x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

05/2009 Audit rovných příležitostí ve firmě

Rovnost a kvalita: evropská ocenění genderové rovnosti

30.4.2009, Jitka Kolářová, Gender Studies, o.p.s.
V polovině února proběhl v německém Dortmundu mezinárodní workshop o evropských soutěžích na podporu rovnosti žen a mužů na trhu práce. Na workshopu se ukázalo, že soutěže a ocenění fungují v téměř dvaceti evropských zemích. Přístupy jsou různé, ale cíl stejný: podpořit rovnost žen a mužů v profesním životě.

V polovině února proběhl v německém Dortmundu mezinárodní workshop o evropských soutěžích na podporu rovnosti žen a mužů na trhu práce. Na workshopu se ukázalo, že soutěže a ocenění fungují v téměř dvaceti evropských zemích. Přístupy jsou různé, ale cíl stejný: podpořit rovnost žen a mužů v profesním životě.

Impuls k tomuto setkání vzešel od organizátorek německé ceny Total E-Quality. Jedním z partnerů Total E-quality je Společenskovědní výzkumný ústav na dortmundské Technické univerzitě, kde se také workshop konal. Kampus univerzity stojí v blízkosti bývalých dolů a průmyslových čtvrtí a jeho architektura je inspirovaná industriální minulostí města: neomítnuté cihly, sklo, železo, a mezi tím staré těžební věže. Moderní, stylově jednoduché a čisté prostředí, které se přesně hodí k diskuzi o rovnosti a férovosti.

Během workshopu se představily jednotlivé soutěže a ceny pro zaměstnavatele z nejrůznějších zemí. Věděli jste, že soutěže propagující rovné příležitosti žen a mužů jsou třeba v Litvě, Řecku nebo na Kypru, tedy v zemích, kde bychom to možná nečekali? Že v Lucembursku je ocenění udělováno Ministerstvem pro rovné příležitosti? Že v Norsku získávají vzdělávací instituce, které usilují o rovnost žen a mužů, velkou finanční podporu od státu?

Nejdelší tradici má soutěž o cenu za podporu rovnosti žen a mužů ve Velké Británii: nezisková organizace Opportunity Now, která stejnojmennou cenu uděluje, vznikla v roce 1991. Cílem bylo maximalizovat potenciál žen a stabilizovat jejich pozici na trhu práce. Dnes Opportunity Now kromě ocenění nabízí také různá školení a expertízy svým členům, síťování a sdílení zkušeností. Organizace má svou pobočku v Severním Irsku, která funguje od roku 1993.

V Lucembursku uděluje Ministerstvo pro rovné příležitosti cenu od roku 1993. Součástí hodnocení je analýza dat týkajících se různých procesů ve firmě (odměňování, komunikace, vzdělávání atd.), kvantitativní dotazování zaměstnanců a zaměstnankyň a vytvoření akčního plánu rovnosti. Kritéria jsou přísná, kdo je splní, může značku férového zaměstnavatele užívat dva roky. Ministerstvo také nabízí firmám možnost zavést „program pozitivní akce“ na podporu rovnosti žen a mužů. Firmy, které jsou v zavádění programu úspěšné, získávají od ministerstva finanční podporu.

Německá Total E-Quality vychází z myšlenky, že rovnost a kvalita jdou velmi dobře dohromady. Cena se uděluje od roku 1996 a vznikla na základě spolupráce ministerstev, komerčního sektoru a akademické instituce. Zaměřuje se na rozvoj rovných příležitostí pro ženy a muže v komerční sféře, ve vědě, politice i státní správě. Jedná se o ocenění, které může získat neomezené množství zaměstnavatelů, pokud prokáží, že rovnost žen a mužů podporují. Ocenění se zaměřuje především na ženy na trhu práce, ať už jako studentky a absolventky či pracující matky nebo ženy v předdůchodovém věku.

Na workshopu se představil i polský Gender Index, o němž jste si mohli přečíst v předchozích číslech zpravodaje. Gender Index je velice propracovaná metoda měření genderové rovnosti na trhu práce, v rámci projektu vznikl i manuál, jak začít s podporou rovných příležitostí a na jaké oblasti se zaměřit. Momentálně bohužel tato metodika leží ladem, protože nejsou finance na její aktivní využití.

Soutěže se však nezaměřují jen na soukromé firmy, britská Athena SWAN a norská Cena za genderovou rovnost jsou určeny akademickým a vzdělávacím institucím. Podobně jako ve firemních hierarchiích, i ve vědě a vysokém školství funguje „skleněný strop“ nebo efekt „děravého potrubí“, kdy ženy během své pracovní kariéry nedosahují takových pozic a takových vědeckých úspěchů jako muži. V Norsku je ocenění napojeno na ministerstvo školství a je určeno pro akademické instituce či jejich části. Vítězná instituce získává v přepočtu přes 6 milionů Kč. Athena SWAN je podobná soutěž, jejím cílem je podpořit vstup žen do vyššího vzdělávání a výzkumu. Univerzitám také pomáhá naplňovat jejich „Závazek genderové rovnosti“, což je zákonná povinnost veřejných institucí platná od roku 2007. Instituce mají za úkol ve svých strukturách podporovat rovnost žen a mužů a bojovat s diskriminací na základě pohlaví.

Ve Švýcarsku zase vytvořili software LOGIB, který umí spočítat, zda zaměstnavatel spravedlivě odměňuje své zaměstnance a zaměstnankyně.

Další ceny a soutěže se konají na Kypru, ve Finsku, Francii, Řecku, Litvě, Portugalsku a na Slovensku. Některé pořádají neziskové organizace, jiné se konají pod záštitou ministerstev. Účast v některých je placená, jinde zdarma. Některé vybírají tři nejlepší zaměstnavatele, některé udělují cenu všem, kdo splnili kritéria pro ocenění. Vždy jde ale o totéž: podpořit zaměstnavatele v tom, aby vytvářeli rovné a otevřené prostředí pro zaměstnance a zaměstnankyně bez ohledu na jejich pohlaví.

V České republice se můžete přihlásit do soutěže Firma roku: rovné příležitosti.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *