x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

05/2009 Audit rovných příležitostí ve firmě

Slovinsko umí společensky odpovědné firmy ocenit

30.4.2009, Lenka Formánková, SoÚ, AV ČR
Slovinsko je možná nejmenší post-komunistickou zemí v Evropské unii, kvůli jeho senzitivní a pokrokové politice v oblasti rovnosti žen a mužů jej ale není možné přehlížet. Nejen že na úrovni státu nabízí jeden z nejpropracovanějších systémů opatření sladění práce a rodiny, ale také po vzoru jiných západoevropských států zavádí systém certifikace firem přátelských rodině.

Slovinsko je možná nejmenší post-komunistickou zemí v Evropské unii, kvůli jeho senzitivní a pokrokové politice v oblasti rovnosti žen a mužů jej ale není možné přehlížet. Nejen že na úrovni státu nabízí jeden z nejpropracovanějších systémů opatření sladění práce a rodiny, ale také po vzoru jiných západoevropských států zavádí systém certifikace firem přátelských rodině.

Projekt, v rámci kterého je firmám udělován certifikát Společnost přátelská rodině, byl ve Slovinsku zahájen na podzim roku 2006. V současnosti je držiteli certifikátu celkem 49 společností, které v rámci složitého systému hodnocení prokázaly, že naplňují kriteria pro udělení certifikace a zároveň se zavázaly dále na portfoliu nabízených služeb a opatření pracovat a rozšiřovat jej.

Certifikace firem probíhá pod patronací slovinského Ministerstva práce, rodiny a sociálních věcí, které oblast slaďování práce a osobního života a podporu mladých rodin řadí mezi své programové priority. Metodologie auditu vychází z již ověřených iniciativ v Německu a Rakousku. Pilotní projekt, který vytvořila německá organizace Beruf und Familie, je upraven tak, aby odpovídal slovinské společenské a legislativní normě, stejně jako ekonomické situaci.

Ocenění, které není „zadarmo“

Účast v auditu je otevřena většině firem, omezení se týká velikosti firmy, která musí mít více než 10 a méně než 9458 zaměstnanců a zaměstnankyň. Proces certifikace je rozdělen do tří kroků.

V první fázi, která by měla trvat mezi třemi až šesti měsíci, je firma začleněna do procesu certifikace. Dochází k evaluaci firemních politiky za pomoci katalogu 110 (!) opatření sloužících k usnadnění koordinace pracovních a rodinných závazků zaměstnanců a zaměstnankyň. Hodnocená opatření firemní politiky jsou uspořádána do osmi tématických oblastí: pracovní doba, organizace práce, pracovní místo, kvalitní management, rozvoj lidských zdrojů, systém platového a motivačního hodnocení, služby pro rodinu.

Po skončení této fáze je udělen Základní certifikát, v rámci kterého se společnosti zavazují podávat roční zprávy o svém pokroku. Chce-li společnost získat tento Základní certifikát, musí se zavázat k realizaci nejméně tří opatření sladění práce a rodiny do tří let od začátku projektu.

Po třech letech se firma dostává do finální třetí fáze, kdy projde opět externím auditem, v rámci kterého je posuzováno, zda dosáhla stanovených cílů. Na základě pozitivního hodnocení auditorského týmu (komparace aktuální situace versus situace na počátku projektu) získává certifikát Společnost přátelská rodině na dobu 3 let, po jejímž uplynutí prochází dalším řízením o znovu-obnovení certifikátu.

A jaké jsou výsledky?

Projekt certifikace společností přátelských rodině běží teprve třetím rokem a proto je předčasné hodnotit dopady této iniciativy. Přesto je patrné, že i za tak krátkou dobu získal prestiž a popularitu nejen mezi zaměstnanci a zaměstnankyněmi, ale také u zaměstnavatelů.

Přesto, že se jedná o relativně finančně nákladnou službu, hlásí se každoročně k certifikaci desítky firem. Projekt byl sice podpořen Evropským sociálním fondem v rámci iniciativy EQUAL, organizacím je ale nabízen jako komerční produkt za cenu 2500 - 3700 euro. Tato skutečnost ukazuje na velkou popularitu, které se certifikát mezi firmami těší. Většina z ohodnocených zaměstnavatelů tuto skutečnost hrdě prezentuje na svých webových stránkách.

Certifikace slouží ve Slovinsku jako dobrý nástroj popularizace opatření zaměřených na rodiče s malými dětmi. To, že se zavádění politik sladění práce a rodiny stává normou je patrné i z údajů auditorských subjektů. Podle statistik z roku 2008 poskytovaly slovinské společnosti svým zaměstnaným rodičům v průměru 9,5 opatření uvedených v auditorském katalogu! Bohužel většina společností poskytovala podporu v oblasti komunikační a informační politiky, úpravy pracovní doby a rozvoje lidských zdrojů, zatímco služby určené přímo pro rodinu byly nejméně častou položkou. Přesto projekt Společnost přátelská rodině přináší do slovinského korporátního prostředí významnou změnu. Podle zjištění sociologického výzkumu vypracovaného lublaňskou univerzitou před zahájením projektu považovali slovinští manažeři a manažerky řešení otázky slaďování práce a rodiny za osobní problém každého zaměstnaného rodiče a nevnímali jej jako problém řešitelný na firemní úrovni. Certifikace tedy zaručeně přispívá ke zvýšení povědomí zaměstnavatelů o tom, že investovat do zaměstnanců a zaměstnankyň se vyplatí.

Zdroje:

http://www.zavodekvilib.si/en/

http://www.certifikatdpp.si/o-certifikatu/

http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/druzina/cdpp/

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *