x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

07/2008 Půl na půl - rovné příležitosti žen a mužů

Půl na půl se nechal inspirovat v zahraničí

30.6.2008, Alexandra Jachanová Doleželová, Gender Studies, o.p.s
Vytváření genderových analýz firem a organizací – inspirace ze Španělska. Programy sladění osobního a pracovního života v konkrétních firmách – inspirace z Dánska. Aktivní otcovství – inspirace z Rakouska. Projekt Půl na půl měl své partnerské projekty v zahraničí a bylo to pro něj velkým přínosem.

Vytváření genderových analýz firem a organizací – inspirace ze Španělska. Programy sladění osobního a pracovního života v konkrétních firmách – inspirace z Dánska. Aktivní otcovství – inspirace z Rakouska. Projekt Půl na půl měl své partnerské projekty v zahraničí a bylo to pro něj velkým přínosem.

Dánsko: sladění osobního a pracovního života v Dánské poště

Dánský projekt Balance-point prosazoval programy pro sladění osobního a pracovního života v Dánské poště. V Dánsku je v současné době velkým problémem narušená rovnováha mezi pracovním a soukromým životem. Sladit pracovní a soukromý život je těžké pro více než polovinu tamější ekonomicky aktivní populace. Proto by podniky do budoucnosti měly být schopny zaujmout ucelenou perspektivu, kterou budou nazírat na své zaměstnance a zaměstnankyně.

Dánská pošta se rozhodla být partnerem v projektu Balance-point a změnit k lepšímu pracovní podmínky svých zaměstnaných. Prvním krokem v tomto procesu bylo zjistit úroveň spokojenosti zaměstnanců a zaměstnankyň a to, zda mají možnost sladit svůj pracovní a soukromý život. Další otázkou bylo, zda v organizaci existuje potřeba změny a jak by měla vypadat. Prostředkem k dosažení této změny pak bylo aktivní zapojení zaměstnaných do procesu vytváření koncepce prorodinné politiky a politiky rovných příležitostí společnosti.

Více informací:

Na mezinárodním semináři představil zástupce dánské pošty alternativní projekt zaměřený na sladění osobního a pracovního života

Proč muži tak často nevyužívají právo být se svými dětmi?

Rakousko: Rodičovská dovolená pro muže

V Rakousku, stejně jako v jiných zemích, je stále neobvyklé, aby muži chodili na rodičovskou dovolenou. Otcové na rodičovské dovolené se vyskytují většinou jen v určitých oborech (sociální práce) a především ve veřejném sektoru, protože tam mají návrat do zaměstnání právně zaručený. Otcové, kteří chtějí nastoupit rodičovskou dovolenou, se často ze strany zaměstnavatelů setkávají s negativní reakcí, dokonce je jim vyhrožováno výpovědí. Poprvé na vlastní kůži zažívají diskriminaci. Zaměstnanci, kteří mají děti, jsou jen zřídka chápáni jako otcové.

Rakouský projekt Karenz und Karriere spolupracoval se soukromými firmami na podpoření mužů v péči o děti. Firmy, které podporují sladění osobního a pracovního života získají konkurenční výhodu pokud informují, že programy nejsou jen pro ženy. V současnosti i stále více mužů chce sladit svůj pracovní život s tím rodinným, proto si hledají zaměstnání ve firmách, které jim to umožňují.

Větší účast otců na rodičovské dovolené pomůže také ženám v jejich kariéře. V rodinách, kde je péče rozdělena podle potřeb obou rodičů, mohou otec i matka rozvíjet svou kariéru. Větší zastoupení mužů na rodičovské dovolené sníží diskriminaci žen. Pokud bude při přijímacím pohovoru stát mladý muž a mladá žena, zaměstnavatel bude vědět, že na rodičovskou dovolenou mohou odejít oba.

Více informací:

Karenz und Karriere - rodičovská dovolená a kariéra v Rakousku

Rodičovská dovolená a kariéra

Karenz und Karriere

Španělské firmy procházejí plánem rovnosti

Španělský projekt V plánu rovnosti připravil metodiku k poskytování genderového auditu firmám. Ta byla vyzkoušena i v praxi. Třemi hlavními fázemi auditu jsou: diagnóza, pozitivní akce a udělení značky označující podniky s rovnými příležitostmi pro ženy a muže. Každý podnik, který má o provedení genderového auditu zájem, se musí zavázat nejen k poskytování relevantních informací, ale musí také určit osobu odpovědnou za komunikaci. Informace, které firma poskytne z oblasti personalistiky a dalších relevantních oblastí, jsou analyzovány týmem expertů a expertek. Ten vypracuje pozitivní akční plán, který představuje návrhy na změny v oblastech, v nichž shledá nedostatky.

Po dobu devíti měsíců pracuje auditovaná firma na realizaci jednotlivých doporučení a zaměstnanci absolvují sérii školení zaměřených na problémové oblasti, ale také na koncept rovnosti příležitostí obecně. Pokud společnost splní základní kroky obsažené v plánu pozitivních akcí, získá značku, která potvrzuje respekt a podporu, jíž firma poskytuje rovným příležitostem pro ženy a muže.

Více informací:

Plán rovnosti ve španělské La Coruně

Španělsko se vydalo cestou k rovnosti

Španělský projekt V plánu rovnosti

Více informací o mezinárodních projektech naleznete na www.vega-eu.org.

Publikaci mezinárodní spolupráce Reports from thematic forums: VEGA – Valuing Empowerment in Gender Attitudes si můžete stáhnout zde.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *