x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

12/2006 Rovné příležitosti 2006

Ve způsobech slaďování osobního a pracovního života ostatní inspiruji

30.11.2006, Alena Králíková, Gender Studies, o.p.s.
Zdrojové centrum pro ženy Marta, organizace sídlící v lotyšské Rize, je jednou z partnerských organizací Gender Studies. Její předsedkyní je Iluta Lace, která je dobrým příkladem toho, že zvládat kariéru i rodinu je možné. Z původně krátkodobého projektu se jí podařilo vytvořit silnou a stabilní organizaci, která je známá i za hranicemi Lotyšska. Díky ní přijala Evropská ženská lobby, síť ženských organizací, jejíž je víceprezidentkou, opatření umožňující hlídání dětí v průběhu jednání. Spolu s několika desítkami ženských organizací letos vedla kampaň na podporu politické participace žen; angažuje se v boji proti obchodu se ženami. Má dceru a syna, mnoho koníčků, a elánu a nápadů na rozdávání.

Zdrojové centrum pro ženy Marta, organizace sídlící v lotyšské Rize, je jednou z partnerských organizací Gender Studies. Její předsedkyní je Iluta Lace, která je dobrým příkladem toho, že zvládat kariéru i rodinu je možné. Z původně krátkodobého projektu se jí podařilo vytvořit silnou a stabilní organizaci, která je známá i za hranicemi Lotyšska. Díky ní přijala Evropská ženská lobby, síť ženských organizací, jejíž je víceprezidentkou, opatření umožňující hlídání dětí v průběhu jednání. Spolu s několika desítkami ženských organizací letos vedla kampaň na podporu politické participace žen; angažuje se v boji proti obchodu se ženami. Má dceru a syna, mnoho koníčků, a elánu a nápadů na rozdávání.

Co je hlavním cílem organizace Marta, kterou vedeš?

Zdrojové centrum pro ženy Marta se zaměřuje na podporu rovnosti příležitostí a ochranu práv žen v Lotyšsku. Marta prosazuje vzájemnou podporu, porozumění a solidaritu mezi ženami bez ohledu na jejich věk, etnický původ nebo socioekonomické postavení. Marta vzdělává ženy o jejich právech, předává jim informace a pomáhá jim nabýt vědomostí a znalostí, které přispějí ke zvýšení sebedůvěry a pomohou jim úspěšně realizovat své cíle.

Na jaká témata se specificky zaměřujete v projektu Otvírání pracovního trhu ženám a proč?

V projektu podpořeném Iniciativou Společenství EQUAL chceme změnit legislativu, politiku a postoje společnosti. Za hlavní překážku vstupu žen na trh práce považujeme diskriminaci na základě pohlaví, která je hluboce historicky zakořeněná a musí být řešena strukturálně.
Projekt poskytuje podporu nezaměstnaným ženám, ženám s nízkými příjmy, rusky hovořícím ženám a obětem obchodu se ženami. Mohou se účastnit studijních kroužků, jež se zaměřují na zlepšení sociálních dovedností a posílení sebevědomí. Ženám poskytují také možnost vzdělat se v oblasti politiky, principů trhu práce, vystupování na veřejnosti, podnikání apod. Ženy mají příležitost proškolit se v různých dovednostech ve firmách; zprostředkováváme jim i bezplatné právní, ekonomické, sociálně právní a psychologické konzultace, které jim usnadní nápravu životní situace a vybaví je do budoucna povědomím o právech a jejich ochraně. Všechny aktivity se dějí na území celého Lotyšska; nejsou z nich vyloučeny ani ženy s dětmi, protože v průběhu kurzů zajišťujeme hlídání dětí. Speciální pozornost věnujeme ženám - obětem obchodu s lidmi.

Před pouhými dvěma lety obvinily lotyšské ženské organizace Úřad pro lidská práva z přehlížení diskriminace na základě pohlaví. Dnes je tatáž instituce naším projektovým partnerem. Založil oddělení zodpovědné za řešení diskriminace, spravuje telefonní linku poskytující pomoc lidem, kteří pocítili diskriminaci, a podněcuje diskriminované ženy k tomu, aby o svých zkušenostech hovořily. Jeden příklad za všechny: Úřad pro lidská práva pomohl ženě romského původu při soudním jednání, k němuž přistoupila poté, co nebyla zaměstnána pro její pohlaví a etnický původ.

A co vaše aktivity v oblasti legislativy?

V této souvislosti považujeme za obzvlášť důležité bezpečí žen. Věnujeme se aktivitám namířeným proti genderově specifickému násilí. Jedním z našich úspěchů je to, že vláda našla prostředky na rehabilitaci obětí obchodu s lidmi. Dalším krokem by měla být státní finanční podpora rehabilitačních programů, jež jsou stále velmi byrokratické a diskriminační a byly realizovány zejména díky nadšení neziskových organizací.

Další oblastí našeho zájmu je zdraví žen, rovné zacházení ve vzdělávání, zobrazování žen a zastoupení žen v rozhodovacích pozicích. Všechna tato témata podle našeho názoru úzce souvisejí s trhem práce a programy slaďování pracovního a osobního života.

Máte mnoho zkušeností s kampaněmi na podporu rovnosti příležitostí - s jakými perspektivami pracujete, jaké jsou vaše klíčové cílové skupiny, jak oslovujete politiky a osoby na rozhodovacích pozicích a jaké jsou aktuální výsledky vaší práce?

Bez podpory občanské společnosti a žen samých bychom nikdy ničeho nedosáhli. Pravdou zůstává, že mnoho žen vnímá diskriminaci jako standardní rys společnosti. Je proto nezbytné vzdělávat ženské organizace v principech rovných příležitostí, angažovat je ve zpracování stínových zpráv a organizování kampaní. Naše síť 52 ženských organizací zpracovává společná stanoviska, účastní se schůzek a jednání, sleduje práci důležitých výborů parlamentu a veřejně reaguje na klíčové události v Lotyšsku.

Naše poslední kampaň sledovala cíl zvolit více žen do parlamentu. Povedla se: 7. října jsme mohli rozeslat tiskovou zprávu s titulkem "Lidé volí ženy, pokud mají tu možnost". Marta začala před volbami pracovat s ženskými skupinami politických stran. S lídry politických stran a zástupkyněmi těchto ženských skupin jsme mluvili o důležitosti genderově vyrovnaného rozhodování a podpoře žen na kandidátních listinách ze strany neziskových organizací. Poté jsme organizovali regionální setkání, na nichž ženy z různých politických stran hovořily se svými voliči. Naše kampaň "Hlasujte pro ženy" byla pokryta zejména regionálními médii, ale dostalo se jí pozornosti i na národní úrovni.
Pouze jedna politická strana (Nová éra) však sledovala pravidlo genderově vyrovnané kandidátní listiny - zajistila přibližně 40% zastoupení žen s tím, že ženy byly i mezi prvními 5 osobami na kandidátkách ve všech regionech. Tato strana ve volbách dosáhla zvolení 18 poslanců, z toho 10 žen. Ostatní strany své tradiční taktiky nezměnily a ženy ponechaly na konci kandidátek. Dnes je tedy v parlamentu 20 žen (tj. 20%) s tím, že 10 z nich zastupuje Novou éru, která se přihlásila k principu rovnosti. A odtud plyne náš závěr: lidé volí ženy, pokud mají tu možnost.

Existuje v Lotyšsku soutěž nebo ocenění pro firmy prosazující rovnost příležitostí nebo realizující specifické genderové nebo diverzitní programy?

Organizace Marta se účastnila pracovní skupiny vlády, jež se domnívala, že jde o dobrou myšlenku. V tomto směru se však dnes nic neděje. Jistou variantou je Ocenění genderové rovnosti, jež síť ženských organizací připravila pro politiky. Předávání ceny proběhlo večer před 19. červnem - Dnem rovnosti žen a mužů, který vy i my slavíme díky našim mezinárodním partnerstvím.

Pracuješ s konceptem slaďování osobního a pracovního života a propaguješ jej napříč státním i privátním sektorem. Máš dvě děti, vedeš organizaci Marta a jsi víceprezidentkou Evropské ženské lobby - jak se ti daří slaďovat pracovní a osobní život? Jsi příklad toho, že kariéře, rodině i koníčkům se lze věnovat paralelně?

Kariéru, rodinu i koníčky paralelně zvládat lze. Je pro mě snazší měnit patriarchální společnost tím, že jsem sama sebou, než abych odmítla poslušnost této společnosti v její současné podobě.
Vím, že ženy inspiruji. Řekly mi to. V dnešním prostředí a postojích není samozřejmě snadné pracovat, cestovat a mít děti. Musím být velmi silná, abych se dokázala všude pohybovat s dětským kočárkem. Když však nezvládnu schody do tramvaje nebo ke vchodu do budovy parlamentu, požádám o pomoc. Je třeba mít fungující podpůrný systém a dost lidí kolem, kteří jsou ochotni pomoci.
Věřím, že vždy existují možnosti, jak změnit patriarchální způsob smýšlení a vytvořit opatření na podporu ekonomické nezávislosti a sebenaplnění žen. Jdu příkladem a ostatní inspiruji.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *