x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

3/2007 Sladění pracovního a osobního života

Porovnání systémů rodičovských dovolených v ČR a zahraničí

28.2.2007, Martina Mysíková, IES FSV UK
Český systém mateřských a rodičovských dovolených je v Evropě raritou. Dvacet osm týdnů mateřské dovolené, rodičovská dovolená do tří let věku dítěte a čtvrtý rok pobírání rodičovského příspěvku výrazně převyšuje obvyklou délku mateřských a rodičovských dovolených v ostatních evropských zemích, zatímco výše dávek při mateřské dovolené patří k nejnižším. Nejčastější délka mateřské dovolené je 16 – 18 týdnů. Rodičovská dovolená však zřídka trvá déle než dva roky. Nadměrné přerušení pracovní aktivity žen, ale výrazně zhoršuje jejich „zaměstnatelnost“. Některé evropské systémy vytvářejí lepší podmínky pro participaci žen na trhu práce. Ty totiž, na rozdíl od českého systému, neodrazují ženy od pracovní aktivity.

Český systém mateřských a rodičovských dovolených je v Evropě raritou. Dvacet osm týdnů mateřské dovolené, rodičovská dovolená do tří let věku dítěte a čtvrtý rok pobírání rodičovského příspěvku výrazně převyšuje obvyklou délku mateřských a rodičovských dovolených v ostatních evropských zemích, zatímco výše dávek při mateřské dovolené patří k nejnižším. Nejčastější délka mateřské dovolené je 16 - 18 týdnů. Rodičovská dovolená však zřídka trvá déle než dva roky. Nadměrné přerušení pracovní aktivity žen, ale výrazně zhoršuje jejich "zaměstnatelnost". Některé evropské systémy vytvářejí lepší podmínky pro participaci žen na trhu práce. Ty totiž, na rozdíl od českého systému, neodrazují ženy od pracovní aktivity.

Prodloužení při střídání rodičů

Jednou z možností, jak podpořit aktivitu žen, je motivovat rodiče ke střídání v rodičovské dovolené. Pokud otec stráví určitou dobu na rodičovské dovolené, je celková délka dovolené prodloužena. Ženy se tak mohou navrátit do zaměstnání a zabránit dlouhému soustavnému neužívání svých schopností a zkušeností.
Rakousko - rodičovská dovolená po 30 měsíců; 36 měsíců, pokud každý z rodičů pečuje o dítě alespoň 3 měsíce; maximálně 2 prostřídání; nárok na příspěvek po dobu rodičovské dovolené

Rozložení rodičovské dovolené

V některých zemích lze rodičovskou dovolenou rozložit až na několik let. Velké pozitivum tohoto systému je v jeho flexibilitě. Umožňuje ženám reagovat na výhodná pracovní místa nebo vystřídat rodiče při ztrátě zaměstnání. Ženy tak nemají strach ze ztráty nároku na dávky a nejsou tlačeny k využívání maximální délky dovolené.
Portugalsko - rodičovská dovolená 3 měsíce při celé pracovní době, 6 měsíců při poloviční pracovní době; dovolená lze rozložit do 6 let věku dítěte; možnost střídání péče rodičů; nárok na příspěvek po dobu rodičovské dovolené

Rodičovská dovolená bez příspěvku

Některé evropské systémy nabízejí krátkou (Irsko) či dlouhou (Španělsko) rodičovskou dovolenou, ovšem bez nároku na rodičovský příspěvek. Rodič je tak finančně motivován k brzkému návratu do zaměstnání. Pokud by ale v zemi byl systém předškolní péče o děti stejně nedostatečně rozvinutý jako v ČR, může být pro mnoho rodin taková situace neúnosná. Další možností je vyplácet rodičovský příspěvek po kratší dobu, než je délka rodičovské dovolené (Polsko), tedy přesný opak českého systému. Rodič tak není nucen k návratu příliš brzo a na druhou stranu umožňuje pozdější návrat do původního zaměstnání těm, kdo preferují delší domácí péči o děti.
Irsko - neplacená rodičovská dovolená 14 týdnů po 18 týdnech mateřské dovolené
Španělsko - neplacená rodičovská dovolená 3 roky po 16 týdnech mateřské dovolené
Polsko - rodičovská dovolená 3 roky, rodičovský příspěvek vyplácen 2 roky; mateřská dovolená 16 týdnů

Další alternativy a náprava českého systému

Největší riziko českých rodičovských dovolených je právě v jejich délce spolu se zvýšením výše rodičovského příspěvku. Při takové délce přerušení pracovní aktivity je z hlediska ztráty lidského kapitálu žena na rodičovské dovolené pro zaměstnavatele stejně neatraktivní, jako nezaměstnaná žena. Rozdíl je v tom, že žena pobírající rodičovský příspěvek nemá přílišnou motivaci k návratu na trh práce.

Vyšší dávky, kratší dovolená
Zvýšení dávek samo o sobě není problémem, mělo by ale být doprovázeno snížením maximální doby, po kterou může být žena ekonomicky neaktivní. Po dobu mateřské dovolené by např. mohlo být vypláceno 100 % předchozí mzdy, jak je tomu v mnoho evropských zemích (Estonsko, Francie, Lucembursko…), ale délka rodičovské dovolené by měla být zkrácena na dva roky.

Dlouhá dovolená s možností rozložení a střídání
Při zachování současné délky dovolené a nároku na příspěvek je nejlepším řešení umožnit přerušení a rozložení dovolené/pobírání dávek např. po období, než dítě zahájí povinnou školní docházku. Zásadním faktorem je ale možnost střídání rodičů, což by pomohlo řešit situaci zejména rodinám v oblastech s vysokou nezaměstnaností.

Kratší dovolená s vyššími dávkami versus delší dovolená s nižšími dávkami
Ideální systém by umožňoval nejen střídání rodičů a rozložení dovolené, ale dával by také na výběr mezi kratší dovolenou s vyššími dávkami a delší dovolenou s pozvolnějším čerpáním příspěvků. Byly by tak pokryty různé preference rodičů ohledně pracovní kariéry a péče o děti a ženy by nebyly demotivovány finanční ztrátou.

Zdroje:

Mysíková, M. (2006): Postavení žen na trhu práce. http://ies.fsv.cuni.cz/storage/work/762_martina_mysikova.pdf

Matějková, B., Paloncyová, J. (2005): Rodinná politika ve vybraných evropských zemích s ohledem na situaci v České republice. Masarykova univerzita v Brně pro VÚPSV, Brno, ISBN 80-210-3630-3

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *