x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

Zpravodaj 04/2021 Feministická solidarita

Úterek s knihovnou Gender Studies: Žít bez hořkosti. Romské ženy a holocaust

30.11.2021, Marie Mrvová, Gender Studies, o.p.s.

Srdečně vás zveme na druhý večer obnovené série Úterků s knihovnou Gender Studies. Minule jsme se zaměřili na ženské hrdinky v literatuře pro děti a mládež. Tentokrát bude diskuzní večer věnován tématu romského holocaustu, příběhům romských žen, orální historii a knize Žít bez hořkosti, která vyšla poprvé v českém překladu (romistky Evy Zdařilové) díky nakladatelství Kher v srpnu tohoto roku.

Žít bez hořkosti je působivým autobiografickým vyprávěním německé Sintky a nyní děvětadevadesátileté autorky Philomeny Franz, která přežila holocaust. Ve svých vzpomínkách detailně líčí jak předválečnou dobu svého dětství, tak tíživé zkušenosti z Auschwitzu a dalších koncentračních táborů, kterými prošla a jako jedna z mála z početné hudebnické rodiny přežila. 

Do diskuzního večera přijala pozvání historička Renata Berkyová z Pražského fóra pro romské dějiny Ústavu soudobých dějin Akademie věd ČR, která je také autorkou doslovu o problematice romského holocaustu v knize Žít bez hořkosti. Další hostky a hosty vám představíme v průběhu následujících týdnů. Akce proběhne 25. 1. 2022 v Knihovně Jiřiny Šiklové (na Masarykově nábřeží 8), symbolicky v týdnu, kdy si připomeneme Den památky obětí holocaustu, 27. ledna.

Těšíme se na viděnou.

 

FRANZ, Philomena. Žít bez hořkosti: příběh německé Sintky, která přežila holokaust. Přeložila Eva ZDAŘILOVÁ. Praha: Kher, 2021. ISBN 9788087780268.

https://kher.cz/katalog/knihy/detail/12:zit-bez-horkosti-pribeh-nemecke-sintky-ktera-prezi/

 

Záznam z předchozího úterku na téma Ženské hrdinky v literatuře pro děti a mládež naleznete na našem YouTube kanále.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *