x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

4/2007 Staronové, nové a žádající země Evropské unie

V Maďarsku zaměstnávají ženy více než muže

29.3.2007, Lenka Neubauerová, studentka sociální práce a sociální politiky na Fakultě sociálně ekonomické Univerzity JEP v Ústí nad Labem
Podle poslední zprávy z roku 2006 vydané TARKY Social Research Institute v Budapešti, je míra zaměstnanosti žen v Maďarsku vyšší než u mužů. Jedná se především o mladé a zralé ženy, které nejsou omezovány rodinnými povinnostmi. Ani tady se však většina žen nedostane dále než do střeního managementu. A pak je tu i politická scéna, která se stále potýká se zoufalým nedostatkem žen. Kromě toho, podobně jako v dalších zemích střední a východní Evropy, i v Maďarsku míra porodnosti zdaleka nedosahuje průměru ostatních evropských oblastí.

Podle poslední zprávy z roku 2006 vydané TARKY Social Research Institute v Budapešti, je míra zaměstnanosti žen v Maďarsku vyšší než u mužů. Jedná se především o mladé a zralé ženy, které nejsou omezovány rodinnými povinostmi. Ani tady se však většina žen nedostane dále než do střeního managementu. A pak je tu i politická scéna, která se stále potýká se zoufalým nedostatkem žen. Kromě toho, podobně jako v dalších zemích střední a východní Evropy, i v Maďarsku míra porodnosti zdaleka nedosahuje průměru ostatních evropských oblastí.

Z posledního výzkumu vyplývá, že v Maďarsku jsou ženy profesionálně nejaktivnější ve věku 40 - 49. Důvodem jsou povinnosti spojené s rodinnými závazky, od kterých se ženy postupně odprošťují právě v tomto období života.
Vzdělání je dalším zajímavým bodem v rámci uplatnění žen na pracovním trhu. Vzdělanostní rozdíly u mužů prakticky nepůsobí žádné větší potíže v rámci zaměstnatelnosti, zatímco u žen je kvalifikace rozhodujícím faktorem při hledání nového zaměstnání.

Za zmínku stojí desetiprocentní nárůst žen, které našly uplatnění v manažerských či jiných pozicích, které nevyžadují manuální činnosti. Toto navýšení bylo naměřeno od roku 1980. Ve stejném období byla zjištěna také vyšší míra profesní segregace, která se postupně do roku 2002 snížila o 5%. Profesní propast zúžili především mladí lidé. U této skupiny je také zaznamenán největší počet hodin strávených v zaměstnání.
Nicméně také platí pravidlo, že největší pracovní nasazení vykazují otcové od rodin, zatímco ženy jsou nejvýkonnější tehdy, kdy se nemusí starat o děti.

Působení žen v manažerských pozicích se dělí na dva tábory. Pozitivní je, že došlo ke zvýšení feminizace ve středním managementu. Avšak skleněný strop se ženám nepodařilo prorazit ani v Maďarsku, takže je zde stejně jako v jiných evropských zemí zoufale málo žen v topmanažerských pozicích. Muži manažeři existenci skleněného stropu popírají. Tvrdí, že stejné šance jsou dány všem - tedy i ženám. Jejich argumentům nahrává fakt, že ženy samy si blokují cestu ke hvězdám, protože stále preferují pracovat pro mužské manažery, popřípadě stát po jejich boku.

Evropská Unie od Maďarska očekává, že zvýší počet žen v politice a dosáhne tak rovného postavení při důležitých rozhodnutích. Maďarští politici však tvrdí, že otázce rovnosti na politické scéně nemohou přikládat takovou důležitost jako závažným ekonomickým a sociálním problémům. Nepřipouští si ale, že právě hlavním cílem je, aby důležité otázky v ekonomické a sociální oblasti nebyly viděny pouze z mužského úhlu pohledu.

V oblasti zakládání rodiny i tady platí "jdeme co nejdál od tradičního sexuálního, materiálního a morálního omezování". Lidé jsou otevření novému, svobodnému životnímu stylu. V roce 1990 patřila jižní Evropa k oblastem s nejnižší porodností. To se však změnilo s pádem železné opony. Za velice krátkou dobu se tak země střední a východní Evropy staly místem s největším porodním deficitem na světě. V roce 2003 počet narozených dětí na jednu ženu nepřerostl přes 1,3 ve dvanácti zemích Evropy. Z tohoto devět bylo z bývalého východního bloku. S novým životním stylem se samozřejmě posunula i věková hranice, kterou ženy považují za vhodnou pro založení rodiny.
Podobný trend je zaznamenán i v případě dětí narozených mimo manželské svazky. Zatímco porodnost dramaticky klesla, počet narozených dětí nesezdaným párům prudce stoupl. Tady neexistuje téměř žádný rozdíl mezi západem a východem. Naopak velké rozdíly jsou tu mezi severskými a jižními zeměmi. Na severu jsou velmi liberální k nemanželským porodům a porodnost je zde stále relativně vysoká. Oproti tomu země kolem Středozemního moře považují uzavření manželství za důležitý moment, který předchází narození dítěte.

Zprávu o situaci žen a mužů v Maďarsku si můžete vypůjčit v knihovně Gender Studies. Tato edice je již čtvrtá v průběhu deseti let, která vystihuje sociální, rodinné a ekonomické postavení žen a mužů v Maďarsku ve srovnání s ostatními zeměmi EU.

Nagy, Ildikó, Pongrácz, Marietta, Tóth, István György. Changing roles : report on the situation of women and men in Hungary 2005. 1st ed. Budapest : Tárki Social Research Institute, 2006. 260 s. ISBN 963-7869-39-5.

Knihovna Gender Studies sídlí v Gorazdově 20 a je otevřena od úterka do pátku od 12 do 16 hodin.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *