x

Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma)

5/2007 Banky, jejich podpora ženám a rovné příležitosti pro zaměstnané

„Ženy a byznys“ - praktické stránky pro podnikající ženy

29.4.2007, Kateřina Machovcová, Gender Studies, o.p.s.
Internetové stránky Bank of Scotland nabízí podnikatelkám nebo ženám, které o podnikání uvažují, praktické informace o tom, jak si založit vlastní firmu či jak dále úspěšně rozvíjet svůj byznys. V rámci strategie rozvoje rovných šancí a podpory diverzity, Bank of Scotland vydává časopis Big Fish (Velká ryba), který se věnuje problematice podnikání a způsobů slaďování pracovního a osobního života.

Internetové stránky Bank of Scotland nabízí podnikatelkám nebo ženám, které o podnikání uvažují, praktické informace o tom, jak si založit vlastní firmu či jak dále úspěšně rozvíjet svůj byznys. V rámci strategie rozvoje rovných šancí a podpory diverzity, Bank of Scotland vydává časopis Big Fish (Velká ryba), který se věnuje problematice podnikání a způsobů slaďování pracovního a osobního života.

Rozjezd a rozvoj vlastního podniku

Výzkumy realizované ve Spojeném království poukazují na genderové rozdílnosti v počátcích podnikání: pro ženy je složitější získat základní kapitál, méně si půjčují a spíše investují vlastní úspory, celkově mají tendenci se při počátečních investicích držet zpátky.

Internetové stránky Ženy a byznys nabízejí ke stažení například Návod k rozjezdu podnikání nebo poklady pro vypracování Podnikatelského záměru. Jsou zde přehledně uvedeny informace o tom, jaké finanční produkty banka podnikatelkám nabízí. K dispozici je i přehled nejrůznějších kontaktů, které mohou podnikatelky využít - např. odkazy na stránky různých profesních organizací sdružujících ženy.

V sekci věnované rozvoji jsou k dispozici informace o různých možnostech financování v případě, že se podnik rozrůstá a je potřeba například nakoupit další vybavení a prostředky.

Slaďování osobního a pracovního života

Podle výzkumů ve Velké Británii, 54% žen začíná podnikat proto, aby si mohly samy řídit svou pracovní dobu (u mužů se jedná o 35%). 80% majitelek podniků je zodpovědných za zajištění péče o děti (oproti 17% mužů). Časovou úsporu nabízí banka prostřednictvím rozšířených služeb internetového a telefonického bankovnictví.

Chytněte si svou "Velkou rybu"

Bank of Scotland usiluje o to, aby veškeré aktivity a služby byly realizovány na základě principů rovných šancí. V rámci strategie rozvoje rovných šancí a podpory diverzity vydává i časopis Big Fish (Velká ryba), který je k dispozici online. V časopise jsou představovány úspěšné podnikatelky, prostor je věnován návodům ke zlepšení podnikání i mnohým dalším tématům, které se dotýkají žen odhodlaných uspět ve vlastním byznysu.

Top 10: tipy pro rozjezd podnikání

1. Ujasněte si svůj obchodní záměr a důvody, proč chcete založit vlastní podnik.
2. Buďte upřímná v hodnocení svých schopností. Když jste skvělá v prodeji, ale nejdou vám finance, najděte si pomoc. Identifikujte svoje silné a slabé stránky.
3. Konzultujte nejvhodnější typ organizace či způsobu podnikání (živnostenský list, s.r.o. aj.).
4. Pokud potřebujete financování, ujistěte se, že váš podnikatelský záměr a způsoby financování jsou dobře promyšleny.
5. Zjistěte si informace o možnostech grantů a dalších způsobů podpory. (Např. v ČR existuje v rámci Operačního programu Podnikání a inovace program Start zaměřený na rozjezd podnikatelské činnosti, www.mpo.cz).
6. Vždy si řekněte o dostatek financí. Když to neuděláte, váš podnik nemusí uspět. Neříkejte si o to, co můžete dostat, ale o to, co potřebujete.
7. Podívejte se na klíčové osoby ve vaší organizaci. Najala jste správné lidi? Mají potřebné dovednosti?
8. Ujasněte si svou pozici - Kde se váš byznys nachází v rámci trhu? Jak jste na tom oproti konkurenci? Kam se vaše produkty/služby hodí? Existuje pro váš produkt vhodný trh?
9. Udělejte si čas na diskusi s odborníky a odbornicemi. Když potřebujete specifické informace, kontaktujte profesionály v dané oblasti (daňové poradce, právníky aj.). Připravte se na nepředpokládané výdaje. Mohou se týkat například pojištění. Nebo situací, kdy vaši zaměstnaní nemohou pracovat.

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru zpravodaje (zdarma).

Email *