x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

5/2007 Banky, jejich podpora ženám a rovné příležitosti pro zaměstnané

Vídeň: Den dcer – mladé dívky objevují podniky

30.4.2007, Compress Praha
Již po šesté měly letos mladé vídeňské dívky ve věku 11-16 let šanci seznámit se se světem podniků a podnikání. To vše v rámci akce Den dcer, která se konala v dubnu ve více než sto firmách a institucích. Zúčastněné podniky nabízely dívkám možnost vyzkoušet si převážně technické profese. Do akce se přihlásilo 115 firem.

Již po šesté měly letos mladé vídeňské dívky ve věku 11-16 let šanci seznámit se se světem podniků a podnikání. To vše v rámci akce Den dcer, která se konala v dubnu ve více než sto firmách a institucích. Zúčastněné podniky nabízely dívkám možnost vyzkoušet si převážně technické profese. Do akce se přihlásilo 115 firem.

Mladé dívky mohly provádět experimenty v laboratořích, pracovat jako novinářky, vytvářet grafické struktury, či programovat internetové stránky. Dozvěděly se také, jak se sestaví spínací obvod, anebo jak funguje motor. Zároveň měly možnost setkat se s úspěšnými ženami, které vykonávají nezvyklé profese, získaly tak podněty pro vlastní budoucí kariéru.

Vídeňský Den dcer je společnou iniciativou města Vídně s vídeňskou Hospodářskou komorou a Zemskou školní radou. Organizaci zajišťuje Odbor vídeňského magistrátu pro ženské záležitosti pod vedením městské radní Sandry Frauenberger. "Den dcer je důležitou iniciativou, která chce vzbudit zájem děvčat o práci v oborech, které mají budoucnost a zároveň bourat klasické představy o ženské anebo mužské práci," říká radní Frauenberger. "Je důležité dívkám ukázat, že samostatná a zažitými stereotypy neovlivněná volba zaměstnání je předpokladem pro nezávislou existenci v pozdějším životě," dodává.

O úspěchu akce svědčí příklad mladé Nadji Schmid, která se učí mechatroničkou (kombinace mechaniky, elektroniky a softwarového inženýrství) ve vídeňském dopravním podniku Wiener Linien. Díky účasti na Dnech dcer totiž objevila svůj zájem o technickou práci a zjistila, jak ji fascinuje elektronika. Nadja je přesvědčena, že dívky dokážou totéž co jejich mužští kolegové. "Je pro mne výzvou, vybrat si práci, kterou většinou vykonávají muži", poznamenává. Jiná oslovená dívka rovněž potvrdila, že Den dcer posílil její sebevědomí. "Nejlepší na této akci je, že zde jde jen o nás - o dívky. Zjistila jsem, že mohu vykonávat jakoukoli práci, pro kterou se rozhodnu."

Dne dcer se mohou účastnit všechny dívky bez ohledu na to, zda jejich rodiče pracují v některé ze zapojených firem.

V době, kdy se Evropa připravuje na přiliv mimoevropských pracovníků z oborů, jako například IT, je Den dcer důležitým impulsem i pro ekonomiku. Zkušenosti z posledních let ukázaly, že zainteresované dívky jsou pro firmy klíčovým personálním zdrojem budoucnosti. Svědčí o tom i účast firem jako Kapsch, Microsoft, Beiersdorf, Siemens, General Motors anebo Shell.

Internetové stránky Dne dcer: www.toechtertag.at

Zdroj: "Tiskovy servis města Vídně", 15. 3.2007 (překlad: Jan Krčmář, Compress Praha)

Fotografie:
Městská radní Sandra Frauenberger při akci Den dcer ve vídeňském dopravním podniku Wiener Linien
Foto: Peter Olschinsky

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *