x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

08/2008 Netradiční volby povolání

Projekt Fit pro změnu představuje rovné příležitosti žen a mužů mladým lidem

31.7.2008, Alexandra Jachanová Doleželová, Gender Studies, o.p.s
Rovné příležitosti žen a mužů na trhu práce nesouvisejí pouze se zaměstnavateli, zaměstnanými či nezaměstnanými. Dotýkají se i mladých, jako například studentů a studentek středních škol; mj. proto, že v tomto období si mladí lidé formují hodnoty a vybírají si budoucí povolání. Proto se projekt „Fit pro změnu: flexijistota a genderová rovnost na trhu práce“ soustředí právě na ně.

Rovné příležitosti žen a mužů na trhu práce nesouvisejí pouze se zaměstnavateli, zaměstnanými či nezaměstnanými. Dotýkají se i mladých, jako například studentů a studentek středních škol; mj. proto, že v tomto období si mladí lidé formují hodnoty a vybírají si budoucí povolání. Proto se projekt „Fit pro změnu: flexijistota a genderová rovnost na trhu práce“ soustředí právě na ně.

O projektu říká jeho manažerka Nina Bosničová: „Projekt mapuje názory mladej generácie v stredoškolskom až rane vysokoškolskom veku na genderovú rovnosť v českej spoločnosti s dôrazom na situáciu na pracovnom trhu. Mládež vzdeláva v oblasti rovných príležitostí žien a mužov prostredníctvom diskusných stretnutí a im prístupnej formy propagačných materiálov, akými sú komiksy, video atp. Inými slovami, Gender Studies by z projektu mala výjsť s lepšou znalosťou povedomia a postojov mladých v oblasti genderovej rovnosti a diskriminácie na základe pohlavia. Mládež, na druhú stranu, by si mala lepšie uvedomovať svoje práva na trhu práce, mala by vedieť, ako si za nimi stáť a všeobecne, ako na svet nahliadať genderovo citlivou perspektívou.“

Na začátku výzkum

Na jaře 2008 se uskutečnil kvantitativní on-line výzkum s mladou generací, který zjišťoval jaké jsou postoje mladých lidí na rovné příležitosti žen a mužů, diskriminaci na trhu práce a slaďování osobního a pracovního života.

Z výzkumné zprávy vybíráme tato hlavní zjištění:

  • Diskriminace se podle názoru mladých lidí nejčastěji vyskytuje v zaměstnání z důvodu původu nebo barvy pleti; osobně se však nejčastěji setkávají s diskriminací ve škole kvůli pohlaví (především ženy) nebo věku a jen minimálně kvůli rase nebo původu.
  • Diskriminace na pracovním trhu je nejčastěji asociována s odmítnutím hned na začátku pracovního procesu z nejasného důvodu. Ženy si ji nejčastěji spojují se znevýhodňováním při výchově dětí nebo po mateřské dovolené.
  • Celkově si mladí lidé myslí, že muži jsou na tom na českém pracovním trhu lépe než ženy. Zatímco muži se více domnívají, že jsou na tom na českém trhu práce jen o trochu lépe než ženy, ženy spíše zastávají názor, že muži jsou na tom výrazně lépe než ony.
  • Mladí lidé se domnívají, že pohlaví hraje největší roli v tom, jak vysoký bude mít zaměstnanec plat (tento názor zastávají především ženy), a zda vůbec bude do zaměstnání přijat.
  • Respondenti a respondentky se vyjádřili, že jim nabídka na pracovním trhu spíše vyhovuje, ale ocenili by rozšíření nabídky práce z domova, na zkrácený úvazek a flexibilní pracovní dobu. Mladí muži zastávají tradiční rodinné hodnoty, kde figurují jako živitelé věnující se převážně své profesi a budování kariéry, zatímco žena se stará o rodinu a výchovu dětí a práci věnuje jen méně času.
  • Ženy se naopak přiklánějí spíše k rovnocennému rozdělení rolí, především v oblasti profesního života. Zároveň se ale chtějí plně věnovat i rodině; tzn. zůstat doma s dítětem poměrně dlouhou dobu, nejčastěji 3 roky.
  • Zatímco ženy chtějí plně zvládnout obojí, věnovat se kariéře i se starat o rodinu, muži se spíše orientují jen na profesní život.
  • Ženy podstatně více než muži pociťují existenci nerovností mezi muži a ženami.
  • Celkově je pro mladé lidi rodina velmi důležitá, stejně jako vztahy s nejbližšími – partnerem, rodiči a sourozenci.

Výzkum realizovala výzkumná agentura Ipsos-Tambor. Výzkumnou zprávu naleznete zde.

Na stereotypy komiksem

Ženy a muži v netradičních povoláních, sexuální obtěžování, vstup na trh práce a rodina – tato témata představuje projekt formou komiksů, jejichž autorkou je mladá umělkyně Dora Dutková. Komiksy zábavnou formou nabourávají každodenní stereotypy kolem nás.

Jeden z komiksů byl předělán do podoby videa, autorkou je opět Dora Dutková .... komiks MATY

Aktivity projektu (i organizace Gender Studies) často směřují k postavení žen a mužů v netradičních oborech. Proč je toto téma důležité? „Horizontálna segregácia pracovného trhu, teda fenomén, kedy je pracovný trh rozdelený na silne feminizované a silne maskulinizované profesie, je do veľkej miery spôsobená tradičnými predstavami spoločnosti o tom, čo je a čo nie je vhodná práca pre ženy či mužov. Tieto predstavy si mladí ľudia osvojujú už od detstva prostredníctvom rodiny a vzdelávacích inštitúcií a sami sa tak pripravujú o šancu robiť prácu, na ktorú by možno mali talent a ktorá by ich bavila, len preto, že funguje akýsi všeobecný stereotypmi naplnený spoločenský postoj, že ta či ona profesia sa pre dievča či chlapca nehodí. Ďalej treba podotknúť, že jedným z najvýraznejších problémov horizontálnej segregácie trhu práce je fakt, že feminizované povolania so sebou dosť bezpečne prinášajú výrazne nižšie platové ohodnotenie než povolania tradične a typicky vykonávané mužmi,“ říká Nina Bosničová a dodává: „Chceme, aby mladí ľudia nepodliehali v tomto smere predsudkom, ale uvedomili si, že voľba povolania je ich osobná vec. Bolo by fajn, keby sa dievčatá napríklad nebáli študovať technické odbory a potom pracovať v IT sektore a aby chlapci, ktorých baví kontakt s deťmi, napríklad mali chuť ísť pracovať ako učitelia do materských škôl.“

Nabídka pro SŠ, VOŠ a VŠ

Gender Studies nabízí středním, vyšším a vysokým školám semináře zaměřené na problematiku rovných příležitostí žen a mužů. Semináře jsou zdarma a jsme schopni ušít je na míru podle potřeb jednotlivých tříd či vyučovaných předmětů. V případě zájmu také můžeme zajistit diskusi se zástupcem nebo zástupkyní orgánů Evropské unie k tématům souvisejícím s rovností žen a mužů. Obě aktivity rozšíří a obohatí vaše výukové programy. Máte-li zájem o spolupráci kontaktujte prosím Ninu Bosničovou nina.bosnicova@genderstudies.cz, tel: +420 224 915 666.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *