x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

Zpravodaj 01/2022 Prolomit ticho

Slaďování už dávno není benefit pro vyvolené, ale nutnost pro všechny

28.2.2022, Šárka Homfray, odborová právnička

Nová publikace Nástroje slaďování osobního a pracovního života z pohledu zaměstnance i zaměstnavatele přináší komplexní pohled na tuto problematiku podložený praktickými pracovními zkušenostmi autorek Šárky Homfray, Kláry Čmolíkové Cozlové a Jany Skalkové, které s námi dlouhodobě více či méně úzce spolupracují. 

Pro koho jsou vhodné kratší úvazky a jak je zavést? Jak využít úpravy pracovní doby? Kdy je pro obě strany výhodná práce z domova? Co když je potřeba pečovat o dítě nebo osobu blízkou? A co práce při mateřské a rodičovské?

Snaha o nalezení rovnováhy mezi osobním a profesním životem je aktuálním tématem už řadu let. Z dříve často nedostupného benefitu se i kvůli pandemické situaci stala nutnost. Slaďování přináší výhody nejen pro zaměstnané, ale i pro zaměstnavatele.

Zahrnuje celou řadu nástrojů a opatření, které umožní lepší zvládnutí obou zdánlivě protikladných oblastí. Složení autorského kolektivu zaručuje pohled jak právní, tak personalistický, autorky čerpají i z dobré a inspirativní praxe celé řady zaměstnavatelů, kteří už v této oblasti zaznamenávají úspěchy.

„Slaďování už dávno není benefit – doopravdy nikdo nemá v životě jen práci, slaďovat zkrátka musíme všichni. A pokud si to někdo dříve neuvědomoval, teď v pandemii je to nad slunce jasnější“, uvádí za autorský tým Šárka Homfray.

Kniha přináší přehled nástrojů ve slaďování využitelných, jejich právního zakotvení, přínosů i rizik pro všechny zúčastněné.

Součást knihy tvoří množství ilustrativních příkladů i drobnějších případových studií z praxe. Aktivní snaha o slaďování má příznivé dopady i na místní komunity a společnost jako celek. Jde o nástroj podpory genderové rovnosti, zvýšení kvality pracovního života, posílení diverzity, společenské odpovědnosti, výhodný pro zaměstnané i zaměstnavatele – všechny tyto perspektivy publikace zahrnuje.

https://www.grada.cz/nastroje-sladovani-osobniho-a-pracovniho-zivota-12631/

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *