x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

08/2009 Harmonizace pracovního, rodinného a osobního života

Zákon je na vaší straně: na slaďování osobního a pracovního života máte právo

31.7.2009, Gender Studies, o.p.s
Slaďování osobního a pracovního života je označení postojů a v návaznosti na tuto oblast i právních předpisů, které zohledňují požadavky zaměstnankyň a zaměstnanců udržet si profesní růst a zároveň se věnovat výchově dětí, péči o blízké osoby, osobním zájmům apod. Možnosti slaďování by měly reagovat na individuální podmínky a potřeby zaměstnanců a zaměstnankyň v určité fázi jejich života. Gender Studies provozuje právní poradnu a informační centrum zaměřené i na otázky slaďování.

Slaďování osobního a pracovního života je označení postojů a v návaznosti na tuto oblast i právních předpisů, které zohledňují požadavky zaměstnankyň a zaměstnanců udržet si profesní růst a zároveň se věnovat výchově dětí, péči o blízké osoby, osobním zájmům apod. Možnosti slaďování by měly reagovat na individuální podmínky a potřeby zaměstnanců a zaměstnankyň v určité fázi jejich života. Gender Studies provozuje právní poradnu a informační centrum zaměřené i na otázky slaďování.

Pár příkladů

Zaměstnavatel je povinen přihlížet při zařazování zaměstnanců a zaměstnankyň do směn též k jejich potřebám souvisejícím s péčí o děti.

Pokud tedy:

Pečujete o dítě mladší 15

Jste těhotná

Nebo prokážete, že převážně sám/sama dlouhodobě a soustavně pečujete o převážně nebo úplně bezmocnou fyzickou osobu

a požádáte o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět vaší žádosti, nebrání-li mu v tom vážné provozní důvody.

Pokud jste těhotná nebo pokud pečujete o dítě mladší než 1 rok, nesmí vás zaměstnavatel zaměstnávat prací přes čas. Pokud jste těhotná nebo pečujete o dítě do věku 8 let, pak smíte být vysílán/a na pracovní cestu mimo obvod obce svého pracoviště nebo bydliště pouze se svým souhlasem.

Bezplatná právní poradna v oblasti sladění práce a rodiny

Informujte se o platných podmínkách poskytování rodičovského příspěvku, o možnostech pracovat na částečný úvazek i vhodné úpravě pracovní doby v případě rodičovství či péče o osobu blízkou.

Každé úterý do 9.00 do 11.00, středu od 14.00 do 16.00 a pátek od 16.30 do 18.30 můžete využít telefonickou právní poradnu na číslech 224 913 350 a 774 913 350. Své dotazy můžete také zasílat v průběhu celého týdne na e-mailovou adresu pravo@genderstudies.cz, nebo prostřednictvím webové stránky www.rovneprilezitosti.cz. Zde také naleznete již zodpovězené dotazy.

Otázky a odpovědi z internetové právní poradny:

· Vracím se do práce po rodičovské dovolené, moje místo je obsazené. Může mi zaměstnavatel nabídnout jakoukoli práci a musím ji přijmout?

Po návratu z rodičovské dovolené není zaměstnavatel povinen zařadit vás na původní práci a pracoviště, ale je povinen přidělit vám práci, která odpovídá vaší pracovní smlouvě. Zaměstnavatel vám tedy nemůže přidělit jakoukoli práci.

· Pečuji o malé dítě a požádala jsme svého zaměstnavatele o úpravu pracovní doby, ale on mi sdělil, že mé žádosti nevyhoví, a že ve firmě nikdo žádnou takovou výjimku nemá.

Podle zákoníku práce pokud požádáte jako rodič pečující o dítě do 15 let věku o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li mu v tom vážné provozní důvody.

· Jsem na rodičovské dovolené a dítěti budou zanedlouho 3 roky. Chci zůstat doma do jeho 4 let, ale zaměstnavatel mi to nechce umožnit.

Nárok na rodičovskou dovolenou máte podle zákoníku práce pouze do tří let věku dítěte, zatímco rodičovský příspěvek může rodič dítěte pobírat až do čtyř let věku dítěte. Můžete se tedy dohodnout se zaměstnavatelem na neplaceném volnu, ale zaměstnavatel není povinen vaší žádosti vyhovět.

· Mám nárok na volno, když jdu s dítětem k lékaři?

Zaměstnanec či zaměstnankyně mají nárok na pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu k doprovodu dítěte k lékaři. Volno se poskytuje na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *