x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

12/2008 Úřad roku Půl na půl 2008

Praha 10 zazářila mezi obcemi typu III.

30.11.2008, Linda Sokačová, Gender Studies, o.p.s.
Praha 10 sleduje statistiku odměňování pracovníků a pracovnic úřadu. Zaměstnanci a zaměstnankyně na mateřské či rodičovské dovolené mohou komunikovat s úřadem i na webových stránkách a mají možnost nastoupit do zaměstnání na flexibilní pracovní úvazek. Rovnost příležitostí je zkoumána v rámci každoroční ankety indexu spokojenosti zaměstnanců a zaměstnankyň a byl vytvořen vzdělávací modul s testem rovného přístupu k občanům a občankám pro úředníky a úřednice.

Praha 10 sleduje statistiku odměňování pracovníků a pracovnic úřadu. Zaměstnanci a zaměstnankyně na mateřské či rodičovské dovolené mohou komunikovat s úřadem i na webových stránkách a mají možnost nastoupit do zaměstnání na flexibilní pracovní úvazek. Rovnost příležitostí je zkoumána v rámci každoroční ankety indexu spokojenosti zaměstnanců a zaměstnankyň a byl vytvořen vzdělávací modul s testem rovného přístupu k občanům a občankám pro úředníky a úřednice.

Projekt „Integrace občanů s těžkým zdravotním postižením a jejich rodiny na trh práce“ byl rozšířen o cílovou skupinu „rodiče na rodičovské dovolené“. Úřad městské části je zřizovatelem 21 mateřských škol a 90 dětských hřišť. Pořádá Den otevřených dveří pro děti z dětských domovů a provozuje kolej pro studenty z dětských domovů či pěstounských rodin a azylový dům pro matky s dětmi.

Vratislava Osičky, manažera jakosti ÚMČ Praha 10 jsme se zeptali:

Proč jste se rozhodli ve vašem úřadu aktivně prosazovat rovné příležitosti žen a mužů?

Problematika rovnosti je v Úřadě městské části Praha 10 vnímána v širším pojetí, stejně jako i rovnost mezigenerační, rovnost sociálního vyloučení a rovnost ve zdravotním stavu (hendikepovaní občané). V přijatých evropských standardech kvality veřejné správy (ISO, EFQM, CSR) má tato problematika nezastupitelné místo. ÚMČ, certifikován na ISO 9001, má „povinnost“ neustálého zlepšování služeb, které je podmíněno kvalifikovanými a vstřícnými úředníky a úřednicemi s vyřešenými rovnými příležitostmi pro svou seberealizaci.

Co jednotlivá opatření přináší?

Zaměstnancům a zaměstnankyním přináší vzájemný respekt, vědomí společné sounáležitosti na výsledcích, které jsou oceňovány společensky i profesně nezávislými hodnoceními. Návštěvníci ÚMČ v periodickém hodnocení adresně oceňují citlivý přístup úřednic, zejména v sociálních službách, kde pracuje jejich převážná většina. Zainteresovaní občané/uživatelé zejména sociálních služeb oceňují konkrétní realizované akce (přidělování bytů z hlediska mladých rodin, aktivity na rodičovské dovolené, sanaci rodin, bezbariérový přístup na ÚMČ, integraci handicapovaných na trh práce, azylový dům pro matky s dětmi, apod.)

Na co všechno se musí úřad, který se k takovému kroku rozhodne, připravit?

Problematika rovnosti nesmí být řešena izolovaně, ale musí se stát integrovanou součástí systému řízení a firemní kultury – etický kodex, společenská odpovědnost organizace, personální řízení, vybavení pracovišť i návštěvnických prostor, systém vzdělávání a hodnocení zaměstnanců a vedoucích úředníků a vyvážená sociální politika v regionu působení. Neméně důležitá je optimálně nastavená a periodicky realizovaná, účinná zpětná vazba od klientů/občanů i od vlastních zaměstnanců.

Zjišťovali jste mezi svými zaměstnanci a zaměstnankyněmi či občany a občankami, jak tato opatření přijímají a zda jsou s nimi spokojeni?

Ano. Problematika rovných příležitostí je jednou z otázek každoročního průzkumu indexu spokojenosti zaměstnanců ÚMČ, která je oceňována v dlouhodobém trendu známkou 1,7-1,8 z pěti bodové stupnice. Požadavek na určení pohlaví v anonymním dotazníku je v plánu zlepšování na příští hodnocení. Zpětná vazba poskytovaných služeb je zjišťována účelovými analýzami, dotazníkovými šetřeními (včetně podání a stížností) i vzájemnou elektronickou komunikací.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *