x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

12/2008 Úřad roku Půl na půl 2008

Rovnost žen a mužů v praxi Magistrátu města Vídeň

30.11.2008, Helena Skálová, Gender Studies, o.p.s.
Na vídeňském magistrátu se věnují otázce rovnosti žen a mužů koncepčně a systematicky. Pozornost je věnována jak tématu rovnosti mezi zaměstnanci a zaměstnankyněmi magistrátu, tak i respektování rozdílných potřeb občanů a občanek města. Magistrát má zpracovanou Příručku rovného zacházení se zaměstnanými, která zahrnuje právní rámec problematiky rovnosti pohlaví.

Na vídeňském magistrátu se věnují otázce rovnosti žen a mužů koncepčně a systematicky. Pozornost je věnována jak tématu rovnosti mezi zaměstnanci a zaměstnankyněmi magistrátu, tak i respektování rozdílných potřeb občanů a občanek města.

Magistrát má zpracovanou Příručku rovného zacházení se zaměstnanými, která zahrnuje právní rámec problematiky rovnosti pohlaví, dále její konkrétní aspekty, se kterými je možné setkat se na pracovišti, včetně sexuálního obtěžování. Jasné stanovení pravidel je v tomto případě ku prospěchu zaměstnancům i zaměstnankyním, kteří znají svá práva a vědí kam se obrátit, mají-li pocit, že jsou porušována. Vnitřní předpis o zásadě rovného zacházení se vztahuje i na žadatele o zaměstnání na magistrátu i na studující, kteří jsou zde na praxi.

Na úřadě funguje samostatné Oddělení pro podporu žen a koordinaci projektů zaměřených na ženy (MA57). Jeho zaměstnanci a zaměstnankyně se podílí na tvorbě předpisů, které mají vliv na rovnost pohlaví a to jak uvnitř úřadu, tak směrem k občanům a občankám. Součástí jejich práce je i informační činnost a práce s veřejností ve všech otázkách rovnosti žen a mužů stejně jako ve specificky ženských tématech

Oddělení 57 má za úkol iniciovat a spolupodílet se na realizaci proženských projektů a opatřeních na podporu vídeňských žen s cílem praktického zavedení genderově korektního posuzování - gender mainstreamingu.

Oddělení vypisuje projektové výzvy, posuzuje žádosti a přiděluje menší granty, zejména zaměřené na podporu azylových domů pro ženy i dalších občanských aktivit, přispívajících k rovnosti žen a mužů.

Přímou odpovědností magistrátu je také provoz tísňového telefonu pro ženy, který je k dispozici 24 hodin denně.

V neposlední řadě toto oddělení spolupracuje na projektech a zavádění opatření na podporu žen s ostatními odděleními magistrátu, ale i na úrovni spolkové a mezinárodní.

Gender Mainstreaming v praxi

Vídeňský magistrát si je vědom toho, že rovnost žen a mužů musí být prosazována zároveň na několika rovinách. Spolupůsobí zde mechanismy politické a ekonomické, dostupnost zdravotnických služeb, bydlení a možnosti vzdělávání, důležitou roli hraje právo, legislativa a ochrana před násilím jak ve veřejné, tak v soukromé sféře a dostupnost a kvalita sociálních služeb (např. péče o děti nebo staré lidi).

Zde přichází ke slovu gender mainstreaming. Situace se pro občany a občanky může zlepšit pouze tehdy, když magistrát reflektuje jejich skutečné potřeby a přání vyplývající z odlišných životních realit žen a mužů.

Na základě dlouhodobé reflexe skutečných potřeb jednotlivých pohlaví připravil magistrát města Vídně řadu konkrétních kroků, které postupně realizuje. Změny se týkají například veřejného osvětlení, městské zeleně, mateřských školek, dopravního systému, podzemních garáží, ale i veřejných záchodků či městských hřbitovů.

Pro inspiraci více info na: http://www.wien.gv.at/menschen/gendermainstreaming/beispiele/index.html

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *