x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

03/2006 Rodičovství

Rodičovská a mateřská dovolená v Dánsku, Rakousku a Španělsku

28.2.2006, Alexandra Jachanová Doleželová, Gender Studies, o.p.s.
Projekt Půl na půl, koordinovaný obecně prospěšnou společností Gender Studies, je partnerem projektů ze tří Evropských zemích, konkrétně Dánska, Rakouska a Španělska. Díky naší úspěšné spolupráci Vám můžeme představit koncept rodičovské/mateřské dovolené v těchto zemích: jak je dlouhá, kolik příjemce/-kyně dostává, jak je využívána.

Projekt Půl na půl, koordinovaný obecně prospěšnou společností Gender Studies, je partnerem projektů ze tří Evropských zemích, konkrétně Dánska, Rakouska a Španělska. Díky naší úspěšné spolupráci Vám můžeme představit koncept rodičovské/mateřské dovolené v těchto zemích: jak je dlouhá, kolik příjemce/-kyně dostává, jak je využívána.

Dánsko

I v Dánsku stále přetrvává rozdělení na tzv. rodičovskou a mateřskou dovolenou. Dohromady mohou rodiče zůstat s dítětem doma po dobu 52 týdnů a pobírat mateřské/rodičovské příspěvky. Mateřská dovolená začíná čtyři týdny před porodem a končí 14 týdnů po porodu. Matky jsou ovšem povinny zůstat s dítětem doma alespoň dva týdny po porodu. Po dobu 14 týdnů mateřské dovolené, mohou otcové zůstat dva týdny doma s dítětem a pobírat stejně velký příspěvek, jako je ten mateřský. Na mateřskou dovolenou navazuje dovolená rodičovská, která trvá 32 týdnů. Tu mohou využít jak matky, tak otcové. Při rodičovské dovolené se mohou rodiče také střídat. Po dobu rodičovské i mateřské dovolené je dovoleno pracovat na poloviční úvazek. Rodičovský příspěvek se pak ale snižuje. Rodiče si mohou rodičovskou dovolenou prodloužit o 8 nebo 14 týdnů. Celkově ale dostanou rodiče stejnou částku, jako kdyby zůstali na rodičovské po dobu 32 týdnů. Velmi zajímavé je, že Dánové a Dánky si mohou rodičovských 32 týdnů odložit, a vybrat si je kdykoliv do devíti let věku dítěte.

Příspěvek od státu po dobu mateřské dovolené je 50% platu. Zaměstnavatel poskytuje po dobu mateřské a rodičovské dovolené rodiči částečný či plný plat. Zda se jedná o poloviční či plný je upřesněno v zaměstnanecké smlouvě. Otcové tvoří 6.4% rodičů na mateřské a rodičovské dovolené. I když je to stále málo, oproti 1% v České republice je to velmi pěkné.

Rakousko

V Rakousku je povinností matky být na mateřské dovolené 8 týdnů před porodem a 8 týdnů po porodu. Po tuto dobu pobírá matka 100% svého původního platu. Po zbytek rodičovské dovolené tvoří rodičovský příspěvek (příspěvek pro pečujícího o dítě) fixní sumu. Po 16ti týdnech mohou dítě opatrovat matky i otcové. Rodiče mohou zůstat s dětmi doma 2 roky, z toho 1 měsíc mohou čerpat oba rodiče a 3 měsíce se dají odložit na pozdější dobu do věku sedmi let dítěte. Rodičovská dovolená je prodloužena o 6 měsíců, pokud tuto dobu stráví s dítětem doma otec. Rodiče mají také možnost vzít si rodičovskou dovolenou na "poloviční úvazek", té mohou využívat do věku sedmi let dítěte. V roce 2001 bylo na rodičovské dovolené 1.88% mužů.

Španělsko

Ve Španělsku trvá mateřská dovolená 16 týdnů a matka po tuto dobu pobírá 100% své mzdy. Pokud oba rodiče pracují, mohou si část mateřské dovolené (10 týdnů) rozdělit mezi sebe. Otec ale také může čerpat těchto 10 týdnů současně s matkou a k tomu má ještě dva dny dovolené kolem porodu. Úhradu mzdy platí zaměstnavatel. Rodičovská dovolená je dobrovolná a neplacená do 3 let věku dítěte. Zaměstnavatel tedy musí rodiči držet místo (po dobu jednoho roku stejné, pak srovnatelné), ale rodič nepobírá žádný příspěvek.

Česká republika

A jak jsme na tom v České republice si přečtěte v článku Kateřiny Příhodové. V krátkosti, na mateřskou dovolenou odchází žena 6 týdnů před porodem a pak může zůstat doma dalších 22 týdnů. Po tuto dobu dostává 69% platu (tato částka je omezena maximální hranicí). Po mateřské dovolené může žena nastoupit dovolenou rodičovskou, která trvá do tří let věku dítěte. Po tuto dobu pobírá rodičovský příspěvek 3.635 Kč měsíčně, který je možno dostávat 4 roky. Otec nemá nárok na mateřskou dovolenou, ale pouze rodičovskou, která může začít hned po narození dítěte.

Vyberte si, ve které zemi chcete žít a pobírat tam rodičovské příspěvky. Dnes už můžete.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *