavební, práci v neziskovém sektoru začala v Hnutí občanské solidarity a tolerance jako asistentka v právní sekci. Poté pracovala v Městském centru sociálních služeb jako streetworker a následně v ženské organizaci La Strada jako office manažerka. Od roku 2001 působí v obecně prospěšné společnosti proFem. Nejprve pracovala na databázi Kabelky plný prachů - Průvodce fondy pro ženské projekty v neziskovém sektoru. Poté připravovala Diář Slavné ženy střední Evropy. Následně koordinovala projekt Fundrasingový plán pro zajištění projektu AdvoCats for women. V poslední době se věnovala projektu Slavné osobnosti proti domácímu násilí a Koordona - koalice organizací proti domácímu násilí. Je na mateřské dovolené s dvěma dětmi a rovněž působí jako letkorka v oblasti ICT.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *